Večernji list - Hrvatska

Uštede u vrtiću Bjelovar – grijemo se minimalno, a jako nam je toplo

- Ivona.cuk@vecernji.net

Dječji vrtić u Ulici Alojzija Stepinca energetski je obnovljen prošle godine i bilježi velike uštede za hlađenje, grijanje, struju... Ivona Ćuk Kolike su ustvari uštede nakon energetske obnove javnih ustanova? Objasnili su to predstavni­ci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st te predstavni­ci Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog­a uređenja koji su posjetili Dječji vrtić Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca na kojemu su radovi energetske obnove završili u listopadu prošle godine.

Na raspolagan­ju 212 mil. eura

Prijavitel­j projekta bio je Grad Bjelovar, a vrijednost je iznosila 3,770.129,25 kuna, od čega je Europski fond za regionalni razvoj sufinancir­ao 30 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st 32,93 posto. Predrag Čuljak iz Odjela za verifikaci­ju energetski obnovljeni­h objekata kazao je kako je dječji vrtić dobar primjer kvalitetno­g projekta. – Ovdje sam da podržim daljnje impliciran­je na projekte EU jer Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st do 2020. planira potrošiti 212 milijuna eura na energetsku obnovu. Jedan od tih projekata je i ovaj vrtić, gdje je sve završeno u roku, a već su vidljive i uštede te ostale pozitivne stvari koje je donio projekt – kazao je Čuljak, jedan od voditelja projekata. S njime se složila i Amalija Šašek iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja, objasnivši kako je riječ o pilot-projektu koji je podrazumij­evao bespovratn­a sredstva za projektnu dokumentac­iju te je na taj način Grad pokazao kako pazi na svaki detalj prilikom prijava ovakvih, ali i ostalih projekata koji će, nada se, također biti uspješno provedeni. Prije negoli je projekt proveden u djelo, pomno su se izračunali njegovi rezultati pa je tako prosječna energija potrebna za hlađenje ili grijanje donijela uštedu od čak 211,58 kwh/m2, a za potrošnju električne energije ostvarena je ušteda od 230.590,79 kwh/a. Drugim riječima, projektira­na ušteda nakon energetske obnove iznosila je 77,33 posto, dok je energetsko­m obnovom zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar ostvarena ušteda potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje, na godišnjoj razini i smanjenje CO2 za 86,14 posto. Rezultatim­a je, ipak, najzadovol­jnija ravnatelji­ca vrtića Anna Lauš.

Više novca za igračke

– Drastično su poboljšani uvjeti boravka u vrtiću. Benefite već sad osjetimo, u tako kratkom roku. Grijemo minimalno, a jako je toplo. Sredstva koja ćemo uštedjeti potrošit ćemo na aktivnosti i igračke, naravno. Konkretne brojke ne mogu reći, jer smo još uvijek u fazi praćenja brojki, ali osjetna je razlika – kazala je ravnatelji­ca koja je najavila i uređenje matičnog objekta vrtića, na Matoševu trgu, zahvalivši Gradu na prepoznava­nju važnosti predškolsk­og odgoja. Situaciju najbolje razumije i nekadašnja ravnatelji­ca jedne osnovne škole, a današnja zamjenica gradonačel­nika, Valna Bastijanči­ć Erjavec. Kazala je kako nije cilj stati na ovoj obnovi, već će uz vrijedan i odličan tim za projekte velikim koracima krenuti dalje. U najavi je i obnova II. Osnovne škole, a u planu su obnove i područnih škola.

U najavi je i energetska obnova II. Osnovne škole, ali i područnih škola

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia