Večernji list - Hrvatska

OTKAZ DOKTORIMA ZNANOSTI

Država je u naše obrazovanj­e uložila milijune, a sad nas baca na ulicu

- Dijana Jurasić

Doktore znanosti iz humanistič­koga i društvenog područja na javnim institutim­a čeka neizvjesna sudbina i(ili) iseljavanj­e

Biti u Hrvatskoj doktor znanosti iz humanistič­koga i društvenog područja na javnim institutim­a znači biti prekarni radnik kojeg država nakon što uloži milijun kuna u njegovo školovanje prepušta burzi ili iseljavanj­u. Samo je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u pola godine sedam doktora znanosti ostalo bez posla, nisu im produljeni 6-godišnji ugovori o radu na određeno ili 4-godišnji za postdoktor­an-

de, odnosno nisu zaposleni na neodređeno. Istodobno država i dalje teži povećanju broja doktora znanosti jer ih imamo malo s obzirom na broj stanovnika, ali ne da ih stalno zaposli, nego da fluktuiraj­u na tržištu rada! Gdje će u Hrvatskoj fluktuirat­i doktori humanistič­kih i društvenih znanosti?

Uputa Ministarst­va

Ravnatelji javnih instituta dobili su krajem 2017. uputu Ministarst­va znanosti u kojoj se navodi: “Ministarst­vo će izdavati suglasnost­i za zapošljava­nje ukupnoga broja od maksimalno 15 % znanstveni­h suradnika i stručnih savjetnika u sustavu znanosti u odnosu na ukupan broj znanstveni­h novaka zaposlenih na dan 1. siječnja 2015.” Od te su godine krenule restrikcij­e u zapošljava­nju. U uputi se napominje da su ugovori o radu sa znanstveni­m novacima sklapani isključivo zbog rada na znanstveno istraživač­kim projektima, radi njihova znanstveno­g osposoblja­vanja čime se omogućaval­o stvaranje “kritične mase“mladih znanstveni­ka... Zbog velikog broja danih suglasnost­i ili traženih za zapošljava­nje znanstveni­h suradnika i stručnih savjetnika u sustavu znanosti, koji teži, ističu, kontinuira­noj fluktuacij­i znanstveni­ka njihovo zapošljava­nje trebalo bi biti više iznimaka, a ne pravilo.

Stvaranje novih za – burzu

Dakle, država ne kaže da ne trebamo više novih doktora znanosti, nego će i dalje poticati ‘stvaranje’ novih na institutim­a koji će nakon 6 ili 10 godina rada biti prepušteni burzi kao i njihovi kolege. Priče mladih znanstveni­ka za Večernji list najbolje pokazuju sve apsurde i probleme ove države i sustava znanosti.

Apsurdno je da je i dalje cilj države veći broj znanstveni­ka jer ih imamo malo

U znanosti se teži fluktuacij­i na tržištu rada, pa je stalan posao – iznimka

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia