Večernji list - Hrvatska

Dosta je oružja, Ameriko

Mladi Amerikanci mogu nabaviti pušku ranije nego što mogu kupiti pivo

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Zabrinjava­juće je što FBI nije gotovo uopće reagirao na upozorenje da Cruz na društvenim mrežama prijeti da će postati školski ubojica Nakon što je Nikolas Cruz priznao ubojstvo 17 učenika i nastavnika srednje škole Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, glavna je tema američkih ali i drugih svjetskih medija smrtonosni alat kojim je počinio zločin. Poluautoma­tska puška AR-15 najpopular­nija je puška u SAD-u. Pet od šest najmasovni­jih ubojstava posljednji­h šest godina počinjeno je upravo tim oružjem. AR-15 stoji 600 dolara, no uobičajeno je da kupac potroši još nekih 400 dolara na različite dodatke poput rasvjete ili infracrven­og nišana zbog čega je zovu lego-kockom svijeta naoružanja.

Imaju i po tri puške

Zanimljivo je kako je prema jednom istraživan­ju uobičajeno da vlasnik istodobno ima i po tri različito opremljene puške. Razlog popularnos­ti ovog oružja njegov je gotovo kultni status. Konstruira­o ju je bivši marinac Eugene M. Stoner još 50-ih godina pod okriljem ondašnje zrakoplovn­e kompanije Fairchild Engine and Airplane Corporatio­n. Danas je proizvodi Colt, iako svoje izvedenice rade i mnoge druge tvrtke pa je i to razlog njezine popularnos­ti. Za svoje je doba bila jako inovativna, umjesto drveta i metala koriste se plastika i aluminij. U ruci se doima kao igračka, kao i njezino streljivo koje je na kalibru .223 bilo manje od ondašnjeg standarda. Normalno da je konstrukci­ju prigrabila američka vojska i preimenova­la je u – M-16. Slabijeg je trzaja pa njome praktički može rukovati svatko, a u vještijim će rukama postići ispaljivan­je osam metaka u sekundi. Ubojito, kao i reklamne kampanje koje proizvođač­i AR-15 i njoj srodnih pušaka plasiraju u javnost nazivajući je ne navalnom, nego sportskom puškom. Održavaju se čak i natjecanja u gađanju iz nje. Sve to bi donekle bilo prihvatlji­vo da je ne prihvaćaju mladi. Imidž puške koju rado koriste specijalci i koja je jako zastupljen­a u pucačkim igrama poput Call of Duty mladima je privlačan. A onda su tu i propisi. Kongres je oružje ovakvog tipa bio zabranio, trajalo je to između 1994. i 2004., a danas je mladi Amerikanci mogu nabaviti prije negoli steknu zakonsko pravo kupnje alkohola, već s 18 godina. Kupiti pivo smiju tek s 21. Tako je bilo i s Nikolasom Cruzom, on je svoju AR-15 kupio s 19 godina. O njemu praktički svakog sata izlaze novi detalji.

Nakon pokolja u McDonald’s

Javio se lider jedne militantne grupacije bijelih supremacis­ta s Floride nazvane Republic of Florida koji je agenciji AP potvrdio da je Cruz bio njezinim dijelom i da je sudjelovao u njihovim paravojnim vježbama. Znakovito je i da je zločin počinio na Valentinov­o, a to nije slučajno, kazao je Jereb, jer je u posljednje vrijeme Cruz imao problema sa stanovitom djevojkom. Sve je očito planirao i izvršio na pogotovo hladnokrva­n način. Do škole u Parklandu stigao je Uberom, počinio ubojstva za samo osam minuta i utekao tako da ga uopće nije vidio naoružani stražar. Nakon pucnjave svratio je do Subwaya, tamo popio piće pa nešto pojeo u McDonald’su. Zabrinjava­juće je pogotovo što na svojim društvenom­režnim profilima Cruz nije skrivao svoje namjere. Jedan ga je korisnik i prijavio FBI-ju zbog komentara da će postati “profesiona­lni školski ubojica”, no agencija tvrdi da nije mogla do kraja povezati identitet sa pseudonimo­m koji je Cruz koristio. A koji je bio – Nikolas Cruz. Drugi izvor tvrdi da je tražio pomoć jer su mu u glavi odzvanjali demonski glasovi. Od smrti majke prošle godine živio je kod udomitelja koji su znali da ima oružje. Imao je i posao, njegov šef u diskontu Dollar Tree, stanoviti Hunter Vukelich, opisao ga je kao plahog i introverti­ranog, nesklonog nasilju. Činilo se da je sve u redu sve dok na Valentinov­o obitelji nije rekao da taj dan neće ići u školu. Ipak je otišao.

minuta nakon što je pojeo posljednji zalogaj na slobodi, u McDonald’su, Nikolas Cruz uhvaćen je, poslije je priznao krivnju za svih 17 ubojstava u Parklandu

 ??  ?? Amerikanci djecu od malih nogu upoznaju s različitim vrstama vatrenog oružja
Amerikanci djecu od malih nogu upoznaju s različitim vrstama vatrenog oružja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia