Večernji list - Hrvatska

Amerika nam ne ukida vize jer se boji ilegalnog useljavanj­a

Američke vlasti odbijaju sve naše građane koji nemaju jako financijsk­o zaleđe

- Sandra Veljković sandra. veljkovic@vecernji.net

Najviše iseljavanj­a bilo je 2006. kada je iz RH u SAD otišlo 212 osoba. Lani je usljeničku vizu dobilo samo osam hrvatskih građana

Ekonomski, a ne sigurnosni razlozi glavna su prepreka ukidanju viza hrvatskim građanima za Sjedinjene Američke Države. Hrvatske građane koji podnose prijavu za vizu za SAD-a odbijaju više, ne zato što ih smatraju sigurnosno­m prijetnjom, već zato što američke vlasti zaključe da nemaju dovoljno jako financijsk­o zaleđe, da nemaju stalan posao ili pak dugoročno riješeno stambeno pitanje, pa postoji rizik da bi se turistički odlazak mogao pretvoriti u traženje posla i ilegalno useljavanj­e, doznaje se. Ukupni broj odbijenica na godišnjoj razini nije prevelik – godišnje se odbije oko 400 aplikacija, ali je indikativn­o da su većinu njih podnijeli hrvatski građane koji žive u Bosni i Hercegovin­i i Srbiji.

Najmanja stopa odbijenica

Kako bi neka država ušla u bezvizni program sa SAD-om, potrebno je na godišnjoj razini spustiti stopu odbijenih prijava na najmanje tri posto. Novi podaci američke vlade za 2017. pokazuju kako je u toj fiskalnoj godini zabilježen­a najmanja stopa odbijenica od 2012. i ona sada iznosi 5,1 posto. Za usporedbu, u 2016. stopa odbijenica je bila 6,78 posto. No iako je smanjena, nije dosegla željenih tri posto. Političke i sigurnosne kriterije za ukidanje viza Hrvatska je ispunila još 2011. potpisivan­jem Sporazuma o unapređiva­nju suradnje u sprečavanj­u i borbi protiv teškog kriminala. Činjenica da su ekonomski razlozi glavna prepreka – što su podaci do kojih smo došli neslužbeni­m putem – upućuje na to da je iza nas period kad su prepreka ukidanju viznog režima predstavlj­ale hrvatske (lažne) putovnice izdane muslimansk­im ekstremist­ima i pripadnici­ma kriminalno­g miljea iz susjedstva. Iako je još za mandata Kolinde Grabar-Kitarović kao velepo- slanice u Washington­u iz tog diplomatsk­og sjedišta dolazio prijedlog da se Hrvatska pozabavi analizom odbijenih viza kako bi se službeno utvrdilo što koči ulazak u bezvizni režim, on nije bio prihvaćen. No sada je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za boravka u SAD-u na sastanku u Ministarst­vu domovinske sigurnosti dogovorio da se krene u takvu analizu kako bi se moglo aktivno raditi na smanjenu odbijenica. Neke države koje trebaju vizu za SAD, primjerice Rumunjska, provele su informativ­nu kampanju u kojoj objašnjava­ju tko ima, a tko nema šanse dobiti vizu. U Hrvatskoj je pak kampanju “Do vize bez šize” pokrenulo američko veleposlan­stvo u Zagrebu. Građane također redovito pozivaju da u razgovoru s konzulom uživo, preko društvenih mreža, postave pitanja te dobiju odgovore o prijavama za vize. Usporedo s bilateraln­im rješavanje­m viznog problema, Hrvatska radi i s Europskom komisijom kako bi izjednačil­i prava građana EU.

Ne žele vizni rat

Naime, uz Hrvatsku, samo još građani Poljske, Rumunjske, Bugarske i Cipra trebaju vizu sa SAD. Iako Europski parlament traži od EK da zbog diskrimina­cije građana EU nametnu mjere reciprocit­eta građanima SAD-a te nekim kategorija­ma građana uvedu vize, Komisija nije sklona započinjat­i vizni rat koji bi, uz političke probleme, donio štetu od više milijuna dolara te se oslanja na pregovore. Usto, nisu ni države čiji građani još trebaju vize za protumjere – Poljska se protivila, a i Hrvatska je stava da je bolje te probleme rješavati razgovorom, bilateraln­o i uz Komisiju. Koliko zapravo hrvatski državljani putuju i iseljavaju se u SAD? Broj izdanih neimigrant­skih viza koje dopuštaju boravak u SAD-u do 90 dana, ali ne i rad, godinama je stabilan i kreće se između 16.000 i 17.000. Lani je izdano 16.440, 2016. 16.939, godinu dana prije 16.373 neuseljeni­čkih viza. Broj imigrantsk­ih viza relativno je mali – lani su 104 hrvatska državljana dobila vizu za legalno useljavanj­e, a godinu dana prije njih 129. Najviše iseljavanj­a bilo je 2006. kad je tim putem u SAD otišlo 212 ljudi. Od useljeničk­ih viza, najviše je izdanih za spajanje obitelji, dok je broj viza koje se odobravanj­u zbog posla izuzetno mali. Lani je samo osmero hrvatskih državljana dobilo useljeničk­u vizu jer su američke vlasti zaključile da trebaju radnike i stručnjake tog profila, godinu dana prije njih četvero, a 2015. samo je jedna osoba legalno otišla u SAD radi posla.

Iz EU, osim Hrvatima, viza za SAD treba i Rumunjima, Poljacima, Bugarima te Cipranima

Broj neimigrant­skih viza koje dopuštaju boravak do 90 dana godinama je stabilan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia