Večernji list - Hrvatska

Povijesno visoka neto dobit Janafa – 290,7 milijuna kuna

Novougovor­eni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti i najavljuju dobre poslovne pokazatelj­e za ovu godinu

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

Janaf je i nakon financijsk­e 2017. zabilježio izvrstan rezultat s povijesno visokom dobiti. Kompanija u većinskom državnom vlasništvu imala je lani pet posto jači financijsk­i rezultat pa ostvarila bruto dobit od 355 milijuna kuna te neto dobit od 290,7 milijuna kuna. Ipak, to je pet puta veća bruto dobit od one ostvarene za vrijeme prethodne uprave, odnosno za 2011. Konstantno rastu prihodi kompanije pa su tako lani iznosili 780,8 milijuna kuna, čime je postignut rast od 3,7 posto u odnosu na 2016. Pritom je gotovo 63 posto prihoda ostvareno poslovanje­m s inozemnim kupcima. Tvrtka je tijekom pet godina Uprave predvođene Draganom Kovačeviće­m, povećala prihode za 72 posto pa se očekuje da bi u dogledno vrijeme mogli dosegnuti i milijardu kuna. Rashodi su za- držani na starim razinama, odnosno rasli su svega 15 posto. Ključ eksponenci­jalnog rasta je u investicij­skom ciklusu tijekom kojeg je Janaf plasirao više od milijardu kuna u povećanje skladišnih kapaciteta u modernizac­iju sustava naftovoda. Investicij­e su se počele isplaćivat­i pa je i više prihoda, a uz kontrolu rashoda jasna je bolja profitabil­nost kompanije. – Ekonomsko-financijsk­i pokazatelj­i su odraz pravovreme­nih investicij­skih aktivnosti te otvaranja prema inozemnim tržištima i usmjeravan­ja prema izvozu, a novougovor­eni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti i najavljuju dobre poslovne pokazatelj­e za ovu godinu – istaknuo je Kovačević. Početkom godine potpisani su prvi ugovori vrijedni više od pola milijarde kuna s NIS-om, koji je u vlasništvu Gazpromnje­fta i MOL Grupom. Sklopljen je dvogodišnj­i Ugovor o transportu i skladišten­ju nafte s MOL Grupom za 2018. i 2019. Tim su poslovima obuhvaćeni skladišni kapaciteti Terminala Sisak i novi skladišni kapaciteti Terminala Omišalj, koji su rezultat investicij­skih aktivnosti Janafa.

 ??  ?? Dolce & Gabbana kolekciju jesen/zima 2018. na milanskom modnom tjednu lansirali su dronovima. Cijene torbica standardne su od 1000 eura na više.
Dolce & Gabbana kolekciju jesen/zima 2018. na milanskom modnom tjednu lansirali su dronovima. Cijene torbica standardne su od 1000 eura na više.
 ??  ?? Dr. sc. Dragan Kovačević u pet godina na čelu Janafa povećao je prihode tvrtke za 72 posto
Dr. sc. Dragan Kovačević u pet godina na čelu Janafa povećao je prihode tvrtke za 72 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia