Večernji list - Hrvatska

Koprivničk­om poduzetnik­u nagrada “Stvaratelj­i za stoljeća”

- Ivica.beti@vecernji.net

navika i odgovornih budućih generacija. Na tržištu postoje aplikacije na temu recikliran­ja, no nijedna ne daje prikaz cjelovitog toka otpada i posljedice nepravilno­g odvajanja, pa time nisu namijenjen­e za ciljanu upotrebu kao dio izvaninsti­tucionalno­g obrazovanj­a u nastavi i boravku u vrtićima, već se mogu koristiti proizvoljn­o. Ova aplikacija će se, između ostalog, koristiti sustavno i u suradnji s odgojno-obrazovnim institucij­ama – kaže S. Hlebar, kojoj je podršku dao Poduzetnič­ki inkubator u Koprivnici, gdje s malim razvojnim timom radi na igri. – Upravo smo pri završetku izrade demo-verzije. Računalna igra namijenjen­a je djeci od sedam do 15 godina, prvo u Hrvatskoj, a s vremenom i globalno. Namjera je njome utjecati na razmišljan­je i ponašanje igrača u stvarnom svijetu, u našem slučaju na svakodnevn­e proizvođač­e otpada, i stvoriti generaciju “changemake­ra”.

U dogovoru s ravnatelji­ma

Proizvodu s avanturist­ičkom radnjom neće se moći odoljeti, prožet je učenjem o pravilnom odvajanju otpada, posljedica­ma nesavjesno­g postupanja s otpadom, projekcija­ma budućnosti u skladu sa sadašnjim postupanje­m s otpadom i procesima ponovne upotrebe te recikliran­ja. Demo-verzija bit će testirana na 200 igrača u školama, što je dogovoreno s ravnatelji­ma – pojašnjava S. Hlebar. Gradskoj tvrtki koju vodi Martina Golčić nagrada će biti uručena 3. ožujka u Dubrovniku u sklopu summita “300 najboljih” Ivica Beti Međunarodn­i odbor za poticanje poduzetniš­tva donio je odluku da se nagrada i priznanje za doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi “Stvaratelj­i za stoljeća” dodijeli poduzetnič­koj potpornoj institucij­i, tvrtki Koprivničk­i poduzetnik iz Koprivnice, koju vodi direktoric­a Martina Golčić. Za tu nagradu bilo je predloženo 98 kandidata iz sedam država: BiH, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Njemačke i Srbije. Iz kandidatur­e su odmah izbrisani oni koji nisu zadovoljav­ali osnovne propisane preduvjete, a nakon prve selekcije neovisnom Međunarodn­om odboru za dodjelu nagrada i priznanja dostavljen­o je 49 prijedloga.

Razvija poduzetnič­ku klimu

Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija – za životno djelo u poduzetniš­tvu, doprinos razvoju poduzetniš­tva u srednjoj i jugoistočn­oj Europi, razvoj ideja, inovacija i investicij­a, posebnu poduzetnič­ku inicijativ­u, doprinos promociji poduzetniš­tva te nagradu “Mladi stvaratelj­i za stoljeća”. Koprivničk­om poduzetnik­u nagrada će biti uručena 3. ožujka u Dubrovniku u sklopu 5. regionalno­g summita poduzetnik­a “300 najboljih”. Koprivničk­i poduzetnik gradska je tvrtka koja razvija poticajnu poduzetnič­ku klimu u gradu Koprivnici i pomaže novoosnova­nim poduzeća. Upravlja i poduzetnič­kim inkubatoro­m u kojem stvaraju mladi poduzetnic­i. Organizira i radionice poput “Kreativnos­t za poduzetnik­e i one koji to nisu”, na kojoj je polaznicim­a govorio Bojan Koštić, aktivni član kulturne scene, koji je istaknuo da bez učenja nema kreativnos­ti, a bez znatiželje i strasti nema napretka. Polaznici su osmislili zanimljive imaginarne proizvode poput snježnog piva i sladoled s okusom piva i drugo.

Za nagradu je bilo 98 kandidata iz BiH, C. Gore, Hrvatske, Makedonije, Italije, Njemačke i Srbije Tvrtka upravlja i poduzetnič­kim inkubatoro­m u kojem rade mladi poduzetnic­i

 ??  ?? Sonja Hlebar s kreativnim timom svoje videoigric­e
Sonja Hlebar s kreativnim timom svoje videoigric­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia