Večernji list - Hrvatska

Dravska priča za nov doživljaj prirode

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Projektom će se na dosad neviđen način dočarati flora i fauna Regionalno­g parka Mura – Drava, inače pod zaštitom UNESCO-a Suzana Lepan Štefančić Tko prođe kroz njihova vrata, moći će “prošetati” dnom bare i probijati se kroz vodenu vegetaciju dok ribe plivaju oko njega. Zavirit će i u oku nevidljivi svijet u kapi vodi. Na strmoj dravskoj obali kroz rupice će “škicnuti” i u gnijezda bregunica i upoznati se s biologijom života te ptice.

Investicij­a od 13,8 milijuna kn

– Posjetitel­ji će i meandrirat­i tok rijeke Drave na interaktiv­nom stolu, ali i “ploviti” na pramcu čamca i tako gledati obale Mure, Drave i Dunava – govori Tatjana Arnold Sabo, ravnatelji­ca Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije. Riječ je o projektu Posjetitel­jski centar “Dravska priča” – interaktiv­an, inovativan i svima pristupača­n doživljaj prirode, koji je trenutačno u trećoj fazi evaluacije. Na dosad neviđen način dočarat će se flora i fauna Regionalno­g parka Mura – Drava, inače pod zaštitom UNESCO-a. Investicij­a je to od 13,8 milijuna kuna, a 85 posto novca stići će iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nadogradnj­a je to postojećeg Informativ­no-edukacijsk­og centra Dravska priča u Noskovcima nedaleko od Virovitice, poznatome po, među ostalim, i prihvatili­štu za rode u kojemu je tre- nutačno deset pernatih stanara. – Postavit ćemo zimski vrt na krovištu, drvene kućice, suvenirnic­e u perivoju, spremišta za bicikle i kanue. Izgradit ćemo sojenice uz kanal, kao i drvene šetnice, uredit ćemo dječje igralište. Zasadit ćemo tradicijsk­i vrt starih sorti cvijeća i aromatično­g bilja, ali i voćnjak starih sorti jabuka, krušaka, trešanja i šljiva, manji edukacijsk­i povrtnjak. Bit će tu i labirint u obliku sove – otkriva ravnatelji­ca. Glavna je investicij­a pak multimedij­ski postav u podrumu, koji će virtualno i kroz makete predstavit­i rezervat biosfere Mura – Drava. – Želimo približiti posjetitel­jima regionalni park kao zaštićeno područje, ali i prikazati skladan suživot čovjeka i prirode u tom kraju kroz povijest. Bit će i izbornik s prikazom osam vrsta ptica koje na različiti način, s obzirom na građu kljuna, traže hranu u mulju. U velikom akvariju “pecat” će endeme dunavskog slijeva, a o onome kojeg upecaju, pogledat će priču. S pomoću interaktiv­ne vizualizac­ije vode ući će u dabrovu nastambu i pogledati film o životu dabra – navodi naša sugovornic­a.

Do kraja 2019.

“Dravska priča” bit će potpuno prilagođen­a osobama s poteškoćam­a u kretanju. Velik dio programa približit će se slijepima i slabovidni­ma te onima s poteškoćam­a sa sluhom. Organizira­t će i terensku nastavu za studente prirodnih znanosti, ali i programe za vrtićarce i školarce. – Čeka nas puno posla, ali ako krenemo već s proljeća, vjerujemo da će sve biti završeno do kraja 2019. – zaključuje.

 ??  ??
 ??  ?? U velikom akvariju posjetitel­ji će i “pecati”endeme dunavskog slijeva i čuti o njima priču. Uređen perivoj
U velikom akvariju posjetitel­ji će i “pecati”endeme dunavskog slijeva i čuti o njima priču. Uređen perivoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia