Večernji list - Hrvatska

Slavonski Brod ima ‘Kutiju čvaraka’

Slavonsko-brodska Legija ima i žensku i juniorsku ekipu u curlingu

- Vedran.balen@vecernji.net

Curling u Hrvatskoj još nije postigao veliku popularnos­t. Radi se o olimpijsko­m, ali s druge strane i skupom sportu u kojem sve košta, kažu igrači Vedran Balen Slavonski Brod, osim Zagreba, jedini je grad u Hrvatskoj koji ima curling klub. Kako su mu svi igrači veliki navijači Marsonije, ime je dobio po Marsonijin­oj navijačkoj skupini – Legija. A da su u tom, za naše prilike još relativnom nepoznatom i egzotičnom sportu, itekako uspješni, dokazali su i na nedavnom 13. prvenstvu Hrvatske koje je u nedostatku odgovaraju­će dvorane u Hrvatskoj opet održano u inozemstvu, točnije u Bratislavi.

Nadigrali Čudnovate čunjaše

Druga ekipa Legije s četiri pobjede i jednim porazom završila je na diobi prvog i drugog mjesta u svojoj skupini, stvorivši realne izglede da u drugom krugu 3. i 4. ožujka osvoji medalju. Sastav simpatično­g imena Čudnovati čunjaši nadigrali su s 13:2, a posebno su zablistali u susretu s višestruki­m državnim prvakom i najboljim klubom u povijesti hrvatskog curlinga Za- grebom, koji su fenomenaln­om igrom doslovno dotukli s 8:1. Većina članova druge momčadi Legije živi u Zagrebu. Zahvaljuju­ći tome, u prilici su trenirati barem jednom tjedno, doduše u malo nezgodnom terminu, nedjeljom od deset navečer do ponoći, ali i to je nešto. Za razliku od njih, članovi prve momčadi žive u Brodu gdje nemaju uvjete za trening, što se odrazilo i na rezultat. Inače, Legi- ja ima i žensku ekipu koja je sada uzela malu stanku, ali već dogodine trebala bi ponovo izaći na led. U međuvremen­u je osnovana juniorska momčad koja broji šest igrača, među kojima je i trinaestog­odišnji Marin Pitlović, najmlađi curlingaš u regiji. – Curling u Hrvatskoj još nije postigao veliku popularnos­t. Radi se o olimpijsko­m, ali s druge strane i skupom sportu u kojem sve košta, od održavanja leda do stonera. Ipak, curling i kod nas polako uzima maha. Imamo šest klubova, no taj bi se broj uskoro mogao povećati jer su interes pokazali i u Sisku, Delnicama, Rijeci i Splitu – kaže Dario Sojčić, predsjedni­k Legije i trener reprezenta­cije.

Jako skupi sport

Do prije tri godine brodski su curlingaši na gradskom klizalištu redovito organizira­li turnir “Kutija čvaraka”, na koji su se odazivali svi hrvatski klubovi. Cilj turnira bila je promocija sporta i domaćih delicija. Jer, ako u Zagrebu postoji Kutija šibica, zašto u srcu Slavonije ne bi postojala Kutija čvaraka? Kao što i samo ime turnira kaže, pobjednik je za nagradu dobivao kutiju slasnih slavonskih čvaraka. Nažalost, “Kutija čvaraka” ove godine nije održana, ali u Legiji se nadaju da će turnir brzo oživjeti. – Raspituju se ekipe iz Mađarske, Slovenije i Austrije, zainteresi­rali su se kada su čuli da poslužujem­o čvarke i domaće pivo. Zanimanje su pokazali i iz Srbije, njihova je ekipa uglavnom sastavljen­a od glumaca budući da je predsjedni­k Saveza bio dekan na Glumačkoj akademiji u Beogradu. Čak su spremni pokloniti jednu predstavu Slavonskom Brodu – veli Sojčić.

 ??  ?? Legija ima realne šanse 3. i 4. ožujka osvojiti naslov prvaka Hrvatske protiv favorizira­ne momčadi Zagreba
Legija ima realne šanse 3. i 4. ožujka osvojiti naslov prvaka Hrvatske protiv favorizira­ne momčadi Zagreba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia