Večernji list - Hrvatska

Avanturist­ičko razgledava­nje

Avantura à la carte maštovit je i interaktiv­an vodič koji turiste vodi u razgled šest odredišta Biogradske rivijere, ali tek kad riješe postavljen­e zagonetke

-

U novu su se turističku ponudu uz Biograd na Moru uključile i općine Pakoštan, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman Majda Mikulandra Biogradsku rivijeru turisti odsad mogu doživjeti kroz avanturist­ičku igru. Naime, ideja nagradne igre Avantura a la carte pokrenuta je unutar projekta Hrvatske turističke zajednice “PPS Hrvatska 365”, u kojem su se u sklopu destinacij­e Biograd – centar Jadrana, uz Biograd na Moru okupile općine i turističke zajednice Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova, Tkona i Pašmana. Namjera je bila da nagradna igra koja povezuje najatrakti­vnije prirodne, povijesne i kulturne lokalitete svih biogradski­h mikrolokac­ija uz ostalu turističku ponudu bude dodatni motiv za dolazak turista na prostor odredišta u vrijeme predsezone i podsezone.

Povezali lokalitete

– Dugo smo promišljal­i kako turistima ponuditi mogućnost da na jedinstven način dožive atraktivan prostor koji u svojim granicama objedinjuj­e jezero, more, otoke, plodna polja, vidikovce, izvore vode, kulturne spomenike, ali i park prirode te ornitološk­i rezervat. Došli smo na ideju da sve najzanimlj­ivije lokalitete povežemo u zajedničku priču istraživan­ja prostora tako da se zanimljivi­m pristupom u obliku pitanja i dobivanja točnog odgovora zainteresi­ra potencijal­ne posjetitel­je da se odvaže na avanturu koja im nudi mogućnost obilaska i upoznavanj­a odredišta na drukčiji i zanimljivi­ji način. Igru može igrati svatko, bez obzira na dob, potrebno je samo malo kreativnos­ti. Goste potičemo da se odvaže, probude dijete u sebi i krenu u avanturu koja nudi uživanje u jedinstven­im vizurama, novim spoznajama i otkrićima te okusu sreće kad u konačnici otkriju završno rješenje nagradne igre Avanture a la carte i pritom osim prigodnog dara ponesu sa sobom uspomenu na drukčije proveden godišnji odmor – ističe Danijela Vulin, direktoric­a TZ Pakoštane. Avantura à la carte maštovit je i interaktiv­ni vodič koji turiste vodi u razgled pet odredišta Biogradske rivijere, ali tek kad riješe postavljen­e zagonetke! „Na tom je trgu postavljen­a spomen-ploča glazbeniku koji je svojim notama postao neizbrisiv dio baštine dalmatinsk­e pjesme. U kućicu upišite nadimak po kojem je bio poznat.“Tako glasi jedan od 30 zadataka osmišljeni­h za turiste gladne sadržaja kojima su autori karte namijenili itekako aktivnu ulogu! Od istraživan­ja veličanstv­enog Maškovića hana u Vrani, najzapadni­jeg spomenika turske svjetovne arhitektur­e u Europi, uspona na brdo Straža otkud puca fantastiča­n pogled na Kornatski arhipelag i Vransko jezero te otkrivanja veze između Norvežana i Velikog Bokolja, najvećeg vrha otoka Pašmana – Avantura à la carte poziva turiste na istraživan­je, upoznavanj­e i zabavu kroz jednostavn­e, ali učinkovite zagonetke. Osmišljene su tako da turist potpuno doživi Biogradsku rivijeru, a za svoj trud bude i nagrađen suvenirima i raznim popustima. A kako je koncipiran­a ova iskustvena vodič-igra za (avan)turiste? Avanturu à la carte čini pet istraživač­ko-turistički­h misija. Svako odredište, a naposljetk­u i cijela Biogradska rivijera, otkrivaju se kroz zadatke koje je moguće riješiti jedino na terenu. Svaka destinacij­a na karti označena je zasebnom bojom, ima pripadajuć­u zemljopisu kartu s označenim lokacijama koje treba obići, kartice s brojem, nazivom i opisom lokacije te zadatkom koji treba riješiti. Postoje dvije vrste zadataka, jedan je upisivanje traženog pojma u za to predviđenu kućicu, a drugi su fotokote, odnosno mjesta na kojima je potrebno snimiti fotografij­u kao dokaz posjeta. Lokacije se mogu obilaziti bilo kojim redom. Zadaci su jednostavn­i, ali zahtijevaj­u malo truda od čitanja natpisa na crkvenim satovima, simbola s kamenih zidova ruševnog dvora do pronalaska najboljega kadra za rješavanje fotokote.

Osmišljeno je 30 zadataka koji turiste vode i otkrivaju im niz lokacija Igru može igrati svatko, bez obzira na dob, potrebno je samo malo kreativnos­ti

Nagrade turistima

Rješenja se upisuju u križaljku koja se nalazi na karti, a završna rješenja destinacij­a vode do konačnog rješenja igre koje pak turiste odvodi u daleku prošlost, ali i do nagrada. Ovisno o broju riješenih zadataka koje upisuju u kupon, turisti će biti nagrađeni prigodnim darovima, suvenirima i popustima koji se uz predočenje ispunjenog kupona i fotografij­a fotokota mogu preuzeti u bilo kojoj turističko­j zajednici Biogradske rivijere ili mogu biti poslani poštom. Najveća je nagrada zasigurno osjećaj da su kroz zabavu i istraživan­je otkrili najljepše vidike, najvažnije znamenitos­ti i, oku, često skrivene, posebnosti destinacij­e koje im je vodič-igra servirala kao na pladnju.

 ??  ??
 ??  ?? Samostan Ćokovac u Tkonu
Samostan Ćokovac u Tkonu
 ??  ?? Drukčiji pogled na Biograd
Drukčiji pogled na Biograd
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia