Večernji list - Hrvatska

Besplatan ručak u školi za 371 učenika

Gradu Varaždinu novac je odobren za projekt “Školska prehrana za sve – SPAS”

- Ivica.beti@vecernji.net

Partneri su Gradu svih sedam osnovnih škola s područja Grada, Katolička OŠ Svete Uršule i Centar za odgoj i obrazovanj­e Tomislav Špoljar Ivica Beti – U varaždinsk­im osnovnim školama neće biti gladne djece jer je Grad Varaždin najsiromaš­nijim učenicima osigurao prehranu – najavili su u Gradskoj upravi. Gradu Varaždinu je iz europskog fonda za projekt “Školska prehrana za sve – SPAS“odobreno više od 757.000 kuna, što će biti dovoljno za prehranu djece iz socijalno ugroženih obitelji do kraja školske godine.

Ublažavanj­e siromaštva

Besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni svakodnevn­o će u školi dobivati 371 učenik. Na otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga koji je objavilo Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebn­ije Varaždin je 20. listopada prošle godine podnio projektni prijedlog “Školska prehrana za sve - SPAS“. Partneri su mu svih sedam osnovnih škola s područja Grada, Katolička osnovna škola Svete Uršule i Centar za odgoj i obrazovanj­e Tomislav Špoljar Varaždin. Cilj je ublažavanj­e najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancij­ske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva podjelom hrane u osnovnim školama. Odluka o financiran­ju varaždinsk­og projekta donijeta je 2. veljače, a odobren je maksimalni iznos od 757.534 kune. Na raspolagan­ju je za cijelu državu 25 milijuna kuna, a Ministarst­vo za socijalnu politiku u posljednjo­j, trećoj odluci raspodijel­ilo je oko 8,2 milijuna kuna. Pravo na pre- hranu jedan učenik može istovremen­o ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, prema važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.

I lani besplatna užina

– Grad Varaždin i prijašnjih je godina osiguravao besplatne obroke školske kuhinje siromašnoj djeci. Tako je, primjerice, prošle godine besplatnu užinu u školskoj kuhinji imalo 310 djece čiji su roditelji to zatražili putem ankete, za što je potrošeno oko 562.000 kuna osiguranih preko zaklade “Hrvatska za djecu” – napominju u Gradskoj upravi.

Na raspolagan­ju je državi za školsku prehranu iz fondova EU 25 milijuna kuna

 ??  ?? Cilj je projekta ublažavanj­e najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancij­ske pomoći djeci u siromaštvu
Cilj je projekta ublažavanj­e najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancij­ske pomoći djeci u siromaštvu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia