Večernji list - Hrvatska

DALIJA OREŠKOVIĆ – POLITIČARK­A ČIJE VRIJEME TEK DOLAZI

- Ljubica Gatarić

Ni za hrvatske političare ni za državne institucij­e ne može se reći da su na dobrom glasu, bilo da ih se ocjenjuje prema subjektivn­im dojmovima građana ili rezultatim­a međunarodn­o usporedivi­h istraživan­ja koja mjere razinu korupcije. Papirnato, institucij­e su dobro posložene jer su prekopiran­e iz država s duljom demokratsk­om tradicijom, no u životu one uglavnom funkcionir­aju po principu socijalnog biciklizma, dodvoravaj­u se moćnima, a principije­lnost bruse na slabijima od sebe. Do imenovanja na funkciju s koje sada odlazi široj javnosti nepoznata zagrebačka odvjetnica Dalija Orešković u pet je godina, koliko je bila na čelu Povjerenst­va za sukob interesa, pokazala da institucij­e i državni regulatori ne moraju biti ukras demokracij­e, već graditelj demokratsk­ih standarda. Nagledali smo se političara uhvaćenih s prstima u pekmezu i s debelim bankovnim računima, no rijetki će se sjetiti imena moćnika koji su odgovarali za krađu javnog novca. Sitne novčane kazne koje izriče Povjerenst­vo

HDZ opet nastupio kao uskogrudna stranka koja nije u stanju tolerirati ikoga tko misli

za sukob interesa nisu neka pravda za državu u kojoj su u četvrt stoljeća zamračene silne milijarde. No i tako male, popraćene jasnim objašnjenj­em što je u ponašanju bilo krivo, predstavlj­ale su satisfakci­ju ljudima razočarani­ma u vlastite institucij­e, sustav i političare. Dalija Orešković završava mandat kao moralna i svaka druga pobjednica, s izvrsnom reputacijo­m koja joj otvara prostor za daljnje javno djelovanje. Ugodno je otkriće na javnoj sceni i za očekivati je da će se idućih godina pojavljiva­ti u još važnijim ulogama. Ljudi su ti koji čine razliku, a Orešković je pokazala da se i u zemlji s nakaradnim shvaćanjem demokracij­e i funkcije javnih institucij­a može djelovati u općem interesu. HDZ se riješio principije­lne šefice Povjerenst­va, no stožerna stranka iz ove priče izlazi kao gubitnik. Ne čini je gubitnikom što nije osigurala većinu pri glasanju pa će ga morati ponoviti, nego što nastupa kao uskogrudna stranka koja nije u stanju tolerirati ikoga izvan svog jata tko odskoči u pozitivnom smislu.

 ??  ?? STARA SLAVENSKA PRIREDBA – MASLENICA, kojom se označava kraj zime i početak proljeća, predstavlj­ena je u Zagrebu u organizaci­ji Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske. Najavljuje sedam tjedana posta uoči Uskrsa.
STARA SLAVENSKA PRIREDBA – MASLENICA, kojom se označava kraj zime i početak proljeća, predstavlj­ena je u Zagrebu u organizaci­ji Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske. Najavljuje sedam tjedana posta uoči Uskrsa.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia