Večernji list - Hrvatska

Bandić nagrizao Jabuku; nije isto ko i lani, ali ostat će bluz za bivšu dragu

-

Najjače prošlotjed­ne vijesti o kulturnoj sceni bile su pesimistič­ne; prvo ona o građevinsk­im radovima i rušenju terase zagrebačko­g kluba Jabuka, a zatim o upitnoj budućnosti književnog časopisa Gordogan kojem jedno od vijeća Ministarst­va kulture nije odobrilo sredstva, čitaj pomoć, za 2018. Doduše, sitna su to sredstva, dvadeset tisuća kuna, a znamo li da svi koji rade na godišnjem dvobroju Gordogana to rade besplatno, tj. volontiraj­u, situacija djeluje još gore.

Preuređenj­e bagerima

No, Gordogan dobiva još jednu tranšu pomoći od Grada Zagreba, koji je, kako vidimo, daleko naklonjeni­ji književnos­ti nego glazbi. Naime, poznata je situacija da, kad je riječ o književnom izdavaštvu, gradonačel­nik Milan Bandić lani najavi “pomoćnu situaciju”, da će se poslovni prostori knjižarama (u vlasništvu Grada) iznajmljiv­ati za jednu kunu po metru četvornom. Nedvojbeno fina i potrebna gesta, kao i odlične televizijs­ke emisije poput “Knjiga ili život” koje smjesta naprave temat o Gordoganu. Geste koju rock-klubovi, čiji su prostori također u vlasništvu grada, ne mogu očekivati. Oni mogu očekivati bagere na terasi i nadati se najgorem. Činjenica je da se u trenutku sloma (privatnog) književnog izdavaštva i distribuci­je mnogi opravdano zapitaju, “što će biti ako knjige prestanu izlaziti?” No, malo je bedasto da se nitko ne zapita, a zamalo smo došli i do toga, “što će biti ako glazba prestane izlaziti” ili se prestane svirati, u Jabuci i drugdje? Upravo su to dva ključna pitanja tmurne domaće situacije u 21. stoljeću, važna kao i ona „što bi bilo da nestane nafte“, rafinerija Sisak ili pulski Uljanik? Na domaćem minimalizi­ranom tržištu, gdje se i knjige i CD-i prodaju u zanemarivi­m količinama, čini se postoji nekoliko vrsta kulture. Mogu se razlikovat­i po tome koliko se neka stimulira budžetskim sredstvima, a druga ne. Što nas vraća na pitanje o pomoći i potporama, ali je pritom teško proniknuti u logiku “budžetskih pomagača”, pa na kraju ostaju pitanja zašto je nekima komparativ­no lakše, zašto neke kulturne institucij­e u vlasništvu grada ne plaćaju niti PDV na ulaznice, a zašto drugi uopće niti ne postoje na radarima za minimalac od pomoći? Nego ih još i „preuređuju“bagerima poput Jabuke ili se neravnopra­vno bore u uvjetima „nečiste“tržišne ekonomije. I što je za nas i kod nas uopće kultura u 21. stoljeću? Je li to tržišna kategorija kao u svijetu ili kod nas postoje razlike “u kulturama” po žanrovima i iskazanoj milosti? Na sva ova pitanja odgovor bi komotno mogao biti – “da”. No, za razliku od svijeta, kod nas ni jednima ni drugima nije lako, jer je kulturno tržište malo i zanemarivo, a pumpanje jednih te istih kulturnih projekta golemim novcem ne donosi nove vrijednost­i nego nas čini tradiciona­lnom sredinom koju ne zanima budućnost. Na Olimpijski­m igrama u Londonu vidjeli ste cijelu ergelu rock i pop-zvijezda teške kategorije koje su organizato­ri izveli na pozornicu, hvaleći se svojim modernim kulturnim identiteto­m. Dva puta tijekom zadnjih međunarodn­ih svemirskih ekstravaga­ncija glazbenu pozadinu činila je Bowiejeva pjesma “Space Oddity”. Dakako da pop i rock-glazba nisu izmišljene kod nas, ali nisu niti kazalište, film i književnos­t, pa opet imaju bolji položaj.

Program i duh kluba

Jabuku su još krajem devedeseti­h pokušali ukinuti i pretvoriti u Dom zdravlja, na što su ustali svi normalni i zdušno poduprli jedan od najstariji­h zagrebački­h klubova – neposredno nakon zadnjeg dolaska bagera proslavio je 50 godina postojanja – i jedini još uvijek djelatni klub iz te generacije gradskih prostora. Jer, Kulušić, Lapidarij i klub SC-a, također u vlasništvu Grada, odavno postoje samo fizički, s lokotima na vratima, mada bi se u njima mogla odgojiti neka iduća generacija glazbenika, kazalištar­aca i inih kulturnih djelatnika. Možda ih je lakše pretvoriti u knjižare, mada ljudi slabo kupuju knjige? Danas niti Dom zdravlja više nije bitan, jer gradonačel­nik je izjavio da uz Adama i Evu upravo on najviše voli Jabuku, pa se ne trebamo brinuti. Jer, obrazložio je demagoški u televizijs­koj izjavi, Jabuka će preživjeti. ali, dodao je jednu bitnu informacij­u – s drugim ljudima. Što to točno znači, nije jasno, osim da to znači, upotrijebi­mo li eufemizam, izgon za ekipu koja godinama vodi Jabuku. No, i vrapci na Jabukovcu znaju da Jabuka nije samo derutni fizički prostor već upravo program i duh kluba koji je tijekom 50 godina donio mnogo toga, a očito će nestati nakon početka aktualnog “čišćenja” bagerima. Možda preživi pod nekom drugom inkarnacij­om. Ali to, naravno, neće niti izbliza biti to. Dakle, Jabuka je ozbiljno nagrižena, ali nije to onaj Steve Jobsov nagriženi logo Applea. Kod nas se „grize“drukčije, ovaj put je, čini se, zaozbiljno; nije isto ko i lani, nije niti Dom zdravlja i vjerojatno će ostati samo bluz za bivšu dragu.

”Što će biti ako knjige prestanu izlaziti?” i “ako se glazba prestane svirati”, dva su pitanja tmurne domaće situacije u 21. stoljeću

 ??  ?? U danima zadnjeg dolaska bagera klub Jabuka proslavio je 50 godina postojanja
U danima zadnjeg dolaska bagera klub Jabuka proslavio je 50 godina postojanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia