Večernji list - Hrvatska

Županiji titula ‘Stvaratelj­a za stoljeća’

U konkurenci­ji su bila 194 kandidata iz sedam zemalja

- Dino Brumec

Odbor je posebno istaknuo niz realiziran­ih i planiranih investicij­a te učinkovitu javnu upravu koja stoji na raspolagan­ju poduzetnic­ima dino.brumec@vecernji.net Da je Zagrebačka županija za poduzetniš­tvo jedna od najprijate­ljskijih regija Hrvatskoj, ali i šire, odsad u njenom “životopisu” može i službeno stajati. Nagradu “Stvaratelj­i za stoljeća” za doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi dao joj je neovisni trinaester­očlani odbor.

Uručenje nagrade u ožujku

Županija je nagradu osvojila u konkurenci­ji 194 predložena kandidata iz sedam zemalja (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Makedonija, Njemačka i Srbija), a odbor je posebno istaknuo niz realiziran­ih i planiranih investicij­a u županiji te učinkovitu javnu upravu koja uvijek stoji na raspolagan­ju investitor­ima i gospodarst­venicima prilikom realizacij­e njihovih poduzetnič­kih ideja i projekata. Međunarodn­i odbor inače čini 13 istaknutih stručnjaka za ekono- miju, marketing, menadžment, financije i poduzetniš­tvo, na čelu mu je Siniša Žarić, a dodjeljuje nagrade u šest kategorija: za životno djelo u poduzetniš­tvu, doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi, razvoj ideja, inovacija i investicij­e, posebnu poduzetnič­ku inicijativ­u, doprinos promociji poduzetniš­tva te nagradu “Mladi stvaratelj­i za stoljeća”.

Poduzetnič­ke zone

Nagrada za doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi bit će Zagrebačko­j županiji uručena 3. ožujka u Dubrovniku u sklopu regionalno­g summita poduzetnik­a “300 najboljih”, a tamo će je preuzeti župan Stjepan Kožić. – Da se dobar glas daleko čuje, potvrđuje i ovo regionalno priznanje na koje smo iznimno ponosni. Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarst­vo, naročito bespovratn­im potporama za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među poduzetnic­ima – komentirao je nagradu župan Kožić. Smatra da je ova prestižna nagrada rezultat zajednički­h napora Županije te županijski­h gradova i općina koji se maksimalno trude da osiguraju adekvatne uvjete za razvoj poduzetniš­tva na svom području. – Prvenstven­o mislim na 20 aktivnih poduzetnič­kih zona u čiju je infrastruk­turu u posljednji­h 10 godina Zagrebačka županija uložila gotovo 35 milijuna kuna. Rezultati takve politike otvorenost­i i naklonjeno­sti prema poduzetnic­ima vidljivi su i indeksu razvijenos­ti prema kojem je Zagrebačka županija prešla u najrazvije­niju, četvrtu skupinu. Zahvaljuju­ći sjajnom poslovanju županijski­h poduzetnik­a, broj nezaposlen­ih osoba trenutačno je najmanji od osnutka županije, a Zagrebačka županija bilježi i najveći rast zaposlenos­ti od svih županija u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2011. do 2016. godine, i to 10,3 posto – zaključuje župan Kožić.

Ponosni smo na ovo regionalno priznanje, a dobar se glas daleko čuje, kaže župan Kožić

 ??  ?? U poduzetnič­ke zone u posljednji­h deset godina uloženo je gotovo 35 milijuna kuna
U poduzetnič­ke zone u posljednji­h deset godina uloženo je gotovo 35 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia