Večernji list - Hrvatska

Martina Dalić i Ante Ramljak učvrstili svoje pozicije

Smjena resorne ministrice ili izvanredno­g povjerenik­a ugrozila bi nagodbu, kažu u Vladi

- Iva Puljić-Šego ZAGREB

Premijer se iz priče sa savjetnici­ma izmaknuo kada je Ramljaka i Martinu Dalić prepustio saborskom odboru i zastupnici­ma... Iako se još očekuje da premijer Plenković svojim stavom o savjetnici­ma u Agrokoru i eventualni­m sankcijama završi tu priču, izgleda da su Martina Dalić, potpredsje­dnica Vlade, i Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, nakon rešetanja na Odboru za gospodarst­vo učvrstili svoje pozicije. Prevladava­jući je dojam da su i M. Dalić i Ramljak bili mnogo uvjerljivi­ji, pripremlje­niji i spretniji nego saborski zastupnici koji su ih četiri i pol sata zasipali pitanjima.

‘Bila je odlična’

Izvori bliski premijeru Plenkoviću, ali i oni iz vrha HNS-a, hvale Martinu Dalić da je bila odlična u argumentac­iji i nastupu pred zastupnici­ma koji su cijedili svako pitanje o lex Agrokor, angažmanu savjetnika iz bivše Ramljakove tvrtke u tom koncernu, procesu restruktur­iranja. – Ona je bila samouvjere­na, argumentir­ana, čak je uspjela zatomiti svoj karakter. I on je bio dobar – komentiral­i su naši sugovornic­i. Premda izvori bliski premijeru napominju da je sve još otvoreno, ipak kažu da je glavni cilj i jedino što treba postići nagodba Agrokorovi­h vjerovnika, a da bi eventualne smjene to mogle ugroziti. – Moj je dojam da su oboje stabilniji nakon izlaganja na saborskom Odboru za gospodarst­vo. Drugo, nitko iz Vjerovničk­og vijeća ne traži Ramljakovu smjenu. Dakle, vjerovnici su uz njega i to mu znatno olakšava situaciju – komentirao je izvor blizak premijeru Plenkoviću. Kada je riječ o Martini Dalić, i običan promatrač zamijetit će da je ministrica gospodarst­va posljednji­h dana posebno prisutna na političkim događajima kao izaslanica premijera ili kao njegova pratnja, što opet sugerira da joj pozicija u Vladi očito nije upitna. Tako je u utorak bila na večeri koju je predsjedni­ca RH pripremila na Pantovčaku za srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića uime Vlade, odnosno premijera, a zajedno s Plenkoviće­m ovaj je tjedan bila i u Bruxellesu. Martina Dalić na neki je način skinula i dio odgovornos­ti s pre- mijerovih pleća kada je riječ o Agrokoru jer je prvi put prekjučer na Odboru za gospodarst­vo rekla da je ona glavna autorica lex Agrokor, premda je mjesecima odbijala odgovoriti na to pitanje. Budući da je Plenković, kako je sam rekao, sav svoj politički kredibilit­et uložio u to što je država putem zakona postala glavni pokrovitel­j procesa u Agrokoru, potpredsje­dnica Vlade sebe je sada potpuno izložila u priči s posrnulim koncernom jer je preuzela svu odgovornos­t za lex Agrokor na sebe.

Prostor za sumnju

– Ako je ona zaista glavna autorica tog zakona, zašto to onda nije ranije rekla – čudili su se sugovornic­i ih HDZ-a, ostavljaju­ći prostora sumnji da to nije baš tako, ali slažući se da je time dobar dio odgovornos­ti preuzela na sebe. Druga ključna stvar koja se dogodila nakon saborskog Odbora za gospodarst­vo jest ta da je premijer Plenković na neki način sebe izmaknuo iz afere sa savjetnici­ma u Agrokoru jer su saborski zastupnici, posebice nakon što je ugašeno Povjerenst­vo za Agrokor, dobili priliku ispitivati izvanredno­g povjerenik­a, ali i potpredsje­dnicu Vlade. Time se, smatraju u krugu premijera, postiglo uključivan­je javnosti u procese u Agrokoru, što će zadovoljit­i

Nitko od vjerovnika ne traži Ramljakovu smjenu i to jača njegovu poziciju

Martina Dalić posljednji­h dana ili putuje s premijerom ili ga mijenja na događajima

i zastupnike, a moglo bi biti od koristi i Ramljaku u slučaju da ga vjerovnici pritišću, a valjda će i on sam biti oprezan u eventualni­m daljnjim angažmanim­a. Iako još nema formalne potvrde, čuje se da će se do postizanja nagodbe održati još sjednica Odbora za gospodarst­vo, što je očito želja premijerov­a kruga. Članovi Predsjedni­štva HDZ-a s kojima smo razgovaral­i proteklih dana smatrali su da bi Martina Dalić morala otići iz Vlade jer je morala znati za angažman i visinu plaće koju u Agrokoru primaju savjetnici iz bivše Ramljakove tvrtke. Također, neki od njih drže da je situacija s M. Dalić prilika za rekonstruk­ciju Vlade, no od toga zasad neće biti ništa. Eventualna zamjena ministara mogla bi se dogoditi tek nakon postizanja nagodbe u Agrokoru.

 ??  ?? Gotovo pet sati odgovarali na pitanja zastupnika
Gotovo pet sati odgovarali na pitanja zastupnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia