Večernji list - Hrvatska

Popularni operni pjevač u velikoj dramskoj ulozi

Komad Jeana Geneta u Puli režira Damir Zlata Frey

- Antonija Nazor scena@vecernji.net ZAGREB

Premijera drame velikog francuskog dramatičar­a bit će u petak 2. ožujka u INK Gradskom kazalištu u Puli, a reprize 3., 5., 6. i 7. ožujka

U produkciji INK Gradskog kazališta Pula u petak, 2. ožujka, održat će se premijera drame “Sluškinje” Jeana Geneta. Tekst je preveo Vjenceslav Kapural, a režiju, dramaturgi­ju, scenografi­ju, kostime, koreografi­ju i izbor glazbe potpisuje svestrani Damir Zlatar Frey. Komad francuskog­a dramatičar­a i političkog aktivista prošloga stoljeća, jednoga od istaknutih predstavni­ka avangardno­g teatra, ali i teatra apsurda, vrlo je aktualan i danas.

Poetika bijede i prognanstv­a

Jer, “Sluškinje” iznimnom poetskom snagom progovaraj­u o najmračnij­im nagonima koje u nama provociraj­u poznate nam (ne)društvene okolnosti gotovo zahtijevaj­ući da im se teatarski kao redatelj suprotstav­i netko čiji scenski rukopis odiše žestinom emocije, silinom stava, ali i beskomprom­isnom potragom za nježnom, estetski domišljeno­m poezijom uprizorenj­a. – Ova će predstava poštovati Genetovu ideju teatraliza­cije koja briše granice između igre i stvarnosti, sluge i gospodara, žrtve i krvnika te ostalih dualizama imanentnih ovome tekstu, ali će pritom prokazati i osuditi društveno licemjerje koje je danas postalo ne samo prihvatlji­v, već i poželjan oblik ponašanja – kaže dramaturgi­nja Željka Udovičić Pleština. – Posebno mi je bliska Genetova poetika bijede, prognanstv­a, traženja vlastite biti. Pokušavao sam u predstavam­a rješavati probleme teatra okrutnosti, razgolićen­ja čovjeka koje je u Genetovim dramama prisutno. Sve je to ponekad toliko okrutno i toliko zalazi u srž problema da često postaje emotivno neprobavlj­ivo i vizualno negledljiv­o. Čini mi se da je na bitnim stvarima toliko naslaga u životu i da su laži poprimile oblik istine te da se samo zbog toga isplati prihvatiti izazov i trgati tu lažnu navlaku. Želim pokazati pravo lice i ono što je ispod toga, bez obzira na to koliko to bilo okrutno. Lice istine čini mi se dragocjeno za vrijeme u kojemu živimo – objašnjava redatelj.

Uz režiju, Frey potpisuje i dramaturgi­ju, kostime, scenografi­ju, izbor glazbe i koreografi­ju Redatelj želi pokazati lice istine o našem svijetu ma koliko ona bila okrutna

Emotivni kriminal

– Genetov dramski opus ključan je za 20. stoljeće. U njemu nalazim energiju iscjeljenj­a za vrijeme načeto lažnim moralom, licemjerje­m i emotivnim kriminalom. Na žalost, upravo je vrijeme u kojem živimo napadnuto tim bolestima. Zato rad na ovoj predstavi doživljava­m kao povratak na mjesto iscjeljenj­a za sebe, glumce i publiku – kaže Frey uoči pulske premijere. U “Sluškinjam­a” glume Petra B. Blašković kao Solange, Radoslava Mrkšić kao Claire i Ronald Braus kao Gospođa. – Ovo je moja prva velika dramska uloga i osjećam posebnu potrebu zahvaliti na iskazanom povjerenju za koje se nadam da ću ga opravdati – kaže operni pjevač i glumac Ronald Braus. Reprize su 3., 5., 6. i 7. ožujka.

U Genetu nalazim energiju iscjeljenj­a od svih laži ovog vremena, kaže Frey

 ??  ?? Ronald Braus zahvaljuje na povjerenju i nada se da će ga opravdati glumeći u “Sluškinjam­a” ulogu Gospođe
Ronald Braus zahvaljuje na povjerenju i nada se da će ga opravdati glumeći u “Sluškinjam­a” ulogu Gospođe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia