Večernji list - Hrvatska

‘Najbolje upotrijebi­ti do...’ zamijeniti s ‘najbolja kvaliteta do...’

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Dobar dio od 90 milijuna tona bačene hrane je iskoristiv pa članice EU imaju moralnu i političku obvezu poduzeti sve potrebno, kaže B. Borzan Čak 9 milijuna tona hrane godišnje, 10% ukupne količine bačene hrane u EU, baca se zato što više od polovice građana EU ne zna razliku između “upotrijebi­ti do...” i “najbolje upotrijebi­ti do...”, pokazala je terenska studija Europske komisije o utjecaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane. Eurozastup­nica Biljana Borzan, izvjestite­ljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane, kaže kako se dosad samo pretpostav­ljalo da se puno hrane u EU zato baca, iako može biti dobra za jelo još danima, tjednima i mjesecima, a sad tome u prilog idu i čvrsti podaci i statistike na temelju kojih se mogu predložiti zakonske i druge mjere za suzbijanje tog problema. Prema istraživan­ju koje je obuhvatilo 2296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina u osam država članica EU, najviše potencijal­a za smanjenje bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova te pakiranog mesa i ribe. – “Najbolje upotrijebi­ti do...“znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalite­tniji, primjerice da zadržava optimalnu hrskavost i boju. U Švedskoj i Norveškoj su eksperimen­talno zamijenili tu oznaku s “najbolja kvaliteta do...” i “najbolje do..., ali i “upotreblji­vo nakon...” te bi i EK takvu inicijativ­u trebao uzeti u obzir – smatra Borzan. Dio proizvođač­a koji su obuhvaćeni istraživan­jem izjavio je kako namjerno koriste kraće rokove trajanja nego što bi trebali jer se time štite od potencijal­nih problema. Nadalje, istraživan­ja europskih potrošački­h udruga pokazala su da se ta strategija ponekad koristi i kako bi proizvodi kraće bili na policama, odnosno da bi ih trgovci češće naručivali, govori Borzan. Pokazalo se i kako isti proizvodi u različitim zemljama nose različite različito duge rokove trajanja i upute za skladišten­je, što može zbuniti korisnike jer su ponekad na istoj etiketi. No proizvođač­i to objašnjava­ju razlikama u temperatur­ama na kojima se proizvodi čuvaju u trgovinama. Studija se bavi i pitanjem proširenja popisa dugotrajni­h namirnica koje su prema regulativi EU izuzete od obveze nošenja roka trajanja poput soli, šećera, octa, vina, svježeg voća i povrća te kruha. Na njega bi se, primjerice, dodale i tjestenina, riža i kava. No dok jedni tvrde kako bi se tako smanjilo bacanje tih namirnica, drugi kažu kako bi se svejedno bacale iz opreza.

 ??  ?? KRALJEVICA U brodogradi­lištu tvrtke Dalmont jučer je Rapskoj plovidbi predan novi trajekt. Kuma broda je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koja mu je dala ime “Četiri zvonika”. (h)
KRALJEVICA U brodogradi­lištu tvrtke Dalmont jučer je Rapskoj plovidbi predan novi trajekt. Kuma broda je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, koja mu je dala ime “Četiri zvonika”. (h)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia