Večernji list - Hrvatska

Sudžuka: Suradnja s Garthom Ennisom je sjajna

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Na stripu “Walk Through Hell”, za koji je scenarij napisao veliki američko-irski autor, radio i mladi zagrebački kolorist i crtač Ive Svorcina Jedan od naših najugledni­jih i najuspješn­ijih strip-autora Goran Sudžuka upravo je dočekao objavljiva­nje svojeg novog stripa “A Walk Through Hell” (“Šetnja kroz pakao”) koji je nastao u suradnji s velikim irsko-američkim autorom Garthom Ennisom, najpoznati­jem po stripu “Propovjedn­ik” koji je nedavno pretvoren i u uspješnu AMC-ovu TV seriju. – Strip prati dvoje FBI agenata u naizgled rutinskom izvidu u skladištu u Long Beachu. No ono što ih ondje čeka promijenit će ih zauvijek. Užas koji ih ondje čeka dolazi iz njih samih, kao posljedica posla kojim se bave i vlastitih postupaka u prošlosti – ispričao nam je Goran Sudžuka.

Izdavač koji jamči slobodu

Strip “A Walk Through Hell” stvorila su dva važna autorska imena, a objavio mali izdavač AfterShock Comics, za razliku od blockbuste­r serijala “Hellblazer”, “Wonder Woman”, “Wolverine, “Batman” i “Daredevil” na kojima je Sudžuka radio za najveće američke izdavačke kuće. Međutim, male kuće nerijetko nude više autorske slobode, što je stripašima iznimno važno. – Ono sto me raduje kod ovog stripa suradnja je s Garthom Ennisom, jednim od najboljih scenarista današnjice, na stripu koji je naš. Ne dio neke franšize, već jedna suvisla i ozbiljna priča. Posebno me raduje što na stripu s nama radi i Ive Svorcina kao kolorist, što jamči da će konačni izgled stripa biti stvarno vrhunski – kaže nam Sudžuka. Svorcina je, podsjetimo, mladi autor koji iz studija na zagrebačko­j Trešnjevci zadnjih godina intenzivno radi za Marvel.

Tekst inspiriran Trumpom

Promoviraj­ući njihov zajednički strip, Garth Ennis otkrio je da je ovaj moderni horor inspiriran – vladavinom Donalda Trumpa. – “A Walk Through Hell” svojevrsni je odgovor našoj administra­ciji koja uključuje korupciju i nedjela, u kojoj ključa zlo koje smo dugo držali na lancu. Odlučio sam da je vrijeme da zavirimo u mrak – rekao je Ennis.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Jedan od naših najuspješn­ijih autora stripa Goran Sudžuka
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Jedan od naših najuspješn­ijih autora stripa Goran Sudžuka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia