Večernji list - Hrvatska

Gotovo je, Hrvatska kupuje eskadrilu izraelskih zrakoplova

Plenković je dobio jamstva i SAD-a i Izraela da nema skrivenih troškova

-

Hrvatska je javnost, doduše iz Bruxellesa, saznala da će Vlada odluku o kupnji vojnih aviona javno predstavit­i za nekoliko tjedana. No nema veze, glavno da je premijer “prelomio” i neće odustati od nabave borbene eskadrile. Andrej Plenković o tome je ekskluzivn­o izvijestio glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenber­ga, i neka je jer je time u pravi čas odgovorio na primjedbe iz Saveza da članice trebaju dizati vojne proračune. Tom objavom Plenković je prekinuo i nagađanja o tome da bi Hrvatska opet u zadnji čas mogla odustati od te strateške odluke. To znači da će ubrzo biti održano i Vijeće za obranu, kojeg sazivaju premijer i predsjedni­ca Grabar-Kitarović. Kada je Plenković privremeno zaustavio proces donošenja odluke, objasnio je kako želi još jednom analizirat­i ponude, te kako će konačnu odluku Vlada donijeti “kada budemo sigurni da je to pravi odabir”. Do tada, dakle, sredine prosinca, MORHovo povjerenst­vo obavilo je cijeli posao analize ponuda i, kako se probila informacij­a, kao najpovoljn­iju ocijenilo ponudu Izraela o nabavi 12 rabljenih višenamjen­skih F-16 C/D Baraka. Do zastoja je došlo i zbog pritisaka drugih ponuđača i država, što nije bilo iznenađenj­e pa je Plenković očito bio odlučio odraditi još nekoliko razgovora s premijerim­a Švedske, Grčke i Izraela. Kako stvari stoje, to dvomjesečn­o zadržavanj­e procesa nije rezultiral­o promjenom ocjene o najpovoljn­ijoj ponudi. Iz više izvora saznaje se da je u igri ostao Izrael. U međuvremen­u Plenković se držao, kako je to kazao član Vlade, stava da “nabavka borbene eskadrile nije kikiriki-posao” te je, kako od SAD-a tako i od Izraela, zatražio i dobio objašnjenj­a vezana za neke dvojbe o nabavi izraelskih F-16-estica. U medijima se, naime, tvrdilo kako je zastoju kumovala i američka kompanija Lockheed Marten (proizvođač F-16), koja je navodno stava da su Izraelci toliko preradili njihove F-16 pa ne bi željeli odgovarati za isporuku rezervnih dijelova Hrvatskoj ako ona kupi te avione.

Osim toga, bile su izražene i medijske sumnje da je ministar obrane Damir Krstičević od početka navodno preferirao Izraelce te da ponuda sadrži i neke “skrivene troškove”. Plenković je, dakle, krenuo riješiti te dvojbe, pa je, saznaje se, dobio jamstva i američke i izraelske strane da nema skrivenih troškova, a ni problema s “tuniranim” F-16-icama iz Izraela. Ti zrakoplovi jesu znatno modernizir­ani i ojačani u odnosu na izvorne američke, no Hrvatska tu neće imati problema, nego će sve tehnološke stvari riješiti Izrael i SAD. Da Plenković nema namjeru mijenjati smjernice Krstičević­eva povjerenst­va, bilo je već jasno kada se nedavno u Davosu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuo­m. Izraelski Jeruzalem post objavio je da kupnja izraelskih aviona stoji Hrvatsku 500 milijuna dolara. Pisanje tog dnevnika u cijelosti se poklopilo s informacij­ama da će Hrvatska odabrati izraelsku ponudu vrijednu 400 milijuna eura, što odgovara spomenutom dolarskom iznosu. Plenković će, dakle, uskoro objaviti svoju prvu financijsk­i veliku i ključnu odluku, i to će izgledno otvoriti put potpisivan­ju strateškog partnerstv­a s Izraelom. Hrvatska i Izrael, naime, ovim ugovorom, koji bi mogao biti potpisan do ljeta, pokreću i niz vezanih projekata i poslova. Ugovor će navodno uključivat­i i izgradnju nove infrastruk­ture i uvođenje nove tehnologij­e u Tehničkom zavodu u Velikoj Gorici, koji bi bio osposoblje­n za rad na novom tipu zrakoplova, a u igri je i formiranje centra za obuku na vojnom aerodromu u Zadru.

Bez obzira na kašnjenje, stručnjaci smatraju da se još može postignuti primarni plan o brzom upućivanju naših pilota i tehničara na obuku te cilj da do obilježava­nja Oluje 2020. hrvatski piloti lete na prva dva F-16, a do 2022. na svih 12. Kako strateško partnerstv­o Hrvatske i Izraela, a ono se potpisuje za sljedećih 30 godina, potpuno mijenja i dosadašnju geopolitik­u u “regiji”, jasno da je bilo i pokušaja da se omete takav razvoj događaja. Dizanje hajke protiv Hrvatske u UN-u zbog izložbe o Jasenovcu bio je jedan od zadnjih takvih pokušaja. Osim što bi ovaj potpis na ugovor bila konačno jedna dobra vijest za Plenkovića i njegovu Vladu, bila bi to i prilika da se on i predsjedni­ca ovdje nađu na istom kolosijeku.

 ??  ??
 ?? REUTERS/PIXSELL ?? Do 2022. hrvatski bi piloti mogli letjeti na svih dvanaest F-16-estica
REUTERS/PIXSELL Do 2022. hrvatski bi piloti mogli letjeti na svih dvanaest F-16-estica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia