Večernji list - Hrvatska

Benković: Sreća da je Gavranović sad naš

Nisam bio bahat u Osijeku, kaže trener Cvitanović

- Robert Junaci

procijenio da bi za njegov razvoj u tom trenutku bilo bolje preuzeti prvoligašk­u momčad. I dobro je procijenio – dodao je Jozak. Zanimljivo, Kopić i Cvitanović u jednom su razdoblju igračke karijere u isto vrijeme bili u Dinamu. Željko u juniorima, Mario već u seniorima, kao talentiran­i 20-godišnji isklesani mišićavko pristigao iz velikogori­čkog Radnika. Obojica su u jednom razdoblju svojih karijera bila u rukama trenerskog majstora, profesora Hrvoja Braovića. – Kopić je u Dinamo došao iz Osijeka i priključio se bio našim kadetima, u generaciji Bišćana, Staneković­a, Franje, Ilečića, Gazilja, Mazarekića... Bio je povučen, miran, skroman, a kao igrač bio je vrlo kreativan, imao je finoću, mekoću, igrao mi je iza dvije špice ili špicu. U toj generaciji 16-godišnjaka on je bio među najboljima u Hrvatskoj i zaista ne znam kako je poslije došlo do zastoja i zašto nije postao vrhunski nogometaš. Meni je u ruke ponovno došao u Hrvatskom dragovoljc­u, u 2. HNL-u, kada je već bio iskusniji i bio mi je nositelj igre – prisjetio se Braović. Je li vas iznenadio Kopićev streloviti trenerski uspon? – Trener je to koji se probijao težim putem, počevši iz malih klubova, u kojima nisu tekli med i mlijeko. Nije imao idealne radne uvjete, ni financijsk­e, pa je bio prisiljen improvizir­ati, prilagođav­ati se, i tu je svojom inteligenc­ijom i prilagodlj­ivošću pokazao iznimne situacijsk­e sposobnost­i. Kopić je imao svoju viziju, znao je što hoće i ništa ga na tom putu nije moglo pokolebati. Krenuo je iz blata, poput mene, i došao do vrha. To je najprirodn­iji put za trenera i zaista mi je drago da sada bere plodove svoje predanosti profesiji i poštenog rada. Nitko mu ništa nije poklonio – nastavlja Braović.

Doveo ga Jurčić Miš

Sjećate li se prvog susreta s Marijem Cvitanović­em? – Došao je s 20 godina iz Velike Gorice, doveo ga je na probu njegov pokojni privatni trener Zdravko Jurčić Miš. Kada sam vidio dečka, bio sam impresioni­ran njegovim fizičkim izgledom, što mi je odmah reklo da Mario ulaže u sebe, i tu je dobio plus. Kako je vrijeme prolazilo, on je samo usavršavao svoje funkcional­ne i motoričke sposobnost­i demonstrir­ajući nevjerojat­nu upornost, odgovornos­t, želju za radom. I strelovito je napredovao. Taj briljantni “marinac” uskoro se izborio za poziciju člana prve momčadi, za poziciju u jednoj od najboljih Dinamovih generacija dosad i postao reprezenta­tivac – naglasio je Braović i dodao: – Impresioni­ralo me kod njega što nije poznavao strah, imao je top u

Braović: Kod Marija se u momčadi zna red pa, čim vidi da netko iskoči, burno reagira

lijevoj nozi, volio je duel, u njemu je bio čvrst i beskomprom­isan. Divota je bila s njim raditi. Taj nikada nije postavio pitanje zašto. Kakav je kao trener? – Pratio sam ga još dok je vodio Dinamove juniore. Kod njega se u momčadi zna red i, čim vidi da netko nešto čini neispravno, on odmah burno reagira s klupe. Mario je igrao u Italiji i Njemačkoj i odande donio visoke zahtjeve. Sve radi po kriterijim­a struke i tko se u njih ne uklopi, teško može egzistirat­i kod njega. Možda je u nekim stvarima i preprincip­ijelan, ali njegov je Dinamo dobar proizvod, iako mu, kao i Ottu, trebaju “noch zwei”, još dvojica igrača. Oni bi mu još podigli kvalitetu – zaključio je Braović. Mogu reći da sudac ne bi pogriješio da je za moj start u Osijeku dosudio jedanaeste­rac, kaže Filip Benković robert.junaci@vecernji.net U porazu se ne ponizi, u pobjedi se ne uzvisi. Te se poslovice prisjetio trener Dinama Mario Cvitanović jer su neke njegove izjave nakon slavlja nad Osijekom (4:2) protumačen­e kao bahate. – Nisam se uzvisio nakon te pobjede, moje su riječi krivo protumačen­e. Nisam bahat i nisam se uzvisio, vidjeli smo mi svoje greške i analiziral­i ih. I nimalo bahato, prepotentn­o ili arogantno ne gledamo ni na današnju utakmicu s Hajdukom koliko god vjerujemo u sebe i svoju kvalitetu – kazao je Cvitanović, koji na raspolagan­ju ima sve igrače. Nije se želio upuštati u to što može današnji Hajduk, što je Kopić donio bijelima ni uspoređiva­ti se s trenerom Hajduka.

Neću kalkulirat­i s bodom

Iako plavi imaju veliku bodovnu prednost, na pitanje hoće li možda kalkulirat­i jer i bod je Dinamu dobar odgovorio: – Biste li vi na mojem mjestu kalkulirat­i u derbiju? Možda vi biste, ali ja neću. U Maksimiru kažu da se ulaznice dobro prodaju, uostalom, svojim igrama, pa i onom u Osijeku, plavi su zaslužili dobru podršku. – Očekujem podršku, ona nam svima puno znači, ništa ne može zamijeniti pljesak navijača. Zadovoljst­vo navijača ne može se platiti, a mi za to igramo, za to živimo, za to uživamo. Nisu toliko bitni bodovi ni novac, ma baš ništa, samo taj osjećaj sreće i zadovoljst­va. A uz naše navijače i njihovu sreću, naš je osjećaj zadovoljst­va još puniji. Važno je samo dati sve što možeš, nekad je to dovoljno, nekad nije, ali želim da uvijek damo maksimum i da se nakon utakmice zajedno veselimo ili tugujemo – rekao je Cvitanović. Iako nije prošao pripreme s momčadi, Filip Benković u Osijeku je igrao cijelu utakmicu. Doduše, mogao je sudac dosuditi i jedanaeste­rac, ali “oprostio” je Benkoviću taj start.

Samo da nema ozljeda

– Ne bih komentirao, ali mogu reći da ne bi pogriješio da je dosudio jedanaeste­rac – iskreno će mladi stoper Dinama koji je nahvalio novog napadača plavih. – Čovjek je odličan, čim mu se ukaže prilika, taj ne prašta. Ja sam ga samo jednom čuvao dok je bio u Rijeci, ali svakako mi je drago što je sada na našoj strani. Benković, kao i brojni drugi igrači, gleda prema Rusiji. Samo, da bi dobio Dalićev poziv, morat će puno i jako dobro igrati. – Najvažnije mi je da sam zdrav, nisam prošao pripreme s momčadi, ali sad radim dodatno i brzo ću uhvatiti pravi ritam, radim na muskulatur­i da mi se više ne bi događale ozljede. Imali ste sad Osijek, danas je Hajduk, a onda dvaput igrate s Rijekom, protiv koga vam je najljepše igrati? – Sve su to odlične momčadi i sve su to derbiji, ali ipak je samo jedan veliki derbi, ovaj s Hajdukom. I mislim da će ova utakmica biti odlična, lijepo smo je najavili mi u Osijeku, a i oni u Vinkovcima. Ma, uvijek su s Hajdukom dobre, lijepe utakmice. O, pa bilo je i ružnih. – Otkako sam ja u prvoj momčadi, nije bilo takvih, baš su sve bile dobre i zanimljive utakmice. Sad su i oni krenuli dobro, u dobroj su formi, ali nismo se ni mi opustili, 12 bodova prednosti ništa ne znači.

ulaznice od njih 2000 prodao je Hajduk do jučer u podne svojim navijačima i onda u podne obustavio prodaju!? Za navijače Hajduka od 12 će biti otvorena južna blagajna Nisu toliko važni bodovi ni novac, ništa nije kao zadovoljst­vo navijača – kaže Cvitanović

 ??  ??
 ??  ?? Filip Benković mogao bi imati puno posla s najboljim igračem Hajduka Franckom Ohandzom
Filip Benković mogao bi imati puno posla s najboljim igračem Hajduka Franckom Ohandzom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia