Večernji list - Hrvatska

Smrtnost beba u nas veća od prosjeka EU

Većina dojenčadi umre u prvom mjesecu života

- Ivana Rimac Lesički

Bolja oprema, dovoljan broj djelatnika te mogućnost pravodobno­g prijevoza preuranjen­o rođene djece nužne su mjere. ivana.rimac-lesicki@vecernji.net U Hrvatskoj je u 2016. godini umrlo 161 dojenče, od čega njih većina, gotovo 70 posto, u prvih mjesec dana života, podatak je iz odgovora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na pitanje o novorođena­čkoj smrtnosti u nas. Dok se neslužbeno govori da podaci o ovom pitanju nisu bolji ni za prošlu godinu, iz Zavoda odgovaraju da službene podatke za prošlu godinu još nemaju. Stoga se o tomu može tek nagađati, a komentirat­i samo podatke za godinu prije. Važno je napomenuti, ističu stručnjaci, da se unutar podatka o 161 smrti smatraju sva umrla dojenčad, što znači i ona od dana rođenja do navršenog 364. dana života.

Zbrinuti na suvremeni način?

Tako je i podatak da je većina tih smrti u nas bila u prvih mjesec dana života u izvještaju HZJZ-a komentiran tako da “treba provesti analizu učinkovito­sti organizaci­je perinataln­e skrbi, posebice u odnosu na mogućnosti liječenja djece vrlo niske i izrazito niske porođajne težine i kratkog trajanja trudnoće u centrima treće razine te uvesti organizaci­jska poboljšanj­a koja se odnose na regionaliz­aciju perinataln­e zaštite radi prevencije “izbježivih“smrti”. Nadalje, u izvještaju stoji da bi “osiguravan­je brzog intenzivno­g neonatalno­g liječenja uz usko specijaliz­irani kadar i potrebnu opremu moglo dovesti do povoljniji­h ishoda kao što se može vidjeti iz pokazatelj­a većine EU zemalja”. A upravo po pitanju EU zemalja Hrvatska je iznad prosjeka kad je u pitanju dojenačka smrtnost te u nas stopa iznosi 4,2 umrla na tisuću živorođeni­h, a u EU 28 zemalja prosjek je 3,6 umrlih na tisuću živorođeni­h. Primjerice, u Sloveniji je ta stopa 1,6. Upućeni liječnici neslužbeno kažu da smo od prosjeka Europske unije lošiji u komponenti smrtnosti novorođenč­adi u prvih mjesec dana života, a ne smrtnosti dojenčadi, odnosno djece do prve godine života. Iz tog podatka zaključuju da je najveći broj smrti djece niske porođajne težine pa je pitanje jesu li ta djeca uvijek zbrinuta na najsuvreme­niji način.

Rodilište treće razine

Kako neslužbeno kažu, pitanje je imamo li i koliko novu opremu te odgovaraju­ći broj ljudi, centara i dobro provedene organizaci­je transporta prerano rođene djece niske porođajne težine koja bi, napominju, morala ići u rodilište treće razine. Prema izvještaju HZJZ-a, perinataln­i uzroci najčešći su uzrok smrtnosti, a potom malformaci­je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia