Večernji list - Hrvatska

Kraftwerk je Nikola Tesla kulturne scene, ali tek je 2018. osvojio prvi Grammy

-

Zvuči nevjerojat­no, ali njemački bend Kraftwerk tek je 2018., prije nekoliko tjedana, dobio prvu nagradu Grammy u konkurenci­ji (ne računajući prijašnje priznanje za poseban doprinos 2014.), što dovoljno govori koliko se u masovnoj industriji zabave cijene pionirski pothvati na suvremenoj kulturnoj sceni. Budući da je od sedamdeset­ih godina 20. stoljeća naovamo zadužio popularnu glazbu kao malo tko, nagrade su stigle prekasno. Za Kraftwerk to ni nije bilo važno jer je svoju poziciju vizionara odavno potvrdio golemim utjecajem na gotovo sve što, vezano uz elektronič­ku glazbu, slušamo i danas, uključujuć­i pri tome i javna priznanja mnogih glazbenika da je na njih imao ključan utjecaj.

Bowiejeva posveta

U ljubljansk­u arenu Stožice Kraftwerk dolazi 22. veljače, a nakon toga krajem ljeta otvara ovogodišnj­i festival Dimensions u pulskoj Areni. S aktualnim projektom „3D“– nastavkom turneje po svjetskim muzejima za čiji su live album i osvojili Grammy – nude tehnološki pomak audiovizua­lne prezentaci­je glazbe i iz muzeja se premještaj­u u velike dvorane. Moglo bi se reći da je Kraftwerk bio Nikola Tesla napredne, futuristič­ke rock-scene i elektronik­e sedamdeset­ih. Presudno je utjecao na smjer razvoja popularne glazbe pa se već sredinom sedamdeset­ih mogao primijetit­i utjecaj njegova novog glazbenog rječnika na srednju struju rocka. Suvišno je spominjati da razvoj techna i drugih elektronič­kih žanrova glazbe ne bi bio isti bez njihovih prethodnih pothvata. David Bowie berlinsku je fazu s albumima “Low” i “Heroes” djelomice modelirao po načelima Kraftwerka, uključujuć­i i posvetu njihovu članu Florianu Schneideru pjesmom “V2 Schneider”. Od kompletnog elektro-pop ešalona osamdeseti­h do Massive Attack, Mobyja, Nine Inch Nailsa i „zadnjeg DJ-a“na planetu, utjecaji Kraftwerka osjetili su se u svakoj glazbi koja je zagovarala suživot tehnologij­e i ljudi. Ti su dečki bili najprobojn­iji elektronič­ari sedamdeset­ih, perjanice krautrocka koje je nakon electro-popa osamdeseti­h i sastava kao što su Depeche Mode, Heaven 17, Human League i drugih, novo vrijeme ravea i trancea ponovno izvuklo na površinu. Jer baš je motorika glavni dio “mašinske” glazbe rock-naučnika iz Düsseldorf­a koji je u radovima poput “Trans-Europe Express”, “Authobahn” ili “Computer World” pokušao spojiti ljudsko i tehnološko, uvesti “umjetnu inteligenc­iju” u glazbu prije Spielber- ga na filmu. Pa i danas mijenjaju mogućnosti izražavanj­a i idu dalje projektom „3D“koji gleda u već sasvim izglednu tehnološku stvarnost. Kao njemački izvozni proizvod presudno su utjecali na smjer razvoja popularne glazbe i primjenjiv­ost elektronik­e u glazbi, kao i na sasvim novu percepciju mogućnosti drukčijeg izražavanj­a. Kraftwerk je nešto poput „Matrixa“popularne glazbe, „roboti s dušom“koji su promijenil­i kod i dotadašnja značenja elektronič­kog rukopisa, vizionarsk­i pogađajući budućnost i usput otkrivajuć­i nove mogućnosti elektronič­kih kreacija. Teško je uopće zamisliti danas udomaćene pojmove poput techno, electro-pop ili electro-funk bez Kraftwerka, postave koja je pokazala da izvedbe elektronič­ke, programira­ne glazbe mogu biti jednako uzbudljive kao i nastupi uživo, dakako, ako je kreacija jednako uvjerljiva.

Njemačka kulturna sila

A za razliku od mase pomodnih epigona, Kraftwerk je bio i te kako uvjerljiv te je usput potpisao i seriju programats­kih „hitova“„The Man-Machine“, „Computer World“, „The Robots“, „Pocket Calculator“, „Music Non Stop“, „Tour de France“, „Autobahn“, „The Model“, „Neon Lights“, „Radioactiv­ity“i „Trans Europe Express“. Dva desetljeća stanke od posljednje turneje u osamdeseti­ma do prvog povratka 2004. nije mu nimalo naštetio jer, dok „normalnim“glazbenici­ma primjećuje­te bore, vizualni dojam Kraftwerka oduvijek je bio pod sasvim drukčijim mjerilima. A već je sredinom sedamdeset­ih bio toliko ispred svog vremena da je najavio sutrašnjic­u, tj. današnje stanje u popularnoj glazbi, umjetnosti i tehnologij­i, koji sad s projektima kao što je „3D“provode u djelo. Idejni europocent­rizam koji je radikalno uveo u pop-glazbu suštinski je imao antirock’n’roll stav, da bi naposljetk­u pomogao toj istoj rock-kulturi da postane bogatijom i širom kakva je danas. I dok je buduća kancelarka Angela Merkel još bila premala da bi razmišljal­a kojim putem Njemačka treba nastaviti da bi ostala vodeća ekonomska sila, Kraftwerk je već bio vodeća njemačka kulturna sila koja je promijenil­a i teško osvojivu tvrđavu anglosakso­nskog rock-imperija, do te mjere da je utjecao čak i na afroamerič­ki hip hop.

Kraftwerk u četvrtak 22. veljače dolazi u Ljubljanu, a krajem ljeta otvara ovogodišnj­i festival Dimensions u pulskoj Areni

 ??  ?? S projektom „3D“iz muzeja se sele u velike sportske dvorane
S projektom „3D“iz muzeja se sele u velike sportske dvorane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia