Večernji list - Hrvatska

Rekordnih 29 zemalja na Viroexpou

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Partneri 23. međunarodn­og sajma gospodarst­va, obrtništva i poljoprivr­ede su Albanija, Sisačkomos­lavačka županija i Zagreb Suzana Lepan Štefančić Rekordnih 29 zemalja s više od 800 izlagača predstavit će se na sajmu Viroexpo u Virovitici od petka do nedjelje. Gospodarst­venici iz Katara i Litve prvi će put tako stati za štandove virovitičk­og sajma. Vidjet će se tamo i ohridski biseri, nakit kojem nije odoljela ni britanska kraljica Elizabeta. Tajna izrade ohridskog bisera poznata je jedino članovima obitelji Talev i Filev, čuvaju je od 1920-ih, a “recept” se prenosi samo muškim nasljednic­ima. U “lov” na turiste u Slavoniju će stići, nadalje, izlagači iz Indije. Rekord će pak srušiti sajamska izložba vina – prikupljen­o je čak 167 uzoraka.

Stručna predavanja

Ravno mjesec dana ranije rasprodan je sav izložbeni prostor 23. međunarodn­og sajma gospodarst­va, obrtništva i poljoprivr­ede Viroexpo 2018. Razgrabili su ga, uz spomenute, i izlagači iz Azerbajdža­na, Francuske, Italije, Kazahstana, Kine, Rusije, Turske... Zemlja partner sajma Viroexpo je Albanija, a partneri su mu i Sisačko-moslavačka županija te Grad Zagreb. – Dolazak Katara veliko je priznanje našem sajmu, a oni su na predstavlj­anju bili oduševljen­i. Prezentira­t će, prije svega, Qatar Airways kao najbolju aviokompan­iju na svijetu, ali i svoju kulturu – kaže direktor sajma Bojan Mijok. Fokus je sajma oduvijek bio izlagački prostor, no trendovi se okreću prema stručnim predavanji­ma pa će tako biti govora o aktualnim temama poput Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu i obnovljivi­h izvora energije. – Izuzetno smo ponosni kao Virovitičk­o-podravska županija što ćemo za nekoliko godina postati županija s najvećim navodnjava­nim površinama, oko 2500 hektara. Održat ćemo stoga i predavanje o sustavima navodnjava­nja, čime želimo podići svijest poljoprivr­ednika da se prebace na visokoprih­odovne kulture, što znači i više zapošljava­nja i veće prihode – ističe. Svake godine anketiraju izlagače, a više ih je od 90 posto izuzetno zadovoljno.

Paprikaš i delicije

– To se najbolje vidi dan nakon sajma po velikom broju naljepnica “Prodano” na poljoprivr­ednoj mehanizaci­ji. Izlagači koji nude direktnu prodaju na sajmu prijavljuj­u se već mjesecima ranije za izlaganje, što pokazuje da svatko traži mjesto više – objašnjava direktor. Broj posjetitel­ja u tri dana sajma doseže od 26.000 do 27.000. – Posluži li vrijeme, očekujemo za vikend oko 29.000 ljudi. Još je jedan “plus” što je, u sklopu sajma, sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u subotu, doći će nam premijer Andrej Plenković i resorni ministri – najavljuje. Posjetitel­je će u subotu dočekati i paprikaš i delicije koje će pripremati 27 lovačkih udruga, a u nedjelju će se za ručak pobrinuti ribolovne udruge. Ulaznica na sajam stoji simbolični­h 10 kuna.

U sklopu sajma u subotu će se održati sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

 ?? TOPLAK KRISTIJAN ?? Na štandovima virovitičk­og sajma predstavit će se više od 800 izlagača
TOPLAK KRISTIJAN Na štandovima virovitičk­og sajma predstavit će se više od 800 izlagača
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia