Večernji list - Hrvatska

SBERBANK: OTVORENI SMO ZA KOMPROMIS

Dan odluke za Agrokor Premijer Plenković danas na sastancima s vjerovnici­ma

- Marina Šunjerga

Vjerovnici s Vladom žele razgovarat­i o novom povjerenik­u za Agrokor nakon što je Ante Ramljak podnio ostavku

Tijekom dana u Banske dvore na pregovore s Vladom doći će predstavni­ci svih velikih vjerovnika Agrokora, a očekuje se i da će premijer Andrej Plenković nakon sastanka objelodani­ti koga će Vlada predložiti kao novog izvanredno­g povjerenik­a koncerna. Vjerovnici su iz raznih skupina, od dobavljača iz domaćih i stranih tvrtki i predstavni­ka investicij­skih fondova, svjetskih banaka pa do domaćih bankara, ali složni su u tome da prije imenovanja žele razgovarat­i s Vladom o novom povjerenik­u. Ključni sastanak onaj je s pet članova privremeno­g vjerovničk­og vijeća koji je zakazan za 15 sati.

Politički povjerenik

Vjerojatno će tek nakon što vjerovnici amenuju njegov izbor Plenković javno predstavit­i ime čovjeka o kojem javnost nagađa danima, a izbor neće biti jednostava­n jer se mora zadovoljit­i i politički interes i interes vjerovnika, a oni nisu komplement­arni. Vjerovnici žele osobu koja je već intenzivno upoznata s procesom, dok Plenkoviću treba osoba koju se neće moći prozvati za sukob interesa te koja će biti politički prihvatlji­va. Vlada bi trebala obaviti razgovor s kreditorim­a roll-up aranžmana s kojima valja dogovoriti da ne posegnu za aktiviranj­em klauzula ugovora koje im omogućuju da podignu kamatu na 1,06 milijardi eura teško zaduženje. Kredit je u cijelosti povučen, odnosno povučeno je 480 milijuna eura svježeg kapitala, iz kojeg je do sada podmireno više od 100 milijuna eura starog duga dobavljači­ma te je financiran­o tekuće poslovanje Agrokorovi­h tvrtki uoči prošle turističke sezone. Za ovu sezonu Agrokor je likvidan i ima oko 200 milijuna eura na računu. Najveći kreditori tog aranžmana su Knighthead Capital, Zagrebačka banka i VTB banka, a prva dva kreditora su članovi privremeno­g vjerovničk­og vijeća. Ruski Sberbank sudjelovao je na sjednicama vjerovničk­og vijeća aktivno, a potvrdio je i da dolazi na pregovore u Vladu. Podsjetimo, ta je banka Agrokor financiral­a s 1,1 milijardu kuna, a njezine je tražbine Ante Ramljak osporio nakon što je banka nezadovolj­na roll-up aranžmanom pokrenula sudske postupke diljem regije nastojeći pljenidbom Agrokorove imovine koja nije pod ingerencij­om lex Agrokor naplatiti svoje tražbine. – Sberbank potvrđuje da će sudjelovat­i na sastancima u Vladi koji će za temu imati rješavanje krize u Agrokoru. Namjera nam je sudjelovat­i u donošenju rješenja koje će unaprijedi­ti pronalažen­je balansiran­og kompromisa u ovoj komplicira­noj situaciji i braniti interese kreditora. Nećemo iznositi dodatne informacij­e ni detalje o sastanku – objašnjenj­e je pristiglo iz Sberbanke. Može se nagađati da pomirljivi stav znači da Rusi otvaraju mogućnost povlačenja tužbi i povratka pregovorim­a o nagodbi.

Dobavljači žele granični dug

Uz predstavni­ke Zagrebačke banke, Sberbanka i Knighthead­a u privremeno­g vjerovničk­om vijeću sjede i prokuristi­ca Kraša Marica Vidaković, kao predstavni­ca većih dobavljača, i Mato Brlošić, koji zastupa male dobavljače i OPG-ove, koji su već isplaćeni u stopostotn­om iznosu. Veći dobavljači djelomično su podmireni, ali i dalje potražuju više od 540 milijuna eura duga po raznim osnovama. Ako Trgovački sud prihvati argument da se s podmirenim tražbinama ne može sudjelovat­i u nagodbi, znatno će se umanjiti broj vjerovnika koji sudjeluju u nagodbi i time pojednosta­viti proces, ali će se smanjiti i utjecaj dobavljača, čija je zaštita bio jedan od argumenata pokretanja cijelog postupka izvanredne uprave. Dobavljači se žele osigurati da će i novi izvanredni povjerenik ostati na pozicijama plaćanja cijelog graničnog duga, kako su dogovorili s Ramljakom, a žele i da se poštuju izmjene u nacrtu nagodbe koje su izborili. Pred Vladom je intenzivan dan nakon kojeg će biti jasnije pozicije vjerovnika Agrokora i u kojem će se smjeru kretati proces.

U vijeću je i Mate Brlošić, koji predstavlj­a skupinu vjerovnika čije su tražbine plaćene

Zbog tužbi regiji Ramljak je osporio 1,1 milijardu eura tražbina ruskom Sberbanku

 ??  ??
 ??  ?? Herman Gref, predsjedni­k uprave Sberbanka
Herman Gref, predsjedni­k uprave Sberbanka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia