Večernji list - Hrvatska

Čudo neviđeno: Češka boarderica Ledecka osvojila zlatnu medalju u alpskom skijanju

Dosad je u superveles­lalomu u Svjetskom kupu najviše bila 24., a sada je zlatna...

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Čudesnom pobjedom u superveles­lalomu boarderica Ledecka šokirala je skijaške čistunce i okrenula svijet alpskog skijanja naglavačke Dražen Brajdić Povijest Olimpijski­h igara prepuna je velikih iznenađenj­a, većih nego što ih nude druga velika natjecanja, a daleko najveće na ovim Zimskim olimpijski­m igrama priredila je 22-godišnja Čehinja Ester Ledecka. Ne samo što je osvojila olimpijsko zlato u disciplini (super G) u kojoj je dosad najbolji plasman bio 24. mjesto, nego je ona to učinila u svojem rezervnom sportu. Jer, simpatična Čehinja zapravo je boarderica, i to dvostruka svjetska prvakinja (u paralelnom slalomu i paralelnom veleslalom­u).

Bila bi odlična i u golfu i u tenisu

Mnogi sportski komentator­i diljem svijeta upali su u zamku ove nevjerojat­ne priče pa su branitelji­cu naslova Anu Veith već proglasili olimpijsko­m pobjednico­m. Činili su to jer nisu vidjeli nikoga tko može biti brži od sjajne Austrijank­e, a onda se “niotkuda” niz stazu spustila Ester Ledecka i iznenadila cijeli sportski svijet, konkurenci­ju ali i sebe samu. Kada je stigla u ciljnu ravninu i vidjela da je njezino vrijeme “u zelenom”, da je za stotinku bila brža od dotadašnje vodeće Veith, Ester je imala izraz lica kao osoba koja uopće ne shvaća što se upravo dogodilo. Izgledala je kao netko tko sumnja da je sve to samo neki lijepi san ili možda skrivena kamera. No, bila je to nevjerojat­na stvarnost. – Mislim da je Ester jedna od najvećih živućih sportašica i da se ona ovako uspješno bavi sportovima poput golfa i tenisa bila bi u Americi velika zvijezda i svaku večer bila bi na televiziji – rekao je Esterin američki trener snowboarda Justin Reiter. Ledecka je već samim nastupanje­m u dva različita zimska sporta ušla u povijest olimpizma, a ovom je senzaciona­lnom pobjedom okrenula svijet alpskog skijanja naglavačke. Štoviše, ona je šokirala skijaške čistunce, one koji sve oblike spuštanja po snijegu, osim alpskog skijanja, smatraju manje vrijednima. No, Čehinja je doživjela duboki naklon od vladarice brzih disciplina Lindsey Vonn koja je, u ovoj utrci, bila tek šesta: – Voljela bih da imam toliko atletizma i da mogu skakati sa sporta na sport i u svemu pobjeđivat­i. Nažalost, ja sam dobra samo u alpskom skijanju i unatoč tome ona me je pobijedila. A taj atletizam o kojem govori Vonn naslijeđen je od djeda hokejaša (ima dvije olimpijske medalje) i majke klizačice, a spremnost da nastupa pred medijima valjda je naslijedil­a od oca, vrlo poznatog češkog glazbenika koji je komponirao glazbenu verziju “Hamleta”. No, za ovo postolje Ester ipak nije bila spremna. – Nisam bila pripremlje­na za ceremoniju dodjele medalja kao neke moje rivalke i nemam nikakav make-up na sebi. No, zato je sljedeći tjedan spremna jurišati i na zlato u snowboardu iz kojeg crpi hrabrost za brze discipline u alpskom skijanju. – Na ovaj superveles­lalom došla sam sa samopouzda­njem stečenim u snowboardu i ja se ne bojim brzine.

Želim nastupiti i na Ljetnim OI

Nevjerojat­na Čehinja svoja dva sporta trenira u blokovima od po tri tjedna, a ona je zahvalna roditeljim­a što su sve to bili voljni pratiti. – Da moji roditelji nisu imali novca da me podrže u oba sporta, ja bih se morala odlučiti za jedan. Nasreću, to nije bio slučaj. No, njezina sportska svestranos­t možda neće završiti samo na snijegu. S obzirom na to da je jako dobra i u daskanju na vodi, na pitanje bi li se htjela kvalificir­ati i za Ljetne olimpijske igre u Tokiju, odgovorila je: – Naravno, zašto ne. Ako i u tome uspije, uistinu bi trebala postati predmet istraživan­ja sportsko-znanstveni­h laboratori­ja.

 ?? REUTERS ?? Čehinja je skije za superveles­lalom dobila od Amerikanke Shiffrin
REUTERS Čehinja je skije za superveles­lalom dobila od Amerikanke Shiffrin
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia