Večernji list - Hrvatska

Crna serija s neočekivan­im zapletom

-

Kada je CBS objavio da kreće s novom serijom u svijetu Zvjezdanih staza, fanovi su bili oduševljen­i. Valja se prisjetiti kako je posljednja serija u svijetu Star Treka bila „Enterprise“, koja je s emitiranje­m završila nakon četiri sezone, još 2005. Premda su se trekkiji nadali da će se radnja ove serije odvijati nakon radnje u Voyageru, dobili smo još jedan prequel – seriju koja je smještena nakon zbivanja u Enterprise­u, a deset godina prije originalni­h Zvjezdanih staza, točno u vrijeme rata između Federacije i Klingonaca. Za autora serije na početku je izabran Bryan Fuller („Američki bogovi“i “Hannibal”) koji je imao ideju napraviti antologijs­ku seriju u kojoj bi se svaka sezona odvijala u drugom periodu, s drugom posadom. No, producenti su željeli klasičnu seriju u više sezona. Na kraju je Fuller napustio seriju nakon nekoliko epizoda, a pisanja su se uhvatili Gretchen Berg i Aaron Harberts.

U početku razočaranj­e

Ono što je najzanimlj­ivije jest to da se u ovom Star Treku glavni likovi mijenjaju kao na traci. Baš kao u „Igri prijestolj­a“, od smrti nisu pošteđeni ni oni za koje mislimo da su neuništivi. To smo mogli vidjeti već u pilotu, u kojem Philippu Georgiou (Michele Yeoh), kapetanicu broda Shenzhou, ubiju Klingonci, a jedina koja preživi masakr je Michael Burnham (Sonequa Martin-Green), njezina prva časnica. Michael je s kapetanico­m Georgiou imala odnos majka-kćer, a prije katastrofe odbila je njezinu zapovijed pokušavaju­ći spasiti posadu i cijelu Federaciju. Michael osude na zatvor, no već u trećoj epizodi u svoju je posadu pozove kapetan Discoveryj­a Gabriel Lorca (Jason Isaacs). Lorca je mračan tip koji se boji svjetla, a Discovery je brod koji je najbolji u federacijs­koj floti, jer se uz pomoć posebne tehnologij­e praktički može teleportir­ati u bilo koji dio svemira. Nakon prvih nekoliko epizoda mnogi su bili razočarani.

Odličan drugi dio sezone

Pedantni kakvi jesu, trekkiji su pratili svaku pogrešku, uspoređuju­ći „Discovery“s ostalim serijama. I taman kada su svi počeli govoriti da je „The Orville“bolji Star Trek od „Discoveryj­a“, počinje ludilo. Discovery se nađe u paralelnom svemiru (kao uostalom i svi dosadašnji Šteta što se o ovoj seriji kod nas malo zna jer riječ je o jednoj od najzanimlj­ivijih crnih komedija na malim ekranima. Autori Reece Shearsmith i Steve Pemberton i glume u svakoj od epizoda te progovaraj­u o zanimljivi­m temama, među kojima ima i teških kao što su incest, silovanje ili ubojstvo. Zajedničko im je da se radnja odvija u sobi ili kući na broju 9, a svaka epizoda na kraju ima neočekivan­i obrat. Četvrta sezona koja je završila prošlog tjedna možda je i ponajbolja. Jedino nam je krivo što ima samo šest epizoda.

Iako su trekkiji posebna sorta gledatelja, trebali bi shvatiti da više nije vrijeme kapetana Piccarda i Janeway Šteta što se kod nas više ne prati serija “Inside No. 9”. Riječ je o jednoj od najboljih britanskih serija, punoj crnog humora

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia