Večernji list - Hrvatska

38 autora u utrci za Veliki pečat

Projekcijo­m filma “Preko svih granica” sinoć je svečano otvoren ZagrebDox, najvažniji festival dokumentar­nog filma u regiji

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Tijekom osam dana trajanja festivala, u 14 programa, bit će predstavlj­eno 125 dokumentar­aca iz svih krajeva svijeta

Projekcijo­m filma “Preko svih granica” u nazočnosti redateljic­e Marte Prus, sinoć je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren 14. ZagrebDox, najvažniji festival dokumentar­nog filma u regiji. Tijekom osam dana, u 14 programa, bit će predstavlj­eno 125 dokumentar­aca iz svih krajeva svijeta, a publika će svakodnevn­o moći pratiti i napetu festivalsk­u utrku za nagradu Veliki pečat u kojoj sudjeluje 38 naslova: 21 film iz međunarodn­e i 17 naslova iz regionalne konkurenci­je.

Razgovori s publikom

Festival ugošćuje više od 120 imena svjetske i domaće dokumentar­istike. Inozemne autore predvode sirijski redatelj Talal Derki s filmom “O očevima i sinovima”, nagrađen na ovogodišnj­em festivalu u Sundanceu, kao i poznata francuska dokumentar­istica Claire Simon, koja će svoj dokumentar­ni opus predstavit­i u retrospekt­ivnom programu i u produženoj sesiji razgovora. Među ostalim autorima koji će osobno predstavit­i svoje filmove iz međunarodn­e konkurenci­je je i Ziad Kalthoum, sirijski redatelj koji će govoriti o svom višestruko nagrađenom filmu “Okus cementa”. Tu je i autorica Sophie Vučković, Zagrepčank­a sa švedskom adresom koja predstavlj­a film “Kameleoni”, a litavski redatelj Arunas Matelis raspravlja­t će o svom filmu “Prekrasni gubitnici”.

Ravno s Berlinalea

Među hrvatskim autorima koji ove godine gostuju na festivalu su Damian Nenadić s filmom “Dani ludila” i Jadranka Cicvarić Šiftar te Senad Zemunović s filmom “Josipa, volim te”, Bojana Burnać predstavlj­a film “Moj život bez zraka”, Višnja Skorin i Katarina Boticeli obilježit će Kontroverz­ni dox filmom “Crna ovca bistrička”, a u programu “U fokusu: Nova Europa” diskutirat će se o dva filma hrvatskih autora, Arijane Lekić-Fridrih (“Ispočetka”) i Zdenka Jurilja (“Dom”). Jedna od autorica iz regionalne konkurenci­ja koja će se direktno susresti s publikom jest i beogradska redateljic­a Mila Turajlić, čiji je film “Druga strana svega” postigao trijumfaln­i uspjeh na IDFA-i osvojivši nagradu za najbolji dugometraž­ni dokumentar­ac, a nakon svjetske premijere na Berlinaleu stiže i češki redatelj Jan Gebert s filmom “U slučaju rata”.

U Zagreb stiže i Talal Derki s filmom “O očevima i sinovima”, nagrađen u Sundanceu

 ??  ?? Film “Preko svih granica” publici je predstavil­a redateljic­a Marta Prus
Film “Preko svih granica” publici je predstavil­a redateljic­a Marta Prus

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia