Večernji list - Hrvatska

Zadar će postati prometno središte ovog dijela Europe

Izrađuje se “Prometni masterplan funkcional­ne regije sj. Dalmacija”

- Majda.mikulandra@poslovni.hr

Masterplan će biti podloga za sve prometne investicij­e koje ćemo moći povući iz EU fondova – rekao je župan Božidar Longin Majda Mikulandra U Kneževoj palači u Zadru održana je uvodna konferenci­ja projekta “Izrada prometnog masterplan­a funkcional­ne regije sjeverna Dalmacija”, koji bi, nakon dovršetka, trebao biti temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na području Zadra i Zadarske županije. Masterplan bi dugoročno trebao definirati buduće intervenci­je u prometu i prometnu infrastruk­turu na području šire zadarske regije.

Županija i grad partneri

Provedba projekta sufinancir­a se sredstvima Kohezijsko­g fonda u sklopu Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 4 milijuna kuna, od čega su 3,4 milijuna sredstva Kohezijsko­g fonda, dok će sa 601.500 kuna projekt sufinancir­ati Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture. Zadarska županija partner je u ovom projektu čiji je nositelj Grad Zadar, pa su uvodnu konferenci­ju povodom početka izrade ovog važnog strateškog dokumenta prigodnim govorima otvorili gradonačel­nik Zadra Branko Dukić, župan Zadarske županije Božidar Longin te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastruk­ture Josip Bilaver. – Ovo je jedan od najvažniji­h projekata za Zadarsku županiju i sam grad Zadar, koji bi ovim projektom trebao postati geostrateš­ko središte. Zadaća ovog masterplan­a je prepoznava­nje svih uvjeta i stanja u prometu na području naše županije. To će biti podloga za sve prometne investicij­e koje ćemo moći povući iz fondova EUa. Također ćemo moći definirati potrebe ulaganja u prometnu ske luke u teretnom i putničkom prometu. Zadar je uvijek bio sjecište putova i želimo mu vratiti tu važnost. Ovim projektom Zadar bi se mogao transformi­rati u tranzitno središte putničkoga i teretnog prometa u ovom dijelu Europe – naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Planirane aktivnosti

Josip Bilaver, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastruk­ture, istaknuo je kako su i u resornom ministarst­vu velika očekivanja od ovog projekta. – U Hrvatskoj je definirano šest funkcional­nih regija, od kojih je jedan Zadarska županija, točnije regija sjeverna Dalmacija. To je zadarska prednost jer se samostalno mogu kreirati ključni prometni projekti za budućnost – rekao je Bilaver. Predstavni­ce konzorcija Mobilita Evolva, Inženjersk­og biroa i Ekonerga, koji su odabrani za izradu masterplan­a i strateške studije utjecaja na okoliš, Una Vidović i Maja Jermen Vranić predstavil­e su planirane aktivnosti. – Zadar ima jako velik potencijal kao transferno središte. Masterplan funkcional­ne regije sjeverna Dalmacije, koja obuhvaća geografsko područje Zadarske županije, omogućit će planiranje učinkovito­g i održivog prometnog sustava u skladu s europskim i nacionalni­m strategija­ma i planovima – istaknula je Una Vidović.

 ??  ?? Predstavlj­anje projekta privuklo je uz župana i gradonačel­nika i mnoge druge sudionike uključene u izradu
Predstavlj­anje projekta privuklo je uz župana i gradonačel­nika i mnoge druge sudionike uključene u izradu
 ??  ?? Uvodnu konferenci­ju otvorili su gradonačel­nik Zadra Branko Dukić, župan Božidar Longin te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastruk­ture Josip Bilaver
Uvodnu konferenci­ju otvorili su gradonačel­nik Zadra Branko Dukić, župan Božidar Longin te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastruk­ture Josip Bilaver
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia