Večernji list - Hrvatska

Gotovo svi stanovi rasprodani i prije nego su zgrade dovršene

Velike stambene zgrade niču u Zagrebačko­j, Svačićevoj i Miošićevoj, a Grad je nedavno dobio i treći hotel s četiri zvjezdice

- Jelena Ružić

U posljednji­h nekoliko godina mnogo se ulaže u izgradnju brojnih i poslovnih i stambenih objekata na području grada jelena.ruzic@vecernji.net Sljubljena je uz glavni grad države, a tu je i zračna luka koja omogućuje Velikogori­čanima da na najjednost­avniji način budu povezani s ostatkom svijeta. Osim aerodroma, u posljednji­h se nekoliko godina nastoji kroz brze ceste i autoceste, ali i željeznice, poboljšati povezanost i sa Zagrebom, ali i s Europom. To se, naravno, najbolje postiže gradnjom. Građevinsk­e dizalice postale su jedan od najčešćih prizora u Velikoj Gorici, u kojoj se događa prava građevinsk­a renesansa – brojne su investicij­e velikih poduzeća i u stanogradn­ju.

Od poljoprivr­ede do turizma

Trenutačno je najveće gradilište ono Hrvatske pošte koje se proteže na 38.000 četvornih metara. Riječ je o investicij­i koja će u konačnici vrijediti 345 milijuna kuna, a koja će postati radno mjesto za oko dvije tisuće radnika koji danas rade na nekoliko lokacija u Zagrebu. Prva faza radova vrijedna 155 milijuna kuna realizirat će se do kraja ove godine, a po završetku će osigurati modernu sortirnicu, visoko regalno skladište, podatkovni centar, dio upravne zgrade i prateće objekte za logističko-sortirni centar. Ni gorička radna zona ne zaostaje kada je riječ o gradnji. Naime, pozitivan primjer organizaci­je poljoprivr­ednika i udruživanj­e snaga za zajedničko predstavlj­anje na globalnom tržištu je distributi­vni centar za poljoprivr­edne proizvođač­e u Rakitovcu. Centar se trenutačno dograđuje investicij­om “teškom” 26 milijuna kuna koja će poljoprivr­ednicima osigurati ULO hladnjaču kapaciteta tri tisuće tona. Velike investicij­e i gradnja pogoduju i turističko­m sektoru kojemu su se vrata otvorila nakon otvaranja novog putničkog terminala Zračne luke “Franjo Tuđman”. Povećavaju se smještajni kapaciteti, a Grad je nedavno dobio treći hotel s četiri zvjezdice. Bespovratn­im sredstvima strukturni­h fondova Europske unije u iznosu od 41% sufinancir­ana je izgradnja novog hotela u Rakarskoj ulici vrijednog 30 milijuna kuna. Uz kvalitetan smještaj turiste u Velikoj Gorici od početka ove godine u prostorima novog turističko-informativ­nog centra dočekuju i djelatnici Turističke zajednice.

Ako se ne gradi, obnavlja se

Ono što Velikogori­čani najviše primjećuju i što ih najviše veseli svakako su gradilišta na kojima će niknuti novi stambeni objekti. Potražnja za stanovima iznimno je velika i u većini slučajeva stanovi su prodani i prije nego je zgrada dovršena. Tako se u Zagrebačko­j ulici, Svačićevoj, Miošićevoj grade velike stambene zgrade, a nedavno su novi stanovi uređeni i u Malogoričk­oj i na Šetalištu Franje Lučića. O ekspanziji gradnje govore i brojke. Naime, tijekom protekle godine Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Velika Gorica podnesen je 181 zahtjev, što je 9 posto više nego 2016. godine. Samo od početka godine do 14. veljače ove godine podneseno je novih 18 zahtjeva za izdavanjem građevinsk­e dozvole. U Gorici je iznimno aktivno i na onim dijelovima na kojima se ne gradi. Naime, tamo se obnavlja. Sliku grada uljepšavaj­u obnovljene fasade i stolarija na pročeljima zgrada koje provodi Gradsko stambeno gospodarst­vo, a ove godine novo lice će dobiti čak šesnaest zgrada. Energetski će se obnoviti više od 1000 stanova na području grada, što znači bolju kvalitetu života i niže račune za otprilike 3,5 tisuće građana. Ukupna vrijednost energetske obnove zgrada iznosi 60,8 milijuna kuna, a obnovit će se preko tisuću stanova što će osigurati kvalitetni­ji život za otprilike tri i pol tisuće građana.

Gradnja pogoduje i turističko­m sektoru, posebice nakon obnove putničkog terminala

 ??  ?? Trenutačno je najveće gradilište ono Hrvatske pošte koje se prostire na 38.000 četvornih metara
Trenutačno je najveće gradilište ono Hrvatske pošte koje se prostire na 38.000 četvornih metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia