Večernji list - Hrvatska

Most pozvao svu oporbu na dogovor o opozivu M. Dalić

Na sastanak stižu HSS, GLAS, Zlatko Hasanbegov­ić, Goran Aleksić

- Redakcija@vecernji.net

U pozivu Mosta oporbi stoji da je svatko tko želi dobro državi suglasan s potrebom odlaska ministrice gospodarst­va Dalić iz Vlade Petra Maretić Žonja, Iva Boban - Valečić, Tea Romić Klub zastupnika Mosta pozvao je jučer sve oporbene stranke i nezavisne zastupnike na sastanak koji će se održati u srijedu u Saboru i na kojem će glavna tema biti pokretanje opoziva potpredsje­dnice Vlade i ministrice gospodarst­va Martine Dalić. – Smatramo da nakon kompromiti­rajućih događanja vezanih za postupak izvanredne uprave Agrokora, ministrica Dalić više ne može obnašati navedenu dužnost. Smatramo da ovo pitanje nadilazi stranačka razmimoila­ženja i da je svatko tko želi dobro državi suglasan s potrebom odlaska ministrice Dalić iz Vlade – stoji u pozivu koji su mostovci jučer poslali oporbi. Da stižu, već su potvrdili HSS-ovci, Glas, Zlatko Hasanbegov­ić i Goran Aleksić iz Snage.

Panenićeva dvojba

Time je Most preuzeo inicijativ­u okupljanja oporbe iako se još jučer ujutro činilo da od cijele priče neće biti ništa, nakon što je Mostov Tomislav Panenić u HRTovu Studiju 4 otkrio kako stvari među oporbenim strankama ne stoje najbolje. Paneniću nisu najbolje sjele izjave dijela SDPovih zastupnika da će proceduru opoziva voditi najveća oporbena stranka, a ne Most. Poručio je i da osobno nema namjeru sudjelovat­i u neozbiljni­m inicijativ­ama, pri čemu je podsjetio da na glasovanje o SDP-ovu prijedlogu opoziva sredinom studenoga nisu došli svi SDP-ovci, dok iz njihova partnera HSS-a u klupama nije bilo ni jednog zastupnika. Glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja nešto je blaži prema kolegama iz oporbe i poručuje da to što Most saziva sastanak oporbe ne znači da se ne bi odazvali i pozivu iz drugih stranaka, ako do njega dođe, a iako smatra da je to lošija varijanta, uz opoziv Martine Dalić, spreman je razgovarat­i i o opozivu Vlade, ako SDP na njemu bude inzistirao. Panenić, međutim, ne dijeli takav stav i poručuje kako osobno nije za rušenje Vlade jer bi, uvjeren je, to moglo ugroziti stabilnost Agrokora. U SDP-u, u kojem danima govore da ministrica Dalić i Vlada moraju otići jučer su ponovili svoj stav. – Martina Dalić više ne može raditi posao koji radi. U njezinoj je kuhinji stvoren zakon i svojim je postupcima kompromiti­rala cijeli proces i dovela u pitanje odvijanje daljnjih procesa i postizanje nagodbe. Ako premijer ima moć, hrabrost i odlučnost, i ako uvažava većinsko raspoložen­je u hrvatskoj javnosti, smijenit će potpredsje­dnicu Vlade – kaže saborski zastupnik SDP-a Ivo Jelušić. U protivnom, dodaje, sav krimen i sav teret odgovornos­ti premijer preuzima na sebe.

Stabilna većina

Iz stranaka vladajuće koalicije, koja je jučer održala, kako tvrde, redovitu mjesečnu koordinaci­ju, ne boje se oporbenih najava. – Dok se oporba dogovori... – komentirao nam je uz smijeh jedan dužnosnik HNS-a. Tvrdi da je vladajuća koalicija stabilna i da nema bojazni od “iskakanja” kakva su se pokazala u tajnom glasovanju o imenovanju Povjerenst­va za sukob interesa. Kao i premijer, u HNS-u misle da nema razloga za smjenu Dalić.

Most je spreman razgovarat­i i o opozivu Vlade, ako SDP bude na tome inzistirao

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da je Most – iako je inicirao sastanak kompletne oporbe – svjestan koliko ima ruku i da, ako SDP želi preuzeti inicijativ­u, mogu i o tome razgovarat­i. Sazvali su sastanak, poručio je, da svatko iz oporbe kaže svoje stav i mišljenje. Grmoja misli da je bespredmet­no ići u opoziv Vlade, ali dodaje da su i o tome spremni razgovarat­i.

 ??  ?? Još se ne zna kako će na poziv Mosta reagirati Davor Bernardić, šef SDP-a, iako u toj stranci smatraju da ministrica Dalić i Vlada moraju otići
Još se ne zna kako će na poziv Mosta reagirati Davor Bernardić, šef SDP-a, iako u toj stranci smatraju da ministrica Dalić i Vlada moraju otići
 ??  ?? I šefica GLAS-a A. Mrak Taritaš poziva oporbu da razgovara o opozivu
I šefica GLAS-a A. Mrak Taritaš poziva oporbu da razgovara o opozivu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia