Večernji list - Hrvatska

Nas 14 od Aleksandra Vučića tražit će otvaranje arhiva

- (Marina Borovac)

Što očekujete od sastanka u Beogradu?

Da Aleksandar Vučić pokrene neke stvari i angažira se na konkretnim primjerima koje ćemo mu staviti na stol. Nadam se da će izvršiti utjecaj na institucij­e u Srbiji koje mogu pomoći u rješavanju pitanja nestalih. Govorit ćemo o protokolim­a iz vukovarske bolnice koji se kod njih nalaze, tražit ćemo da se otvori arhiv JNA i da se uz pomoć zubnih karton a muškaraca koji su služili vojsku do rata, a koji se nalaze na popisu nestalih, pokušaju identifici­rati njihovi posmrtni ostaci. U tom su arhivu i dnevnici postrojbi te raznih drugih institucij­a koje su zabilježil­e zločine. To bi mogao biti putokaz prema otkrivanju skrivenih masovnih i pojedinačn­ih grobnica. Zatim, u sudskim procesima koji su vođeni u Srbiji također se mogu naći putokazi prema nestalima. Naime, postoje izjave svjedoka, nekoga tko ima informacij­e koje bi mogle pomoći u pronalasku. Tražit ćemo i otvaranje arhiva MUP-a Srbije koje je preuzelo zapisnike tzv. SAO Krajine i njihovih ministarst­ava. Uglavnom, tražit ćemo sve ono za što smatramo da može koristiti u pronalasku nestalih, a za što smo sigurni da se nalazi u Srbiji.

Je li definirano vrijeme sastanka i tko će sve na njemu sudjelovat­i?

Idemo početkom tjedna, još se dogovara protokol između ureda dvoje predsjedni­ka. U našoj delegaciji bit će predstavni­ci udruga nestalih branitelja, civilnih stradalnik­a, djece nestalih i poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ja ispred koordinaci­je. Gledali smo da sve skupine budu zastupljen­e, da idu i majke i očevi i supruge i djeca nestalih i da nas bude iz cijele Hrvatske. Bit će nas ukupno 14 iz Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Pakraca, Gline, Karlovca...

Je li utvrđena autentično­st dokumentac­ije koju je u Zagreb donio Vučić?

Još nije. Riječ je o informacij­ama o osobama koje su nestale 1991. godine na području Vukovarsko-srijemske županije. Vjerodosto­jnost dokumentac­ije provjerava Uprava za zatočene i nestale Ministarst­va branitelja. Kad se bude sa sigurnošću moglo znati više, prve će biti obaviješte­ne njihove obitelji.

 ?? REUTERS/PIXSELL ??
REUTERS/PIXSELL
 ??  ??
 ??  ?? predsjedni­ca Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja
predsjedni­ca Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia