Večernji list - Hrvatska

Cijene nekretnina rastu, mnogi strahuju od Ovršnog zakona

Zagrebačko je tržište najaktivni­je, a najviše se traže dvosobni i trosobni stanovi u zoni tramvaja. Strancima su najatrakti­vnije nekretnine na obali – stanovi i zemljišta

- Martina Strukić ZAGREB

Sufinancir­anje stambenih kredita polučilo je uspjeh – rastao je broj prodanih nekretnina, ali i njihova cijena

Tržište nekretnina vrlo je živahno posljednji­h mjeseci, prije svega zbog sufinancir­ane kupnje nekretnina

Prošlu godinu završili smo, što se nekretnins­kog tržišta tiče, vrlo optimistič­no. Cijene nekretnina pokazale su blagi rast diljem zemlje, a taj trend nastavlja se u ovoj godini. Cijene stanova, koje su na nacionalno­j razini 2017. završile s nešto više od osam posto rasta, u siječnju ove godine rasle su još malo, oko tri posto u odnosu na lanjski siječanj. S kućama, koje godinama muku muče s negativnim trendom, situacija nije toliko optimistič­na, no i tu je vidljiv pomak – nabolje. Posebice se to odnosi na Slavoniju, odnosno na kuće u Osijeku i okolici gdje je dosta živahno. Prosječna cijena kuće sa zemljištem na tom području kreće se oko 600 eura po četvornom metru što je dvostruko manje nego za cijenu stana po četvornom metru.

Najam je pravi hit

Rekorderi lanjske godine – Dubrovnik, Split, Pula i Zagreb i dalje su na vrhu liste najtraženi­jih destinacij­a, a osim domaćim kupcima, zanimljivi su i strancima. – Većina ljudi i dalje u pravilu kupuje dvosobne i trosobne stanove, u pravilu na kredit, rješavajuć­i si tako stambeno pitanje – kažu u agenciji za nekretnine Opereta. Napominju da je sve češći i trend kupnje malih stanova na dobrim lokacijama u turističke svrhe. Stoga ne čudi zanimljiva situacija na tržištu nekretnina za najam. Posljednji­h godina njihov se broj utrostruči­o, a gradovi u kojima su najtraženi­ji, Zagreb, Zadar, Rijeka i Split, bilježe da su najtraženi­je garsonijer­e i stanovi manjih površina. U pravilu je riječ o nekretnina­ma za kratkoročn­i najam koje uglavnom zanimaju turiste. Da je taj trend uzeo zamaha svjedoče i akcije koje imaju trgovački centri specijaliz­irani za opremanje interijera koji su u ponudu uvrstili i namještaj namijenjen upravo opremanju apartmana i stanova za najam. Trend prate i banke nudeći tzv. turističke kredite namijenjen­a kupnji i opremnju prostora za najam. Kada pak govorimo o kvartovima, u Zagrebu, najvećem tržištu nekretnina, i dalje su najtraženi­je nekretnine u zoni tramvaja, u širem centru i Novom Zagrebu, ali i u obiteljski­m kvartovima na zapadnom dijelu grada kao što su Špansko i Malešnica. Razlog tome svakako su i niže cijene koje se u Novom Zagrebu u prosjeku kreću oko 1500 eura po četvornom metru, a slična je tražena cijena i za rubne kvartove zapadnog dijela grada.

Čeka se rasplet situacije

Jedan od glavnih razloga porasta cijene nekretnina ove godine bilo je donošenje Zakona o sufinancir­anju stambenih kredita u trajanju od četiri godine koje je uspjelo potaknuti potražnju i probuditi tržište, no stručnjaci upozoravaj­u da bi i promjena Ovršnog zakona također mogla utjecati na tržište, ali na suprotan način od prethodnih mjera. Valja spomenuti i to da su banke znatno postrožile uvjete za odobravanj­e stambenih kredita koji su i danas glavni način stjecanja nekretnine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? posto više cijene nekretnina zabilježen­e su u prvom mjesecu 2018. godine
posto više cijene nekretnina zabilježen­e su u prvom mjesecu 2018. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia