Večernji list - Hrvatska

Prkosili MOO-u i pjevali rusku himnu

hokejaši posljednji su put slavili 1992. godine na Igrama u Albertvill­eu

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

– Još kao klinac, kad sam imao pet godina i počeo igrati hokej, sanjao sam da ću osvojiti zlatnu olimpijsku medalju – rekao je Kovaljčuk

Nakon što su dva tjedna, koliko su trajale Zimske olimpijske igre u Pyeongchan­gu, ruski sportaši šutjeli i pognutih glava hodali Južnom Korejom, što zbog sramote koju vuku sa sobom još od dopinške afere iz Sočija, što zbog toga što nikako nisu mogli doći do zlata sve dok 15-godišnja Alina Zagitova nije stavila prvo oko vrata, sada su i hokejaši ispunili misiju koju su neuspješno provodili posljednji­h 26 godina.

Tijesno je bilo u finalu

Olimpijsko su zlato vratili u Rusiju jer posljednji put kada su slavili tu prigodu, bilo je na Igrama u Albertvill­eu 1992. godine. Zanimljivo je i da je SSSR u razdoblju od 28 godina (1964. – 1992.) slavio na sedam OI, dok na sljedećih šest Rusi nisu slavili nijednom. Od 1994. do Igara u Sočiju 2014. osvojili su tek srebro u Naganu 1998. i broncu u Salt Lake Cityju 2002. godine. Sada su s 4:3 jedva pobijedili Nijemce koji su valjda još bili pod dojmom onoga što su napravili u polufinalu (pobijedili Kanađane) pa su se tako morali zadovoljit­i srebrom. U Gangneung Hockey Centru bila je drama do posljednje­g trenutka igre, Njemačku je 55 sekundi dijelilo do novog čuda, ali rusi, čini se, ne vjeruju u takva čuda tako da je nakon produžetak­a Kiril Kaprizov zlatnim golom Putinovim izaslanici­ma uljepšao odlazak iz Koreje. – Još kao klinac, kad sam imao pet godina i počeo igrati hokej, sanjao sam da ću osvojiti zlatnu olimpijsku medalju – rekao je Ilija Kovaljčuk, 34-godišnji hokejaš kojemu su ovo pete Zimske olimpijske igre. A onda je s nekoliko stotina navijača na tribinama i ostatkom svoje reprezenta­cije poručio Međunarodn­om olimpijsko­m odboru da im ne mogu ‘ukrasti’ taj trenutak koji su čekali desetljeći­ma. Pa su za kraj, iako je zabranjeno intoniranj­e, svi zajedno zapjevali rusku himnu dok je u pozadini svirala ona olimpijska. – Dobar je osjećaj, ali sada sam ispunio svoj san – rekao je Pavel Datsyuk pa dodao: – Sada više nemam nikakav san.

Nijemci se zadovoljil­i srebrom

Eh, za razliku od njega, Nijemci tek sada imaju razlog da im se zjenice prošire svaki put kada pomisle na najsjajnij­u olimpijsku medalju. Možda su ostali malo razočarani jer do nje sada nisu uspjeli doći, ali priznaju da ni sami nisu očekivali da će igrati u finalu. – Malo mi je teško trenutačno jer smo svi osjećali da smo mogli dobiti tu utakmicu, ali opet svi smo prije svega ovoga mislili da ćemo u ovo vrijeme već sjediti doma na kauču s pivom u rukama i gledati finale na televiziji – rekao je njemački trener Marco Sturm, koji će u Njemačku odnijeti srebro. No i to je bolje od dvije bronce koje već imaju.

Od 1994. do 2014. Rusi su osvojili srebro u Naganu 1998. i broncu u Salt Lake Cityju 2002.

 ??  ?? Olimpijski sportaši iz Rusije slave zlatnu medalju u hokeju na ledu
Olimpijski sportaši iz Rusije slave zlatnu medalju u hokeju na ledu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia