Večernji list - Hrvatska

Posljednji kineski car

Komunistič­ka partija spremna je na promjenu Ustava kako bi Xi Jinping dobio još jedan mandat

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net

U normalnim okolnostim­a Xi Jinping na predsjedni­čkoj dužnosti trebao bi ostati do 2023. godine, no čelnici Partije žele ga i nakon toga

Koliko kineskoj Komunistič­koj partiji znači njihov lider i začetnik ključnih reformi koje se pod njegovom palicom odigravaju posljednji­h godina Xi Jinping, dovoljno govori podatak da ga žele za predsjedni­ka i nakon isteka zakonska dva mandata.

Brisanje ustavnih odredbi

Spremni su ići toliko daleko da se već spominju i promjene Ustava ako to bude potrebno. Naime, kako javljaju agencije, Kineska komunistič­ka partija predložila je ukidanje ustavnog ograničenj­a od dva mandata za predsjedni­ka Narodne Republike, objavio je u nedjelju državni medij, što otvara put ostanku na vlasti sadašnjeg čelnika Xi Jinpinga. Središnji odbor, vrsta parlamenta KKP-a, predložio je brisanje iz kineskog Ustava odredbe koja predviđa da predsjedni­k “ne može obnašati dužnost dulje od dva uzastopna mandata” od pet godina, objavila je novinska agencija Xinhua. Predsjedni­k Narodne Republike od 2013. trebao bi u normalnim okolnostim­a napustiti položaj 2023. Središnji odbor KKP-a predložio je i uključivan­je “Misli Xi Jinpinga” u Ustav države. Ti bi prijedlozi trebali biti podneseni kineskim zastupnici­ma na godišnjoj plenarnoj sjednici Nacionalno­g narodnog kongresa koja počinje 5. ožujka.

Čeka se nacionalni kongres

Na 19. petogodišn­jem kongresu KKP-a održanom u listopadu Xi je već postigao da se njegova “Misao o socijalizm­u na kineski način nove ere” uključi u Povelju stranke, čast koju je dosad za života imao jedino Mao Ce-tung, osnivač komunistič­kog režima 1949. godine. Zbog navedenog pojedini zapadni mediji već su ga prozvali posljednji­m kineskim carem.

 ??  ?? Poput Mao Ce-tunga Predloženo je da se “misli Xi Jinpinga” uključe u Ustav države
Poput Mao Ce-tunga Predloženo je da se “misli Xi Jinpinga” uključe u Ustav države

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia