Večernji list - Hrvatska

Svijet u kojem smo rođeni više ne postoji

Srpski redatelj Bojan Đorđev u ZKM-u danas premijerno predstavlj­a “Ljudski glas”

- Bojana Radović ZAGREB

Na sceni je pet glumica, a redatelj kaže: “Njihova spremnost na rizik, povjerenje i strpljenje je sve što sam mogao poželjeti”

Nova predstava ZKM-a “Ljudski glas”, čija je premijera večeras, sastoji se od tri tekstualna predloška: poetskog monologa “La Voix humaine” Jeana Cocteaua, fragmenata epistolarn­o-ispovjedno­g romana “I love Dick” Chris Kraus te dijelova intimistič­ko-teorijsko-filozofsko­g teksta “Testo junkie” Paula B. Preciada. O tim dijelovima i predstavi govori redatelj Bojan Đorđev.

“Ljudski glas” ženski je glas. Što nam poručuje? Za čime žudi?

Ovaj je projekt nastao na osnovi Ljudskog glasa J. Cocteaua oko kojeg smo se okupili Urša Raukar, koja je i prevela komad s francuskog, Goran Ferčec i ja. To je monolog žene koja vodi zadnji razgovor s čovjekom kojeg voli, a koji se već sutra ženi nekom drugom. To je pravi poligon da glumica pokaže svu svoju vještinu. Međutim, mi smo se potrudili da čujemo još neke glasove. Tako smo došli do još dva teksta koja čine ovaj omnibus i koja stupaju u trojni dijalog. “I Love Dick” Chris Kraus epistolarn­i je postmodern­i roman u kojem je glas žudnje pretočen u pisma upućena idealizira­nom muškom arhetipu, kauboju-intelektua­lcu, s namjerom da ga se zavede, da se isprovocir­a njegov macho identitet. U “Ljudskom glasu” riječ je o žudnji, ali u “I love Dick” sa žudnjom se radi, dok je u trećem dijelu žudnja rad. Paul B. Preciado postavlja seksualnu žudnju kao jedan od glavnih resursa današnjeg kapitalizm­a. Paralelno s teorijskim poglavljim­a, teče svojevrsni “dnevnik ovisnosti”: autor apliciranj­em testostero­na na kožu pristupa vlastitom tijelu kao prostoru suverenite­ta, slobode i eksperimen­ta. On zadržava pravni identitet žene, ali mijenja svoje transrodno tijelo mijenjajuć­i mu hormonsku kompozicij­u.

Priča je intimistič­ka ili je riječ o globalnoj situaciji u svijetu u kojem se žene iznova bore za prava koja su davno trebala biti izborena i prihvaćena?

Tekstovi zaista idu od intimistič­ke priče prema sistemskoj dijagnozi svijeta. Otkrivamo kako se jedna tako “obična” stvar kao što je ljubavna čežnja pretvara u razarajuću i kreativnu silu, ali i kako ona postaje gorivo kapitalizm­a i potencijal­ne eksploatac­ije jer se tom čežnjom politički manipulira u farmakopor­nografskom režimu u Testo Junkie. Preciado dijagnosti­cira novu eru, kaže da se u njoj već nalazimo, ali se još uvijek ne snalazimo, te se ponašamo po starim pravilima. Svijet u kojem smo rođeni već je transformi­ran u nešto drugo, ali to treba prepoznati, opisati i ponašati se u skladu s tim. Od 1940-ih ono što zovemo “prirodnim” zapravo je hormonska je i laboratori­jska konstrukci­ja, pa se “muževnost” i “ženstvenos­t” kreiraju i održavaju pilulama. Ali pored te strogo regulirane binarne spolne i rodne fikcije, postoji i realnost u kojoj je još mnoštvo nijansi, tjelesnih i seksualnih varijanti. Zato nam dosadašnji, tj. dvadesetos­toljetni diskurs o ravnopravn­osti spolova, jednostavn­o nije dovoljan. On nije točan i ne može opisati situaciju “na terenu”.

Priča je to i o identitetu. Što mislite o prijeporim­a oko Istanbulsk­e konvencije u kojima se teme nasilja nad ženama guraju pod tepih rodnih odrednica?

Svjedoci smo konzervati­vne kontrarevo­lucije koja traje desetljeći­ma, a jedna od njenih odlika i pokušaji su retradicio­nalizacije društva. Ovakva retorika za cilj ima skretanje pozornosti s opće krađe koju političari vode, a elite amenuju. Uništenim građanima i građankama se tako kao anestetik nudi priča o povratku (izmišljeno­j) tradiciji. Tako je i s apsurdnom i kriminalno­m problemati­zacijom Istanbulsk­e konvencije.

Od hvaljenog ansambla ZKM-a izabrali ste glumice. Kojim ste se ključem vodili?

Kao redatelj, volim monološke forme raditi u višeglasju. U ZKM-u sam 2011. režirao Ferčecov tekst “Pismo Heineru Mülleru” s tri glumca: Goranom Bogdanom, Danijelom Ljubojom i Franom Maškovićem. Kao i tada, i sada mi je bilo bitno da u podjeli imam umjetnike različitih habitusa i glumačkih izraza, ali i godišta i iskustava. Lucija Šerbedžija, Hrvojka Begović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić i Urša Raukar izvanredne su glumice, čiji rad poznajem i cijenim. Njihova spremnost na rizik, njihovo povjerenje i strpljenje s ovim zahtjevnim materijalo­m, njihova požrtvovno­st i žar u radu, nešto su što redatelj samo može poželjeti.

 ??  ?? U ZKM-u je 2011. režirao “Pismo Heineru Mülleru” Gorana Ferčeca u kojem su glumili Goran Bogdan, Danijel Ljuboja i Frano Mašković
U ZKM-u je 2011. režirao “Pismo Heineru Mülleru” Gorana Ferčeca u kojem su glumili Goran Bogdan, Danijel Ljuboja i Frano Mašković
 ??  ?? U predstavi glume: Lucija Šerbedžija, Hrvojka Begović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić i Urša Raukar, koja je i prevela tekst J. Cocteaua, od kojeg je sve počelo
U predstavi glume: Lucija Šerbedžija, Hrvojka Begović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić i Urša Raukar, koja je i prevela tekst J. Cocteaua, od kojeg je sve počelo
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia