Večernji list - Hrvatska

Prvo finale u povijesti. Zvuči ludo, zar ne?

Nisu vjerovali da će Njemačka doći do kraja, ali Kanada bez NHL igrača nije mogla protiv njih

- Sport@vecernji.net

– Pomoglo nam je što smo već igrali protiv vrhunskih momčadi. Postali smo tim i to je rezultat svega – rekao je Sturm Katarina Kušec Nietzsche je rekao da ne postoje činjenice, već samo interpreta­cije, ali ova pobjeda Njemačke nad Kanadom (4:3) u polufinalu hokejaškog turnira na Zimskim olimpijski­m igrama u Pyeongchan­gu bila je činjenica. Nema tu velike filozofije... – Zvuči ludo, zar ne? – rekao je njemački trener Marco Sturm nakon pobjede pa nastavio:

Osjećali su se kao momčad

– Mislim da nam je stvarno pomoglo to što smo već igrali protiv vrhunskih momčadi, Finske i Švedske. Naučili smo nešto iz toga, nešto smo izgubili, ali i nešto naučili. Svi su to osjećali, postali smo tim i to je samo rezultat svega – zaključio je Sturm koji je svoju momčad već tom pobjedom nad Kanadom odveo u povijest jer Njemački su hokejaši do sada dvaput bili brončani na Zimskim olimpijski­m igrama, 1932. u Lake Placidu i 1976. godine u Innsbrucku. Priliku za zlato nikada nisu imali, a i ovaj trijumf protiv Kanade nitko nije očekivao. Znaju svi da Njemačka i nije neka hokejaška nacija. Pa na posljednji­h sedam Olimpijski­h igara nisu bili plasirani bolje od šestog mjesta. Da su Šveđane i Kanađane pobijedili u nogometu, ne bi to bilo neko veliko čudo, ali pobjeda u hokeju na ledu svim je tim ledenim silama bila šamar. Dovoljno je reći da je koeficijen­t da će Njemačka otići do kraja bio je 67, ali eto... Na Igre ionako svi idu jer znaju da su čuda tamo najizgledn­ija. Tako aktualni olimpijski pobjednici i osvajači deset zlatnih medalja Kanađani nemaju pravo na opravdanje da nisu imali NHL igrače s kojima su osvojili posljednja dva olimpijska zlata jer biti najbolji bi trebala biti konstanta, ali teško dostižna.

Autsajderi su svima draži

– Ne morate svaki dan jesti kavijar, možete živjeti i od mesne štruce i kobasica. Mi moramo promovirat­i hokej, a polufinaln­a utakmica Njemačke i Kanade bila je nešto posebno. Mislim da nikoga u Njemačkoj nije briga što nema NHL igrača u Pyeongchan­gu – slikovito je objasnio izostanak NHL-ovaca predsjedni­k Međunarodn­e hokejaške federacije (IIHF) Rene Fasel. No, svima su ionako draži ovakvi autsajderi poput sada Nijemaca ili Čehinje Edel Ledecke, koji iz sjene uzimaju medalje velikim imenima. Daju bar malo dojam kako monopol u sportu s vremena na vrijeme blijedi. Tako je hokejaški mala Njemačka izborila svoje prvo olimpijsko finale protiv velike Rusije koja se skriva pod olimpijsko­m zastavom.

Nikoga u Njemačkoj nije briga što nema NHL igrača na Igrama, rekao je predsjedni­k IIHF-a

 ??  ??
 ??  ?? Nijemac Felix Schutz ‘zakucao’ je Kanađanina Maxima Noreaua u polufinalu hokejaškog turnira na Zimskim olimpijski­m igrama
Nijemac Felix Schutz ‘zakucao’ je Kanađanina Maxima Noreaua u polufinalu hokejaškog turnira na Zimskim olimpijski­m igrama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia