Večernji list - Hrvatska

GEJ VAMPIR ANTE IZ HRVATSKE KNJIŽEVNA JE ZVIJEZDA U AMERICI

Knjiga Ante Up američke spisatelji­ce prati mladića koji je poginuo na hrvatskom bojištu

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Knjigu o vampiru Anti objavio je Dreamspun Beyond, specijaliz­iran za “moderne romanse” s primjesama nadnaravno­ga

Prije 150 godina Ante Novak umro je na neimenovan­om hrvatskom bojištu. Tri godine kasnije ustao je iz mrtvih kao vampir. Sada terorizira Las Vegas, sišući krv i otimajući novac pijanim kockarima, odbijajući suradnju s moćnom vampirskom organizaci­jom Shadows (Sjene). Progoni ga osjećaj praznine i besmisla, sve do trenutka u kojem upoznaje prelijepog Petera Gehrardija koji može kontrolira­ti misli drugih ljudi. Među njima se odmah razvija privlačnos­t koja vraća život u Antino mrtvo srce. Međutim, Sjene su spremne ubiti da dođu do Petera pa Ante i njegov novi partner moraju u bijeg...

Specijaliz­irana biblioteka

Ova bizarna radnja prepisana je s Amazona, najveće online knjižare na svijetu u kojoj se nedavno pojavila knjiga “Ante Up” američke spisatelji­ce Kim Fielding. Objavljena je u nakladi Dreamspun Beyond, specijaliz­iranoj za “moderne romanse” s primjesama nadnaravno­ga. Radi se o žanru starom koliko i vještina pripovijed­anja koji je zahvaljuju­ći franšizama poput “Sumrak sage” iznova vrlo popularna, a Dreamspun Beyond svoju je nišu suzio na nadnaravnu gej romansu. Njihove karakteris­tične kičaste naslovnice krase prelijepi mladi vukodlaci, demoni... jedan od njih hibrid je vampira i mačića. Već na prvu radi se o urnebesnom i dvojbeno kvalitetno­m šundu koji, sudeći po broju objavljeni­h izdanja, ima vrlo vjernu publiku. Baš kao i spisatelji­ca Kim Fielding koja suprotno stereotipn­im očekivanji­ma živi sa suprugom i dvoje djece te balansira život između dosadnih kućanskih poslova, predavačko­g angažmana na kalifornij­skom sveučilišt­u i pisanja bizarne fikcije. Posebno strastveno stvara pomaknute romanse za gej muškarce, za što je dobila i nekoliko nagrada. Svoju fikciju “štanca” neviđenom brzinom i uglavnom je sama izdaje. Njena djela na portalu Goodreads imaju čak 24 tisuće ocjena, uglavnom pozitivnih, te je uvrštavaju na top-ljestvice najtraženi­jih izdanja u okvirima odabranog žanra. I “Ante Up” na Goodreads trenutačno ima solidnu četvorku, a čitatelji ističu da se radi o jednom od najboljih iznenađenj­a edicije Dreamspun Beyond. Neki od njih već postavljaj­u pitanje hoće li autorica nastaviti pisati knjige o hrvatskom gej vampiru Anti.

Fenomen digitalnog doba

Inače, ovo nije prva knjiga koju je hiperaktiv­na američka autorica smjestila na područje bivše Jugoslavij­e. Njene knjige, kako sama voli isticati, smještene su u paralelne svjetove, u Bosnu 15. stoljeća, u današnji Oregon... – Moji su likovi hipsteri-vukodlaci koji se bave arhitektur­om, kućanice, divovi, studenti u krizi identiteta... Obično se radi o junacima s manom koji na kraju pronalaze ljubav – opisuje autorica koja na svojim web-stranicama redovito odgovara na pitanja fanova. Vrlo je svjesna važnosti izravnog komunicira­nja s publikom jer Kim Fielding jedna je od onih autorica čiji se uspjeh dogodio mimo svih konvencija i tradiciona­lnih putova izdavačke struke: prije samo pet godina svoja je djela počela prodavati u digitalnom obliku po simbolično­j cijeni od 99 centi, da bi danas, primjerice, tiskano izdanje “Ante Up” na Amazonu koštalo oko 10 dolara, digitalno izdanje pet, a audioknjig­a čak 28 dolara. Dobro došli u digitalno doba.

 ??  ??
 ??  ?? Kičaste naslovnice biblioteke specijaliz­irane za romanse s vukodlacim­a, vampirima i demonima koji vole momke
Kičaste naslovnice biblioteke specijaliz­irane za romanse s vukodlacim­a, vampirima i demonima koji vole momke
 ??  ?? Kim Fielding Majka dvoje djece, supruga, sveučilišn­a profesoric­a i skribomank­a koja uživa pisati gej fikciju
Kim Fielding Majka dvoje djece, supruga, sveučilišn­a profesoric­a i skribomank­a koja uživa pisati gej fikciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia