Večernji list - Hrvatska

Uber po Hrvatskoj taksira nezakonito

Presuda: To nikako nije poseban linijski prijevoz U presudama Visokog prekršajno­g suda navodi se da vozači Ubera nisu imali licencije, nisu označili vozila i nisu imali taksimetar

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

Vozači Ubera u Hrvatskoj pružaju usluge taksi prijevoza, ali bez potrebnih licencija, što je nezakonito. To je utvrdila odavno inspekcija cestovnog prometa Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, dok se iz Ubera brane da njihovi vozači pružaju usluge najma vozača s vozilom i da to nije taksi prijevoz pa im za to onda i ne trebaju licencije. No prekršajni sudovi ipak su potvrdili da Uber obavlja taksi prijevoz u Hrvatskoj nezakonito. Visoki prekršajni sud u Zagrebu u svojim dvjema presudama, koje Večernji list ima u posjedu, odbio je žalbe Uberovih vozača na prvostupan­jske presude Prekršajno­g suda u Splitu koji ih je proglasio krivim za nezakonito pružanje taksi usluga i odredio im novčane kazne. U jednom je slučaju tvrtka kažnjena s 10.000 kuna, a odgovorna osoba u njoj s 1800 kuna, dok je u drugom slučaju tvrtka dobila globu od 25.000 kuna, a odgovorna osoba mora platiti kaznu od 20.000 kuna.

Obrazložen­je presude

Visoki prekršajni sud u svojim presudama tako navodi da žalitelji neosnovano poriču da su obavljali autotaksi prijevoz pogrešno inzistiraj­ući na tome da se radilo o posebnom prijevozu. Sud je utvrdio u jednoj od presuda da je vozač Ubera preuzimaju­ći put- nika na jednome mjestu u Splitu i vozeći ga do Zračne luke Split gdje mu je naplatio uslugu i izdao račun za obavljeni prijevoz te da su time ostvareni svi elementi iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojim je propisano da je autotaksi prijevoz djelatnost prijevoza putnika koja se obavlja osobnim automobilo­m ako se putnika ili skupinu putnika uzima na jednome mjestu, a prijevoz se obavlja preko jedne narudžbe i uz jedno plaćanje naknade za obavljeni prijevoz. A to je, prema Zakonu, javni linijski prijevoz putnika, za što je potrebno ishoditi licencije. U presudama se navodi da vozači Ubera nisu imali te licencije te nisu propisno označili vozila i nisu imali taksimetar. Visoki prekršajni sud odbio je i navode žalitelja da oni nisu obavljali javni prijevoz jer njihova usluga nije pod istim uvjetima dostupna svim korisnicim­a prijevozni­h usluga jer je ne može ugovoriti svaka osoba, nego samo ona koja se koristi Uberovom aplikacijo­m. Uberovi vozači u svoj su žalbi tvrdili i da njih putnik ne može zaustaviti na cesti i da putnik koji je naručio njihovu uslugu nije očekivao autotaksi prijevoz, nego da je izrazio želju za posebnim oblikom prijevoza. Sud je zaključio da su tim tvrdnjama neuspješno pokušali otkloniti svoju prekršajnu odgovornos­t jer svatko može preuzeti Uberovu aplikaciju pa je takav prijevoz dostupan svima i time ispunjava element javnosti prijevoza.

Čeka se novi zakon

U presudama se navodi da Uberov prijevoz nikako nije poseban linijski prijevoz iz Zakona kojim je propisano da posebni linijski prijevoz je prijevoz samo određene skupine putnika – učenika, osoba s tjelesnim oštećenjem, radnika... koji se obavlja na temelju pisanog ugovora između prijevozni­ka i naručitelj­a, pri čemu naručitelj u cijelosti plaća prijevoz. Ministarst­vo priprema novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji će liberalizi­rati tržište taksi usluga ukidanjem ograničenj­a broja taksi dozvola i pojednosta­vnjenje procedure za dobivanje licencija za taksi prijevoz. Uberovi vozači – dok taj novi zakon ne stupi na snagu i ne pribave potrebne licencije i dozvole, pokazala je i sudska praksa – taksiraju po Hrvatskoj nezakonito.

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odbio žalbe Uberovih vozača na splitske presude Kazne: 10.000 i 25.000 kuna tvrtkama, odgovornim osobama 1800 i 20.000 kuna

 ??  ??
 ??  ?? Prema presudama, i uberovci moraju imati oznake taksija
Prema presudama, i uberovci moraju imati oznake taksija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia