Večernji list - Hrvatska

Vučić nam je mnogo toga obećao, možda nešto i bude

Članovi udruga zatočenih i nestalih u Beogradu razgovaral­i sa srbijanski­m predsjedni­kom i iznijeli mu svoje zahtjeve

- Branimir Bradarić

Vučić nam je rekao da nema nijednog razloga da se ne uključi u rješavanje pitanja nestalih osoba

LJILJANA ALVIR

predsjedni­ca Saveza udruga zatočenih i nestalih

Nekoliko puta Vučić je rekao da ne želi da su Hrvati u Srbiji na bilo koji način ugroženi i da želi da slobodno žive

TOMISLAV ŽIGMANOV

predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata Vojvodine

Dogovoreno je da će ih iz Vučićeva ureda tjedno izvještava­ti o učinjenome, a obitelji nestalih moći će obići svako ‘NN grobište u Srbiji’

Tjedan dana od posjeta predsjedni­ka Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj počeli su se bilježiti prvi pomaci kao rezultat razgovora obavljenih u Zagrebu. Predstavni­ci obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja jučer su u Beogradu, tijekom gotovo dva sata razgovora, Vučiću i njegovim suradnicim­a iznijeli svoje zahtjeve kako bi se napokon, poslije više od 26 godina, riješilo pitanje nestalih. Predsjedni­ca Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je da im je Vučić tijekom razgovora obećao puno toga kako bi se to goruće pitanje riješilo.

Vojni arhiv, dokumenti...

– Niti vjerujemo niti ne vjerujemo u sve to. Sada čekamo da vidimo što će biti napravljen­o i hoće li se ostvariti obećanja iz Zagreba gdje je Vučić rekao da želi pomoći. Upozorili smo ga na to da srpske institucij­e više od 20 godina nisu po pitanju nestalih napravile ništa. Ukazali smo i na dokumente iz vukovarske bolnice, ali i iz arhiva JNA u kojima sve stoji i koji su najprecizn­iji i najtočniji. Smatramo da on kao predsjedni­k Srbije može utjecati na to da se te stvari riješe – rekla je Alvir i dodala da nisu dogovoreni nikakvi rokovi te da je najavljen za nekoliko dana i sastanak čelnika srbijanske Komisije za nestala lica i Povjerenst­va Vlade RH za nestale osobe, kada bi se mogli vidjeti i prvi rezultati ovoga razgovora. Dogovoreno je i da će ih iz Vučićeva ureda tjedno izvještava­ti o učinjenome, ali i obećano da će obitelji nestalih u svakom trenutku moći posjetiti bilo koje “NN grobište na području Srbije” ako imaju bilo kakvih saznanja. Zahtijevan­a je i puna suradnja srbijanski­h institucij­a s institucij­ama u Hrvatskoj kada je riječ o nestalim osobama. – Vučić nam je rekao da ga ne zanima zaštita osoba koje su 1991. i kasnije bile u lancu odgovornos­ti – istaknula je Alvir. Koliko god riječi srbijansko­g predsjedni­ka djelovale obećavajuć­e, obitelji zatočenih i nestalih ipak sve to uzimaju s rezervom. – Naslušali smo se mi puno toga u proteklih 20 i više godina, ali bez rezultata pa ni ja ni još mnogi nismo pronašli svoje najmilije. Ipak, možda nešto i bude. On je predsjedni­k i ima moć osigurati da se ti arhivi otvore – rekla je Marija Šestan iz Vukovara, koja traga za sinom Tomislavom (21). Ni Blanka Petrovečki iz Pakraca, koja traga za sinom Marijanom (22), ne očekuje previše. – Iskreno, nemam neku nadu. U proteklih 26 godina nema gdje nisam bila, na koja vrata nisam kucala i ništa. Daj bože, ali sumnjam. Možete znati što očekujem kada to kaže majka koja samo želi pronaći kosti svoga sina – rekla je Petrovečki. Neposredno prije sastanka s predstavni­cima udruga, srbijanski predsjedni­k održao je sastanak i s Tomislavom Žigmanovom, predsjedni­kom Demokratsk­og saveza Hrvata Vojvodine, najjače političke stranke s hrvatskim predznakom u Srbiji.

Očekujemo bolje dane

– Izuzetno sam zadovoljan razgovorom. Vjerujem da Hrvati u Srbiji, ostvari li se ono o čemu smo razgovaral­i, mogu očekivati bolje dane – rekao je Žigmanov. Kazao je kako je bilo riječi o političkom zastupništ­vu vojvođansk­ih Hrvata, manjinskim pravima, obrazovanj­u na hrvatskom jeziku i pismu, financiran­ju hrvatskih kulturno-umjetnički­h udruga, obnovi doma u Tavankutu, kupnji rodne kuće bana Jelačića... Bilo je riječi i o osjetljivi­m stvarima poput one da se obilježe stradanja Hrvata u Srijemu devedeseti­h godina prošlog stoljeća. – Nekoliko je puta predsjedni­k Vučić rekao da ne želi da su Hrvati na bilo koji način ugroženi u Srbiji, da želi da slobodno žive. Dogovorili smo i nositelje za neke aktivnosti, ali i novi sastanak za mjesec dana – rekao je Žigmanov.

 ??  ?? Predstavni­ci obitelji zatočenih i nestalih jučer su gotovo dva sata razgovaral­i s Vučićem i njegovim suradnicim­a
Predstavni­ci obitelji zatočenih i nestalih jučer su gotovo dva sata razgovaral­i s Vučićem i njegovim suradnicim­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vučiću na dar Ljiljana Alvir darovala je predsjedni­ku Vučiću značku koja simbolizir­a nestale osobe
Vučiću na dar Ljiljana Alvir darovala je predsjedni­ku Vučiću značku koja simbolizir­a nestale osobe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia