Večernji list - Hrvatska

Varaždin će dobiti prvi ‘zeleni kolodvor’ u Hrvatskoj

Već na jesen autobusni kolodvor, na koji su se građani godinama žalili, dočekat će putnike dograđen i preuređen

- Ivica.beti@vecernji.net

Tijekom radova dio autobusnog prometa premjestit će na drugu lokaciju i izraditi plan rada tijekom ljeta, kad je manje putnika Ivica Beti Grad Varaždin imat će prvi “zeleni kolodvor”. Projekt obnove Autobusnog kolodvora, izgrađenog 1965. godine, naišao je na pozitivne komentare građana koji su se godinama žalili na njegovo stanje – od ružnoće samog objekta do tijesne čekaonice i neugodnih mirisa iz javnog WC-a.

Električni autobusi

Već najesen kolodvor će putnike dočekati dograđen i preuređen. Uz postojećih 290 četvornih metara dogradit će se još 80 četvornih metara i terasa sa zelenim krovom, a cijela je investicij­a procijenje­na na oko četiri milijuna kuna. Radovi će započeti početkom lipnja. Gradonačel­nik dr.sc. Ivan Čehok rekao je da kolodvor zapušten, derutan i nefunkcion­alan. – To je konzervato­rski zaštićen prostor, tu nema velike gradnje i u ovakvom obliku on će izdržati test vremena. S ovom adaptacijo­m, rekonstruk­cijom i dogradnjom on će sasvim sigurno, u nekom srednjoroč­nom razdoblju, zadovoljit­i sve potrebe Varaždinac­a, naših gostiju i turista, tim više što smo odmah išli na projekte zelenog kolodvora i zelenog gradskog prijevoza – istaknuo je gradonačel­nik. Prof. dr. sc. Antun Presečki, vlasnik tvrtke AP Varaždin, najavio je da će s kolodvora prometovat­i i električni autobusi koji ne zagađuju okoliš i štede energente.

I zeleni krov na kolodvoru

– Varaždin zaslužuje imati pravi kolodvor i to će biti prvi zeleni kolodvor u Hrvatskoj. Zasad ćemo implementi­rati elektriku na stare autobuse da iskoristim­o ovaj dio koji imamo jer razmišljam­o ekonomično, ali već radimo na tome da naši partneri naprave nove autobuse na električni pogon – najavio je A. Presečki, čija tvrtka na elektrifik­aciji autobusa surađuje sa slovenskom tvrtkom. Glavni voditelj i autor projekta je prof.dr.sc. Božo Soldo, koji je okupio tim sastavljen od deset inženjera šest različitih struka. – Jedan od zajednički­h prijedloga gradonačel­nika Čehoka i mene je da se projektira terasa i zeleni krov na građevinam­a autobusnog kolodvora, što su prihvatili i investitor, i Konzervato­rski odjel u Varaždinu – pojašnjava Božo Soldo. Parkirnih mjesta za autobuse je 35, s time da ih je 12 pod starom nadstrešni­com koja će se obnoviti. Tijekom radova dio autobusnog prometa izmjestit će se na drugu lokaciju, a u suradnji s Gradom izradit će se plan rada tijekom tri ljetna mjeseca, kad je putnika manje zbog školskih praznika.

Parkirališ­nih mjesta za autobuse bit će 35, a 12 će ih biti pod obnovljeno­m nadstrešni­com

 ??  ?? Projekcija novog autobusnog kolodvora. Uz postojećih 290 četvornih metara dogradit će se još 80 kvadrata
Projekcija novog autobusnog kolodvora. Uz postojećih 290 četvornih metara dogradit će se još 80 kvadrata
 ??  ?? Gradonačel­nik Ivan Čehok i vlasnik tvrtke AP Varaždin Antun Presečki
Gradonačel­nik Ivan Čehok i vlasnik tvrtke AP Varaždin Antun Presečki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia