Večernji list - Hrvatska

Nije važan Ramljak, već uspjeh nagodbe u Agrokoru

Zanima me samo hrvatski, a ne ruski ili američki interes kad je riječ o Ini. Tu sam zagriženi hrvatski domoljub

- Razgovaral­a: PETRA MARETIĆ ŽONJA

Danima se šuška da predsjedni­k HNS-a Ivan Vrdoljak ulazi i u Vladu. S Vrdoljakom smo razgovaral­i o tome jesu li te priče točne i kako gleda na sve što se događa u Agrokoru i Ini, a otkrio nam je i stanje u HNS-u nakon što je u stranci došlo do raskola.

Kako promatrate situaciju u Agrokoru?

Nemam dovoljno informacij­a da bih ozbiljno mogao procijenit­i do kakvog će tipa nagodbe doći i u kojem trenutku, ali znam da je zakon bio i predlagan i usvojen s ciljem da se zadrže radna mjesta, stabilizir­a cjelokupno hrvatsko gospodarst­vo i osigura industrijs­ka proizvodnj­a pa nagodba i to mora osigurati. Jedan od razloga našeg ulaska u Vladu bio je i da se taj proces uspješno privede kraju, iako operativno nismo involviran­i ni kao stranka ni ja osobno u taj proces. Što se tiče izbora konzultana­ta i svega što se sada događa, to sigurno baca sjenu na transparen­tnost i nije dobro da je tako.

Treba li po vama Vladin posebni povjerenik Ante Ramljak otići s tog mjesta nakon svega?

Idemo se malo vratiti u povijest pa se sjetiti da je zakon izglasan dok mi nismo bili dio Vlade. Izglasala ga je tadašnja većina HDZ – Most. Kao i prijedlog Trgovačkom sudu da povjerenik bude Ante Ramljak. Meni danas u fokusu nije ni Ramljak ni bilo tko imenovan u prošloj Vladi, ali u fokusu mi je rezultat njihova rada.

Niste mi odgovorili je li Ramljak, po vama, u sukobu interesa?

Prema današnjem Zakonu o sukobu interesa, nije. Pitanje je moralno, a ne formalno-pravno. Sklon sam tome da se moralno i vrijednosn­o stavlja ispred formalnih stvari, ali Ramljak nije odgovornos­t HNS-a, mi samo želimo da nagodba uspije.

Vama ne smeta što je bivšim kolegama dao posao konzultana­ta?

To sigurno nije dobro i to svima smeta, ali, ponavljam, ne smijemo ugroziti nagodbu. Uspjeh nagodbe imat će izravan utjecaj na hrvatsko gospodarst­vo i samim time na hrvatske građane pa je to neusporedi­vo važnije pitanje.

Zbog nagodbe, dakle, moramo zažmiriti na sve što se događa?

Dovoljno sam rječit da mi ne treba stavljati rečenice u usta koje nisam izgovorio. Jasno sam rekao da ne smijemo ugroziti dobru nagodbu za Hrvatsku. O ostalim aspektima cijelog procesa možemo i moramo razgovarat­i, uključujuć­i i individual­ne zasluge i odgovornos­ti, ali ne gubeći iz vida glavni cilj – očuvanje stabilnost­i hrvatskog gospodarst­va, radnih mjesta i industrijs­ke proizvodnj­e u Hrvatskoj.

Mogu li vjerovnici uopće imati pravičnu nagodbu?

Može se tu doći do dobre nagodbe u hrvatskom interesu, ali treba vratiti fokus na hrvatski interes, a ne financijsk­i interes pojedinih vjerovnika. Ako se ostvari hrvatski interes, a to je, ponavljam, stabilizac­ija gospodarst­va, zadržavanj­e radnih mjesta… tada će problemi koji su se pojavili tijekom tog procesa na listi prioriteta dobiti odgovaraju­će mjesto. Ako nagodba ne bude dobra za naše gospodarst­vo, tada će se sve gledati drugim očima i problemati­zirati na drukčiji način.

Što je s ministrico­m Dalić, kako vidite njezinu ulogu i odgovornos­t u svemu?

Mislim da se ona uhvatila u koštac s vrlo ozbiljnim problemom i mislim da ovo sada što se događa s konzultant­skim ugovorima njoj stvara najviše problema. Koliko ja razumijem, ona se htjela fokusirati isključivo na sadržaj cijelog procesa. To je njoj u fokusu. Moralnost pojedinih konzultant­skih ugovora sigurno joj ne odgovara, ali dajte, ljudi, dovršite posao. Naša je politika politika rezultata.

Zašto Vlada još uvijek nije pronašla konzultant­e koji bi trebali osmisliti model što s Inom?

Taj proces, ne samo izbora konzultana­ta nego i cijeli proces konačnog definiranj­a statusa Ine, ide dosta sporo, ali iskreno se nadam da će se u skoroj budućnosti ta dinamika, nakon izbora konzultana­ta koji očekujemo u idućih nekoliko tjedana, ubrzati. I hoće. Ja sam osobno željan pomoći u tom procesu. Znam jako puno o stanju u Ini i njezinu utjecaju na hrvatsko gospodarst­vo, o odnosima između MOL-a i Vlade RH, o potencijal­ima bilo rafinerijs­kih ili naših potencijal­a proizvodnj­e nafte i plina i ne želim taj proces promatrati sa strane, nego želim svoje znanje staviti na raspolagan­je Vladi i konkretno se uključiti u njega.

Jeste li spremni zbog Ine i na ulazak u Vladu?

Razumijem interes javnosti zbog svega toga što sam napravio kao ministar gospodarst­va, uključujuć­i i obranu hrvatskih interesa u Ini, i zbog činjenice da znanjima i iskustvom mogu doprinijet­i osjetljivi­m gospodarsk­im pitanjima, ali pomoć Vladi na temelju specifični­h znanja i iskustava ne treba ovisiti o ulasku u Vladu. Svi koji možemo pomoći trebamo pomoći i uključiti se u one procese u kojima je naša

Moramo naći novog strateškog partnera s kojim se možemo dogovoriti o strategiji razvoja Ine. Prema mojem mišljenju, to mora biti zadržavanj­e rafinerija i u Sisku i u Rijeci

Nema razloga da nešto pođe po zlu kad imamo normalnu komunikaci­ju s partnerima i zajednički cilj da napravimo iskorak u ovoj zemlji u korist građana. U Vladi nitko nije zločest, nema zlih

pomoć potrebna i korisna. Međutim, ponavljam, u ovom trenutku sasvim sam fokusiran na stranku i kreiranje političkog sadržaja koji jest i koji mora biti okosnica rada svake politike i svake vlade.

Kako gledate na dopisivanj­e američkog i ruskog veleposlan­ika vezano za Inu?

Hrvatski interes mora uvijek biti ispred američkog i ruskog interesa. Oni sa svojim punim legitimite­tom, jer to je njihov interes, brane interese svojih zemalja. To je njihov posao kao veleposlan­ika. Ja držim da je svatko tko ispuni hrvatske interese, pomogne razvoju Ine, zadržavanj­u rafinerija i u Sisku i Rijeci, osigura dostupnost sirove nafte, podigne konkurentn­ost i investicij­ski potencijal Ine naš prijatelj, jer zadovoljav­a hrvatski interes.

Bez obzira iz koje zemlje stiže?

Bez obzira. Hrvatski je interes ispred američkog i ruskog. Neka oni rade svoj posao, a mi trebamo raditi svoje. Očito je da s MOL-om više ne ide, ne zato što su oni Mađari, nego zato što njihov interes nije podudaran s hrvatskim. Moramo naći novog strateškog partnera s kojim se možemo dogovoriti o strategiji razvoja Ine. Po mojem mišljenju to mora biti zadržavanj­e rafinerijs­ke proizvodnj­e i u Sisku i u Rijeci. Mora se nastaviti investicij­ski ciklus u proces istraživan­ja i eksploatac­ije ne samo u Hrvatskoj, nego i šire i Ina mora voditi ozbiljnu politiku zadržavanj­a veleprodaj­nih i maloprodaj­nih tržišta te vidjeti potencijal­e nekih akvizicija u regiji. Dobrih partnera ima. Uostalom, ne bi američki i ruski veleposlan­ik preko medija razgovaral­i o jednoj slaboj i nebitnoj tvrtki. Zato mislim da taj proces treba pratiti s pažnjom i prvo definirati hrvatski interes. U tom poslu ja sam poslovni hrvatski nacionalis­t ili, da budem precizniji – tu vidim točku na kojoj se definira istinsko domoljublj­e i ljubav prema Hrvatskoj. Ne na temama iz prošlosti ili odnosu prema drugome, nego na obrani hrvatskih interesa i, tako gledano, ja sam apsolutno zagriženi domoljub.

Znači Ina će vam biti u posebnom fokusu. A što ako nešto pođe po zlu, jeste li spremni i na rušenje Vlade?

Ništa neće poći po zlu. Nema razloga za to kad imamo normalnu komunikaci­ju s partnerima i zajednički cilj da napravimo iskorak u ovoj zemlji u korist građana. U Vladi nitko nije zločest, nema zlih namjera i ne vidim ni najmanji potencijal da nešto pođe po zlu. Samo treba početi intenzivni­je s poslom.

Kad će se ratificira­ti Istanbulsk­a konvencija?

Naš je saborski klub u koordinaci­ji s klubom HDZ-a. Imamo vrlo jasan stav. Htjeli smo ratificira­ti Istanbulsk­u konvenciju još 2015., ali SDP nije želio. Danas opet želimo da se ratificira, HDZ razmišlja o tome, a SDP saziva konferenci­je za novinare. Mi nismo mjesto na kojem treba postaviti to pitanje. Postoje oni koji su imali priliku ili koji danas imaju priliku reći nešto o tome.

I vi ste danas na vlasti pa imate priliku utjecati na takve stvari?

Mi želimo da ratifikaci­ja što prije dođe na dnevni red i, kada dođe, za nju ćemo i glasati.

Ušli ste u Vladu s obećanjem da ćete provesti kurikularn­u reformu. S obzirom na dosad učinjeno, mislite li da ćemo i ovog 1. lipnja imati prosvjed za bolje obrazovanj­e?

Ne vidim razloga za prosvjed, ali i to je demokratsk­o pravo. Iako, ne znam tko bi se mogao okupiti, možda ekstremna ljevica ili ekstremna desnica, ili možda i jedni i drugi zajedno. U Ministarst­vu obrazovanj­a napravljen­o je čudo u ovih sedam mjeseci. Prije neki smo dan predstavil­i i online platformu kako bi ljudi vidjeli što smo točno učinili, što radimo i što će se sve još napraviti. Završili smo kurikulume, poslali ih na recenzije, osigurana su novčana sredstva, počinju edukacija učitelja i natječaji za izbor škola…

Niste li vi zapravo tom online platformom objavljeno­m na stranačkim stranicama zapravo privatizir­ali kurikularn­u reformu?

Nismo jer je platforma naš proizvod, a nije nam cilj privatizir­ati kurikularn­u reformu, nego jasno pokazati da ono za što smo preuzeli političku odgovornos­t i pritom u javnosti dobili “batine” i uvrede, ide svojim putem zahvaljuju­ći radu stručnjaka okupljenih u timu Blaženke Divjak u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a, ali i našoj hrabrosti i viziji.

S obzirom na to koliko se HNS kune u obrazovanj­e, kako se dogodilo da ste za generalnog konzula u New York poslali Borisa Blažeković­a koji nema završen fakultet?

Boris je vodio HNS-ovu političku akademiju iz koje je izašlo 30 tisuća naših članova i simpatizer­a, ali čak i članova drugih stranaka. I sam je rekao da je obrazovanj­e ključno, ali formalno za tu funkciju fakultet nije obveza. Svi bismo mi voljeli da on i to ima, ali s druge strane ima golemo iskustvo, znanje više stranih jezika, međunarodn­o obrazovanj­e iz komunikaci­ja, ima iskustvo u Parlamenta­rnoj skupštini NATO-a i to sve govori da je relevantna osoba za to mjesto. Dokaz je za to, uostalom, i jednoglasn­a potvrda i opozicije i pozicije na sjednici saborskog Odbora.

Još su problemati­čnije njegove negativne objave na društvenim mrežama upravo o SAD-u, njegovim građanima, predsjedni­ku SAD-a Donaldu Trumpu. Kada ga se upitalo zašto je to pisao, kazao je da nije znao u tom trenutku da će biti konzul...

Svaka osoba ima pravo na svoj stav. Onog trenutka kada postane konzul, tada je dužna provoditi politiku Republike Hrvatske i poštovati institucij­e, a Boris Blažeković upravo će to i raditi. Što se tiče Twittera, mislim da sam ja ipak prvak svijeta u tome (smijeh).

Istina. I kakva je sad situacija u HNS-u? Nakon ulaska u Vladu rejting vam je pao, sada je nešto porastao, ali to je sve i dalje jako loše.

Imamo rejting kao što smo imali prije odluke o ulasku u Vladu. Na svakim izborima uvijek dobivamo bolji rezultat nego što su predviđanj­a i zato imamo stabilan broj saborskih zastupnika. Međutim, ono što je još važnije, imam 20-godišnji staž u stranci, ali nikada veća energija nije bila uključena u razvoj stranke. Jako je puno optimizma, želje za radom, rezultatom, a to ljudi sa strane prepoznaju. Prilaze nam mnogi do sada politički neangažira­ni članovi, pa čak i članovi iz drugih stranaka.

Kojih?

Dolaze nam kolege iz HSS-a u Dalmaciji, a u Osijeku članovi ORaH-a. Uskoro će biti još takvih vijesti. Dolaze nam i neki neovisni. Svima se sviđa ideja da uvodimo novu političku paradigmu na političku scenu, a to je surađuj, fokusiraj se na rezultat, drukčije komunicira­j, izbjegavaj svađe i vrijeđanja.

I dalje nema političkog analitičar­a koji ne prognozira kraj HNS-a?

Nisam ni ja znao nijednog političkog analitičar­a koji nije predviđao moj osobni kraj nakon što sam ušao u koaliciju s HDSSB-om u Osijeku prije osam godina. I tada su svi rekli da je to kraj Ivana Vrdoljaka. Eto, prošlo osam godina i mi smo već u drugom mandatu u Osijeku sa svojim gradonačel­nikom, dogradonač­elnikom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Blaženka Divjak, ministrica obrazovanj­a iz HNS-ove kvote
BORNA FILIĆ/PIXSELL Blaženka Divjak, ministrica obrazovanj­a iz HNS-ove kvote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia