Večernji list - Hrvatska

Koji su satelit Sovjeti prvi lansirali u svemir?

-

Na današnji dan lansirana je svemirska postaja Mir, prva dugoročna istraživač­ka postaja u svemiru, kao jedan u nizu uspjeha SSSR-a 1. Sovjetski svemirski program skup je raketnih i svemirskih istraživan­ja u SSSR-u od 1930. do raspada SSSR-a 1991., a koje javnost pamti ponajprije po utrci s Amerikanci­ma. No u tom su programu ostvarena velika otkrića, i vojna i ona u istraživan­ju svemira. Koje su godine lansirali prvi interkonti­nentalni balistički projektil? a) 1946. b) 1957. c) 1968. 2. Kako se zvao prvi satelit koji su Sovjeti lansirali u svemir? a) Sputnjik 1 b) Kremlj 1 c) Spasibo 1 3. Koje je godine lansirana svemirska misija koja je u svemir odvela prvog psa u povijesti – Lajku? a) 1957. b) 1959. c) 1963. 4. Koje je pasmine bila Lajka, pas zabilježen u povijesti ljudskog istraživan­ja svemira? a) belgijski ovčar b) njemački ovčar c) mješanac 5. Prvog čovjeka koji je poletio u svemir na put su poslali Sovjeti. On je bio Jurij Gagarin, a na svoj je povijesni let krenuo koje godine? a) 1960. b) 1961. c) 1965. 6. Koliko je dugo trajao Gagarinov let u svemirskoj letjelici Vostok 1? a) 1 sati i 48 minuta b) 3 sata i 37 minuta c) 5 sati i 17 munuta 7. Povijest Valentinu Vladimirov­nu Tereškovu pamti kao astronautk­inju, heroinu Sovjetskog Saveza, ali i kao: a) inženjerku koja je bila glavna u misiji Vostok b) voditeljic­u misije Luna c) prvu ženu u svemiru 8. Sergej Pavlovič Koroljov bio je raketni inženjer, a zaslužan je za uspješno lansiranje svemirske letjelice i prvog čovjeka u svemir. Kako je skončao? a) u gulagu nakon Staljinovi­h čistki b) u bijegu na Zapad c) strijeljan je nakon što je osumnjičen da kuje urotu za smaknuće Staljina 9. Tijekom najžešće utrke u osvajanju svemira uz Koroljeva je radio i Valentin Petrovič Gluško, ali nikada nije dobio priznanje koje mu s pravom pripada. Zašto? a) bio je Židov b) bio je Ukrajinac c) Berija mu je bio ujak 10. Raspadom Sovjetskog Saveza i sovjetski svemirski program raspao se na dva dijela – ruski i ukrajinski. Kako danas glasi kratica za Rusku zrakoplovn­u i svemirsku agenciju? a) RAKA b) RKA c) AKR Pripremila: Bojana Radović

 ??  ?? Prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin zauvijek je upisan u povijest ljudskog istraživan­ja svemira. Znate li koliko je trajao njegov let?
Prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin zauvijek je upisan u povijest ljudskog istraživan­ja svemira. Znate li koliko je trajao njegov let?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia