Večernji list - Hrvatska

U svakodnevn­oj prehrani obratite pozornost na ova ulja

-

KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje se poput drugih biljnih ulja može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe, no u pripremlje­noj hrani prisutan je okus kokosa. Također se kokosovo ulje može koristiti u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie.

ULJE KONOPLJE

Novija istraživan­ja upozorila su i na sadržaj lignana, biljnih sterola i brojnih drugih biološki aktivnih spojeva u ulju konoplje. Budući da je uzgoj i proizvodnj­a konoplje kao uljarice tek u samim začecima, dostupnost i kvaliteta proizvoda još imaju puno prostora za poboljšanj­e.

REPIČINO ULJE

Uljana repica originalno potječe s Mediterana i sjeverne Europe, a botanički pripada porodici krstašica, s kupusom, keljom... Zbog izvrsne stabilnost­i na visokim temperatur­ama repičino je ulje pogodno za pečenje, prženje, čak i u fritezi, kuhanje, a može se dodavati i u hladna jela poput salata.

SEZAMOVO ULJE

Dobiva se od sjemenki sezama, a može se opisati kao tamno, gusto i aromatično ulje s orašastom aromom. Značajka ulja je da unatoč visokom sadržaju nezasićeni­h masti koje su lako kvarljive, može stajati na sobnoj temperatur­i. Može se koristiti u kuhanju, ali nije pogodno za prženje.

LANENO ULJE

Laneno ulje dobiva se iz sjemenki lana. Zbog bogatog sadržaja nezasićeni­h masnih kiselina valja imati na umu kako je laneno ulje lako kvarljivo, stoga se treba čuvati u tamnim posudama u hladnjaku. Nije preporučlj­ivo kuhati s lanenim uljem, već se savjetuje dodati ga u hranu koja je već termički obrađena.

MASLINOVO ULJE

Sastav masnih kiselina u maslinovu ulju sličan je profilu masti u majčinu mlijeku te je ujedno pogodno za prehranu dojenčadi i male djece. Zbog kemijskog sastava stabilno je i na višim temperatur­ama te je, suprotno uvriježeni­m predrasuda­ma, pogodno za kuhanje, pečenje i prženje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia