Večernji list - Hrvatska

Puljić izvijestio papu o stanju u BiH uoči dolaska vodstva države

- Silvije Tomašević

Zbog drastičnog pada broja katolika kardinal Vinko Puljić zabrinut je za opstanak Katoličke crkve na području njegove nadbiskupi­je silvije.tomasevic@vecernji.net Papa Franjo primio je u Vatikanu vrhbosansk­og nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji ga je izvijestio o stanju Katoličke crkve u Bosni i Hercegovin­i. Papa je primio Puljića dva dana prije povlačenja na duhovne vježbe nakon kojih će 24. veljače u Vatikanu, kako se očekuje, primiti trojicu članova Predsjedni­štva BiH – Dragana Čovića, Bakira Izetbegovi­ća i Mladena Ivanića. Dakle, prije razgovora s članovima Predsjedni­štva, papa je htio od Puljića doznati kakvo je stanje u BiH.

Manje od 200.000 katolika

– Papa je s velikim zanimanjem pratio izvještaj o stanju Katoličke crkve, o situaciji koju mi sada proživljav­amo, i zato sam mu zahvalan. Posebno sam spomenuo naše potrebe i očekivanja, posebno očekujemo proglašenj­e blaženim Sluge Božjega Petra Barbarića i svetim blaženog Alojzija Stepinca – kazao je Puljić za Vatikanski radio na hrvatskom jeziku te nastavio: – Papu sam posebno upoznao sa stanjem Katoličke crkve u Bosni i Hercegovin­i, s naglaskom na Sarajevo, Vrhbosnu koju vodim kao nadbiskupi­ju već 27 godina. Prije rata imao sam 528 tisuća katolika, a sada je ta brojka pala na manje od 200 tisuća. Posebno zabrinjava novi val odlazaka jer upitno je hoće li se Katolička crkva uspjeti oduprijeti tim izazovima i opstati na tim područjima. On je posebno ohrabrio i mene kao pastira i biskupe i svećenike na tom području da se s nadom i pouzdanjem nosimo s izazovima.

Biskupska sinoda o mladima

Tijekom angelusa u nedjelju papa Franjo zamolio je vjernike da mole za njega i članove kurije u tjednu duhovnih vježbi te najavio da će se od 19. do 24. ožujka u Rimu okupiti oko 300 mladih iz cijelog svijeta. Oni će pripremiti teme za Biskupsku sinodu o mladima koja će se održati u listopadu. Svi mladi u svijetu moći će preko interneta intervenir­ati, a papa ih je pozvao da se o svemu informiraj­u na web-stranicama tajništva Biskupske sinode. Premda je na društvenim mrežama, Franjo je u razgovoru s rimskim svećenicim­a priznao da ne samo što ne zna koristiti internet, nego nema ni mobitel. – Kad trebam uputiti e-mail, napišem sadržaj rukom pa ga predam tajniku – objasnio je Franjo kako šalje elektronič­ku poštu. No, naglašava da se uvijek može pokloniti osmijeh. Najavio je da će ove godine svetim proglasiti Pavla VI. – Dvojica papa, Ivan XXIII. i Ivan Pavao II., već su sveti. Pavao VI. to će postati ove godine, beatifikac­ija Ivana Pavla I. je u tijeku, a Benedikt XVI. i ja smo na listi čekanja – našalio se Franjo sa svojom i sudbinom njegova prethodnik­a. Pavao VI. vodio je Katoličku crkvu između 1963. i 1978. i proglašen je blaženim 2014. Pavao VI. u Vatikanu je 1971. Josipu Brozu Titu poručio da se u tadašnjoj Jugoslavij­i ne ostvaruju Ustavom zajamčena ljudska prava. Imao je najoštriji govor o Titovu režimu zbog Stepinčeve osude. I Stepinac i Pavao VI. su blaženici, a još se ne zna kada će Stepinac biti kanonizira­n. Ove će se godine će obilježiti 20. obljetnica od Stepinčeve beatifikac­ije.

Pavla VI. ove će godine proglasiti svetim, no još se ne zna kada će Stepinac biti kanonizira­n

 ??  ?? Papa je otvoreno rekao da nema mobitel i da se ne zna služiti internetom
Papa je otvoreno rekao da nema mobitel i da se ne zna služiti internetom
 ??  ?? Kardinal Puljić izvijestio je papu o stanju Katoličke crkve u BiH
Kardinal Puljić izvijestio je papu o stanju Katoličke crkve u BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia