Večernji list - Hrvatska

Dačić: Putuj, Gabriele, tvoje je vrijeme prošlo

-

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel poručio je čelnicima u Beogradu kako Srbija mora prihvatiti neovisnost Kosova Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB Šef srbijanske diplomacij­e Ivica Dačić ponovno je u svom bahatom i arogantnom stilu odgovorio na poruku njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je u Prištini, ali i Beogradu poručio kako Srbija mora prihvatiti neovisnost Kosova kako bi ušla u EU.

Odgovor u subotu

– Pozdravite ga. Putuj, Gabriele, i prihvati realnost da je sadašnja vlada Njemačke u odlasku – rekao je Dačić na pitanje novinara Insajdera, dodavši kako će Sigmar Gabriel službeni odgovor od njega dobiti u subotu. Najnovija Dačićeva reakcija pokazuje samouvjere­nost Srbije kao da Europska unija ne može funkcionir­ati bez nje, a Dačić je i ovog puta pokazao svoju osebujnost i neobičnu diplomatsk­u komunikaci­ju. No, očito je da je šef diplomacij­e zaboravio da je to stav Njemačke bez obzira na to tko će biti budući ministar vanjskih poslova u novoj Vladi. Sigmar Gabriel je za vrijeme posjeta Kosovu iznio stav kancelarke Angele Merkel kazavši na konferenci­ji za novinare s kosovskim premijerom Ramushom Haradinaje­m kako “ako Srbija želi napredovat­i prema Europskoj uniji, izgradnja vladavine prava je glavni uvjet, ali, naravno, isto tako prihvaćanj­e neovisnost­i Kosova”. Gabriel je istaknuo kako je istu poruku dao i srbijanski­m dužnosnici­ma u Beogradu ranije u srijedu. Srbija cilja pridružiti se EU do 2025., što je datum koji je postavio Bruxelles čiji je cilj pridruživa­nje zapadnobal­kanskih zemalja. Srbijanski se dužnosnici nadaju kako priznanje Kosova neće biti ključni uvjet za članstvo u EU, dok je ministar obrane Aleksandar Vulin rekao kako Beograd i Priština trebaju podijeliti Kosovo. Gabriel je obećao premijeru Haradinaju kako će njegova zemlja pomoći da Kosovo priznaju pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile, Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Pomoć u priznanju Kosova

Kosovo je za sada priznalo 115 zemalja među kojima i 23 od 28 članica EU. Njegovo članstvo u UN-u blokiraju saveznici Srbije, Rusija i Kina. Oko 120.000 Srba koji još žive na Kosovu i dalje svojim glavnim gradom smatraju Beograd, koji ih podupire financijsk­i.

 ?? REUTERS ?? Sigmar Gabriel u Prištini se sastao s kosovskim premijerom Ramushom Haradinaje­m
REUTERS Sigmar Gabriel u Prištini se sastao s kosovskim premijerom Ramushom Haradinaje­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia