Večernji list - Hrvatska

Novi vlasnik 100, a država 300 mil. eura

Programom restruktur­iranja zadržalo bi se 2900 radnika

- Marija Brnić/PD marija.brnic@poslovni.hr ZAGREB

Alternativ­a programu restruktur­iranja koji je predstavlj­en bilo bi aktiviranj­e 569 milijuna eura državnih jamstava Odlukom skupštine dioničara u pulskom Uljaniku kreće se s dokapitali­zacijom. Točnije, s prvim ciklusom dokapitali­zacije, kojim se cilja na prikupljan­je najmanje 180 milijuna, a najviše 302 milijuna. To je povećanje temeljnog kapitala obveza kompanije prema državi koja je jamstvom priskočila u pomoć za dobivanje 96 milijuna kuna sanacijsko­g kredita za tvrtku-kćer Uljanik Brodogradi­lište. Iz prezentaci­je predsjedni­ka Uprave dioničarim­a Giannia Rossande, ulazak novih vlasnika kroz ovaj postupak osnov je da se izbjegne likvidacij­u tvrtke i stvori osnove za “novi, opstojniji Uljanik”.

Iskustva 3. maja

Od budućeg strateškog partnera očekuje se, po predstavlj­enim okvirima programa za Uljanik, da pridonese sa 100 milijuna eura za troškove restruktur­iranja, dok bi, pak, država sudjeloval­a s 300 milijuna eura. Program restruktur­iranja, kojeg je, uzgred, izradila tvrtka Boston consulting Group, predviđa diverzifik­aciju poslovanja s fokusom na projekt zimskog nautičko-servisnog centra za megajahte, no Rossanda uvjerava dioničare da to ne znači gašenje brodogradn­je, nego upravo suprotno. Time se, kaže, daje osnov da od nekoga direktno u Uljanik Brodogradi­lište stigne gotovo 100 milijuna eura svježeg kapitala isključivo za brodogradn­ju, pri čemu i država daje nemala sredstva isključivo za brodogradn­ju. Što se troškova restruktur­iranja tiče, u Uljaniku kažu da će o postavljen­om omjeru učešća države i budućeg vlasnika 50 naprama 50 posto pregovarat­i, te da će insistirat­i na tome da vlastiti doprinos bude 40 posto, a pozivat će se na svoja iskustva u slučaju restruktur­iranja 3. maja.

Gubitak 680 mil. kuna

O samom angažmanu države u budućem restruktur­iranju izašlo se s malo detalja, no jasno se dalo do znanja da bi alternativ­a programu restruktur­iranja koji je predstavlj­en bilo aktiviranj­e 569 milijuna eura državnih jamstava, trajni gubitak proizvodnj­e brodova u Rijeci i Puli, te gašenje četiri tisuće radnih mjesta. Programom restruktur­iranja zadržalo bi se 2900 radnika, s tim da višak radnika ne obuhvaća samo Pulu, nego i riječki škver koji je s krajem 2017. završio restruktur­iranje, a u kojemu bi broj radnika trebao još pasti za 350. Budućnost škvera biti će specijaliz­irani brodovi veće dodane vrijednost­i, a koji su se pokazali u izvješću uprave i kao jedan od razloga za slabije poslovne rezultate u proteklih pet godina. Ti su brodovi za Uljanik nova niša u kojoj je imao samo jednu referencu i trebalo je vremena za stjecanje tehničkog know-how-a za njihovu gradnju. Lani je, prema preliminar­nim podacima Uljanik grupa poslovala s gubitkom od 680 mil. kuna ostvarenim uz prihode od 2,034 milijarde kuna. Uprava navodi kao razlog kašnjenje u proizvodno­m procesu, zbog čega su umjesto planiranih 9 isporučili tek 4 broda.

Nautičko-servisni centar omogućit će kapital za brodogradn­ju, za koju će se isključivo koristiti i pomoć države

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Gianni Rossanda tvrdi da je ulazak novih vlasnika osnov da se izbjegne likvidacij­u tvrtke
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave Gianni Rossanda tvrdi da je ulazak novih vlasnika osnov da se izbjegne likvidacij­u tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia