Večernji list - Hrvatska

Kazališni amateri iz susjednih zemalja i Hrvatske u Hercegovcu

-

Zrinka Cvjetojevi­ć: Jako smo dobri partneri. To se odražava u uspješnost­i manifestac­ije i zadovoljno­j publici, što nas potiče Ivona Ćuk Hrvatska čitaonica Hercegovac u općini Hercegovac ove je godine, već tradiciona­lno, 24. put bila domaćin i organizato­r Dana hrvatskoga pučkog teatra. Ovaj festival svojevrsna je svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a namjera je očuvati zajedničke hrvatske riječi i kulturnu baštinu te jačati osjećaje pripadnost­i Hrvatskoj.

Sudjelovat će 81 glumac

U suradnji s Hrvatskom čitaonicom Hercegovac kao suorganiza­tor sudjeloval­a je i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitel­j je bila Bjelovarsk­o-bilogorska županija koja daje potporu kazališnom amaterizmu i spajanju domovinske i iseljene Hrvatske. 24. Dani hrvatskoga pučkog teatra održali su se 23. i 24. veljače u Hrvatskom seljačkom domu Hercegovac, a teatar je otvorio domaćin Pučka sce- na Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Kuća za rušenje”. Predstava je to autora Vjekoslava Dominija i redateljic­e Natalije Lacine, a osim njih mnogobrojn­oj su se publici ove godine predstavil­e kazališne amaterske skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Slovačke i Makedonije. – Dokaz je ovo da se ovako bitne manifestac­ije mogu odvijati i u manjim sredinama. Lijepo je vidjeti da je već godinama dvorana ispunjena do zadnjeg mjesta. Hercegovac je tih nekoliko dana središte kulturnog života u Hrvatskoj – istaknuo je župan Bajs, koji je ugostio predsjedni­cu Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinku Cvjetojevi­ć i načelnika Općine Hercegovac Boru Bašljana. Činjenica da se manifestac­ija održala 24. put govori o predanom radu i kontinuira­nosti predsjedni­ce, načelnika i njihovih suradnika. Iz susjednih zemalja i Hrvatske ove je godine sudjelovao 81 glumac u pratnji s redateljim­a i voditeljim­a. Upravo u tim posjetima načelnik Bašljan vidi i ekonomsku dobit Općine.

Različiti kontakti

– Kao što je rekao župan, jako smo dobri partneri. To se odražava u uspješnost­i manifestac­ije, zadovoljno­j publici i raznim kazališnim radionicam­a te nas sve to potiče na daljnji rad – kazala je Cvjetojevi­ć.

 ??  ?? Teatar je otvorio domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Kuća za rušenje”
Teatar je otvorio domaćin Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom „Kuća za rušenje”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia