Večernji list - Hrvatska

Na ulici će završiti 3000 zaštićenih najmoprima­ca

Izmjene Zakona o najmu stanova u četvrtak na Vladi Nećemo odustati od zakona. Njegovo donošenje naša je obveza ili bi nam se o glavu mogle obiti brojne tužbe, kažu u Vladi

- Iva Boban Valečić iva.boban@vecernji.net ZAGREB

Izmjene Zakona o najmu stanova, koje bi se pred saborskim zastupnici­ma trebale naći u četvrtak, posljednji­h su dana podigle rijetko viđenu buru u javnosti nakon što su udruge zaštićenih najmoprima­ca pisale premijeru Andreju Plenkoviću tražeći da povuče zakon zbog kojih će, tvrde, više od 3000 ljudi završiti na ulici. Naime, predloženi zakon predvidio je postupan rast najamnina koje vlasnicima stanova plaćaju zaštićeni najmoprimc­i u sljedećih pet godina. Nakon tog razdoblja, najmoprimc­i bi ostali bez zaštite, a vlasnici bi imali pravo neograniče­no raspolagat­i svojom imovinom.

Vlasnici ogorčeni

Angažman udruga najmoprima­ca izazvao je ogorčenost u Udruzi vlasnika stanova, u kojoj tvrde da najmoprimc­i barataju netočnim brojkama kako bi stvorili pogrešan dojam u javnosti da se radi o socijalno ugroženim građanima. – Radi se o dezinforma­cijama, najmoprimc­i su izvukli slučajeve koji su potpuno atipični, no pravi podaci sasvim su drukčiji i dokazuju da je socijalna struktura zaštićenih najmoprima­ca uvelike iznad prosjeka materijaln­og stanja građana u Hrvatskoj – kazao nam je tajnik Udruge vlasništvo i posjed Josip Hrastić. Iako najmoprimc­i tvrde da su izvorni vlasnici mahom prodali svoje stanove, Hraste navodi da je 2002. bilo 88 posto izvornih vlasnika te da se situacija u međuvremen­u nije značajno promijenil­a. – Osim toga, vlasništvo je vlasništvo i možda je čovjek koji je prodao stan bio u takvoj stisci da nije imao drugog izbora. Riječ je o pokušaju diskrediti­ranja vlasnika stanova. No u nacrtu zakona iz 2002. stajalo je kako je točno 50 posto zaštićenih najmoprima­ca istodobno imalo u vlasništvu jednu ili više useljivih nekretnina – kaže Hraste i navodi da su 1083 najmoprimc­a imala jedan useljiv stan ili kuću, 316 dva, a 105 koji imaju tri vlastita stana ili useljivu kuću. Hraste je ogorčen i time što u novom prijedlogu nema statističk­ih podataka koji bi pokazali stvarno stanje i pita se donosi li se zakon za zaštitu vlasnika ili najmoprima­ca, no upućuje na to da u obrazložen­ju novog zakona stoji kako su među 3734 kućanstva zaštićenih najmoprimc­a samo 94 kućanstva branitelja ili primatelja socijalne pomoći kojima će država subvencion­irati najamninu.

Stotine milijuna štete

Koliko je usijana atmosfera uoči saborske rasprave o ovom prijedlogu, pokazuje i neslužbena informacij­a koja se jučer pojavila među vlasnicima stanova da je premijer Andrej Plenković popustio pod pritiskom te da je na koordinaci­ji vladajućih stranaka najavio povlačenje zakona iz procedure. Iz Vlade, međutim, poručuju kako to nije točno i kako će zakon donijeti po planu. – Nitko ni na Vladi ni na koordinaci­ji među vladajućim strankama nije to spominjao i nećemo odustati od zakona. Ne samo da za to nema razloga nego je donošenje zakona naša obveza. U protivnom, Hrvatskoj bi se o glavu mogle obiti brojne tužbe, ali i procedura Europske komisije koja također očekuje usklađivan­je zakona – kazao nam je izvor iz Vlade. Podsjeća da je na sudu u Strasbourg­u već doneseno nekoliko presuda u korist vlasnika stanova, koje predviđaju obeštećenj­e vlasnika sve od 1997. godine. – Dvije takve presude posljednji­h su dana donesene i na županijski­m sudovima u Hrvatskoj i, ne sredimo li stanje i ne donesemo zakon, Hrvatska bi se mogla suočiti sa štetama u stotinama milijuna kuna – govore neslužbeno u Vladi.

Udruga vlasnika stanova: Najmoprimc­i barataju netočnim brojkama i obmanjuju 'SRAMOTNO I LICEMJERNO' Očekujemo da ovaj sramotan, diskrimini­rajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure IVAN MATETIĆ šef udruge Proljeće 'IMAJU DRUGU KUĆU' Najmoprimc­i se prikazuju kao socijalno ugroženi, no pola ih ima useljivu drugu kuću ili stan JOSIP HRASTIĆ Udruga vlasništvo i posjed 'NE ODUSTAJEMO' Zakon moramo donijeti zbog presude iz Strasbourg­a i procedura Europske komisije VLADA

 ??  ?? Ministar Štromar zakon je poslao u proceduru
Ministar Štromar zakon je poslao u proceduru
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia