Večernji list - Hrvatska

Pada broj zlonamjern­ih poziva u Županijski centar

- (ibe)

ti. – Sad se svaki tjedan odvozi mješoviti komunalni, a svaka dva tjedna biorazgrad­ivi otpad, a po novom će biti obrnuto – rekla nam je Maja Hleb iz Komunalca. Danas počinje podjela čipiranih plavih kanti za papir koje će kućanstva dobiti besplatno. Uz kante za miješani i biorazgrad­ivi otpad tako će dobiti i treću pa papir neće više morati odlagati u vreće, kao što su radili protekle četiri godine. Miješani otpad odvozi se na odlagališt­e Piškornica, a biorazgrad­ivi u kompostanu u Herešin. U planu je, uz ostalo, i gradnja drugog reciklažno­g dvorišta.

Smanjuje se količina otpada

Količine prikupljen­og miješanog komunalnog otpada iz godine u godinu opadaju pa su tako, prema podacima iz prijedloga plana, 2011. skupljene 7692 tone, a u 2016. godini 5993 tone. Iz godine u godinu pak raste postotak odvojeno skupljenog otpada, što je i jedan od ciljeva tzv. kružnog gospodarst­va.

Županijski centar 112 u Koprivnici prošle je godine primio 36.086 poziva, od čega je 19.997 poziva bilo namjenskih, a 15.512 nenamjensk­ih poziva. Zlonamjern­ih je zabilježen­o 568. Pročelnik ŽC-a 112 Ivan Kramarić rekao je da se broj zlonamjern­ih poziva u godinu dana smanjio s 0,5 posto na 0,4 posto. U Hrvatskoj se broj poziva u prošloj godini povećao za 20.000 i primakao se milijunu. Oko 30 posto poziva usmjereno je prema policiji, 60 posto prema hitnoj pomoći, a deset posto bilo je za vatrogasce.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia