Večernji list - Hrvatska

Pravo glasa na referendum­u za GroKo ima i kujica Lima

Vijest koju je jučer objavio Bild svjedoči u koju se sapunicu s elementima ironije pretvorio maraton oko njemačke vlade

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Njemački socijaldem­okrati od jučer na referendum­u glasaju o prihvaćanj­u ili odbacivanj­u velike koalicije. Dođe li na glasanje članova SPD-a odluka o tome treba li biti velike vladajuće koalicije u Njemačkoj, odluka bi mogla ležati u šapi jedne kujice. Naime, pravo glasa između 463.723 člana trenutačno već tek treće njemačke stranke po podršci ima i kujica Lima koja je navršila tri godine, što je u psećima 21, a to onda znači da – ima pravo glasa jer ima člansku iskaznicu SPD-a! I ova vijest koju je jučer objavio Bild svjedoči u koju se sapunicu s elementima ironije pretvorio maraton oko formiranja vlade velike koalicije. No, nema tu mjesta nikakvoj šali jer radikalno desni AfD pretekao je SPD i tako ostvario najgore snove Berlina i Bruxellesa. Ti će se strahovi pretvoriti u košmar ako glasanje članova SPD-a pokaže da je većina u stranci ipak protiv velike koalicije. Ako tako bude, slijede gotovo sigurno novi izbori u kojima bi ekstremno desni AfD dobio 16 posto glasova prema anketama agencije INSA, pola posto više od SPD-a. Kršćansko-demokratsk­o-socijalna koalicija Angele Merkel dobila bi 33 posto, dakle nedovoljno da se vlada sastavi bez šire koalicije. Pitanje je samo s kime. Iste takve ankete pokazuju da će SPD-ovci ipak prihvatiti dogovor. I pobornici i protivnici koalicije, odnosno v. d. predsjedni­ka SPD-a Olaf Scholz, buduća predsjedni­ca Andrea Nahles te lider mladih SPD-a Kevin Kühnert lobiraju za “da” ili za “ne” diljem Njemačke.

Radikalno desni AfD pretekao je SPD, a to su najgori snovi Berlina i Bruxellesa

 ??  ?? NAHLES I SCHOLZ Buduća šefica SPD-a i v. d. predsjedni­ka lobiraju za veliku koaliciju, a lider mladih socijalist­a Kühnert nagovara članstvo na “ne”
NAHLES I SCHOLZ Buduća šefica SPD-a i v. d. predsjedni­ka lobiraju za veliku koaliciju, a lider mladih socijalist­a Kühnert nagovara članstvo na “ne”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia