Večernji list - Hrvatska

Osijeku tramvaji, pruge i autobusi za 218 milijuna

Na novi gradski vozni park 85 posto novca stiže iz fondova EU

- Suzana Lepan-Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net OSIJEK

Kupnjom novih tramvaja i autobusa trebali bi se smanjiti troškovi njihova održavanja. Planirani je rok za obnovu pruge tri godine Autobusi su pod svojim kotačima nakupili i po dva milijuna radnih sati, a prosječno su stari 12,5 godina. Među tramvajima, pak, ima i 57-godišnjaka. Troškovi su održavanja takvih vozila ogromni. Slika je to voznog parka osječkoga Gradskog prijevoza putnika. No, ta se slika drastično mijenja, i to već u godini pred nama. Stiže, naime, ukupno 218 milijuna bespovratn­ih kuna. Ni jedan grad u Hrvatskoj, osim Zagreba, nije dobio toliko europskog novca za rekonstruk­ciju infrastruk­ture javnog prijevoza. Riječ je, naime, o dva velika projekta koji su pripremani dvije godine, a potpisani su nedavno s Vladom RH.

Nova ispravljač­ka stanica

– Prvi je ugovor vrijedan 18 milijuna kuna, za nabavu 12 novih gradskih niskopodni­h autobusa najnovije generacije. Riječ je o stopostotn­om financiran­ju, što je rijetkost: 85 posto novca je iz EU, a 15 posto iz proračuna Ministarst­va prometa – zahvalan je Mario Šapina, direktor GPP-a. Gradskih je autobusa trenutačno 38, a zbog starosti i velikog broja odrađenih sati raste potrošnja goriva i troškovi održavanja i rezervnih dijelova. Kupnjom novih tramvaja ti će se troškovi smanjiti. Drugi je ugovor vrijedan 214 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna bespovratn­o, a 14 milijuna je dužan osigurati GPP. Novac je to za rekonstruk­ciju postojeće tramvajske mreže, čime se stvara podloga za kasniji treći korak, a to je kupnja novih tramvaja. – Obnavljat ćemo dvije stare ispravljač­ke stanice i graditi jednu novu. Obnovit ćemo 9,5 kilometara pruge te isto toliko gornje kontaktne mreže. Analize su pokazale da je stanje mreže jako loše pa novi tramvaji ne bi njome mogli prometovat­i, vrlo brzo uništila bi se infrastruk­tura, a vjerojatno i tramvaji – objašnjava Šapina.

Osječki su autobusi u prosjeku stari 12,5 godina, a tramvaja ima i 57-godišnjaka Tramvajske šine po novoj se tehnologij­i ulažu u gumu i njome zaliju, tako su čvršće

Najskuplji zahvat u tom poslu obnova je pruge jer po kilometru stoji gotovo 15 milijuna kuna. Mogla bi ta računica, kažu u GPP-u, biti i nešto manja, no intencija im je uvođenje novih tehnologij­a. – Po starom načinu, pruga se pričvršćiv­ala vijcima, a po novome šina se stavlja u gumu i zalije se gumom te je stabilnija, čvršća i dulje traje – kaže Šapina. Investicij­ski val, nakon niza godina, trebao bi, kaže direktor, značiti stabilnost i smanjenje troškova za tu osječku gradsku tvrtku. Planirani je rok radova tri godine, a bit će to, ističe, i vjetar u leđa slavonskom gospodarst­vu.

Posao hrvatskim tvrtkama

– Zaposlit će se, gdje god to bude bilo moguće, lokalna operativa, slavonske i hrvatske tvrtke – tvrdi Šapina. Čim počnu radovi, pokušat će, po istom receptu, izboriti i oko 40 milijuna eura za kupnju 22 nova tramvaja. Svih 27 sadašnjih tramvaja, od kojih je najnoviji kupljen još prije Domovinsko­g rata, tako bi završilo u garaži. Osijek je, inače, prvi hrvatski grad kojim je, još u rujnu 1884., počeo voziti tramvaj.

 ??  ?? Postojeći su dotrajali Kupnja novih tramvaja treći je korak u projektu koji se pripremao dvije godine
Postojeći su dotrajali Kupnja novih tramvaja treći je korak u projektu koji se pripremao dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia